Teszt: A zöld teák is leszerepeltek

A zöld tea egészséges, finom és nagyon sokan isszák. Talán ezért is döntött úgy a német fogyasztóvédelmi magazin, a Stiftung Warentest, hogy megnézi, mi is van a zöld teákban, és melyiket ajánlott megvenni, és mit érdemes elkerülni. Ha ön inkább a fekete teát kedveli, kattintson, a lap tavaly a fekete teákat vizsgálta. A tesztben 12 filteres, 9 szálas teát, valamint két porteát és két kapszulás kiszerelésűt vizsgáltak, ebből mindössze 5 kapott jó minősítést. A szennyező anyagok szinte minden teában felbukkantak, hétben olyan mennyiségben, hogy rossz minősítést kaptak a teát, másik hét pedig csak elégségest. 

Mi mit jelent?

Pirrolizidin-alkaloid: alapvetően a teacserjében nem találhatóak meg ezek a vegyületek, az aratás során azonban szennyeződhet vele a növény. Ezek a vegyületek nagy dózisban akut májvéna-elzáródást (Budd-Chiari szindrómát) okozhatnak, az említett vegyületek hosszú távon még kis koncentrációban fogyasztva is májkárosítóak, rákkeltőek lehetnek. Határértéke nincs, testsúlykilogrammonként 0,007 mikrogramm a megengedett mennyisége, ami annyit jelent, hogy egy 60 kilós ember napi fogyasztása nem lehet több, mint 0,4 mikrogramm. Forrás

Az antrakinon a papírgyártásban használatos vegyület, 2013 óta tilos olyan papíráruban használni, amely élelmiszerrel érintkezik. A gyanú szerint a tea oxidálódása során keletkezhet. Állatok és emberek esetében egyaránt esetleges rákkeltő vegyületként tartják számon. Az EU szabályozása szerint ebből az anyagból maximum 20 mikrogramm/ kiló lehet a kiszárított tealevélen. 

policiklikus aromás szénhidrogének (PAH) főleg füstölt, grillezett ételekben, bizonyos műanyagokban és kipufogógázokban fordul elő. Rákot okoz, viszont a mindennapokban szerencsére lehetetlen olyan mennyiséget bevinni belőle, amely ténylegesen megbetegedéshez vezet. A teákra épp ezért nincs is szabályozás a mennyiséget illetően. Szerencsére vízzel nagyon nehezen oldódik, ezért a kifőtt teában talált legnagyobb mennyiség is kevesebb volt, mint 2 grammnyi füstölt sonkában.

Thomas Koppman a teszt vezetője, élelmiszerkémikus szerint a teaívók ezt a szinten könnyen túlléphetik ezt a szintet, három, itthon nem kapható teából például elég egy csészét inni hozzá, de más teákból is mindössze kettő kell hozzá. Azért nem kell sokkot kapni, akut életveszélyről nincs szó, de érdemes átgondolni, a megrögzött teaivóknak, hogy milyen teát fogyasztanak nap mint nap. Az antrakinon esetében nem határoztak meg napi limitet, de a javaslat szerint olyan teát érdemes választani, melyben a legalacsonyabb a szintje. 

És akkor még szóba sem kerültek a policiklusos aromás szénhidrogének (PAH), melyek a fa vagy az olaj elégetése során keletkeznek. A vizsgálatból kiderült, hogy a magas antrakinon szint általában magas PAH szinttel jár együtt. 

Még a bio teákban is vannak káros anyagok

Az öt, jónak minősített tea közül, négy biotermelésből származik, ennek ellenére az organikus termesztés nem jelent garanciát a megfelelő minőségre.  Öt biotea rossz minősítést kapott, feltehetően az előállítás vagy a tárolás során mind a konvencionális, mind a bio termékek szennyeződhetnek. Ugyanakkor a kémiai-szintetikus peszticidek használata azonban kizárt a vegyszermentes termelés során. Ebben az esetben 9 teából 5 esetében nem volt kimutatható növényvédőszer maradvány, további négy esetében elhanyagolható mennyiségben. Ezek még megfelelnek annak a mennyiségnek, amelyet a biotermékekkel szemben tolerálható.

Tea neve kapható bio/konv. minősítés
Alnatura sencha DM bio
Teekanne Hochland szupermarketek konv.
Gepa Grüntee Ceylon bioboltok bio
Starbucks China green tips full leaf Starbucks konv. kielégítő
Lord Nelson Grüner Tee Pur Lidl konv. elégséges
Westcliff Grüner Tee Aldi konv. elégtelen
Mayfair Grüne Tee Penny Market konv. elégtelen
Messmer Grüner Tee szupermarketek konv. elégtelen
Szálas teák         
Westminster tea China Chun Mee Klassik Aldi konv. kielégítő
Das gesunde Plus Chun Mee DM konv. kielégítő
King's Crown Grüner Tee Gunpowder Rossmann konv. elégséges
Kushmi Gunpowder Green tea delikáteszek konv. elégséges
Kapszulás teák         
Special.T Sencha Shizouka Nestlé bio
Expressi Tee Grüner Tee Aldi konv. elégséges
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek