Glutén került a gluténmentes rizslisztbe

Bár a rizslisztben nem lehetne glutén, a Szarvasi Agrár Zrt. által gyártott, 1 kg-os kiszerelésű csomagokba valahogyan mégiscsak jutott, emiatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kivonta a forgalomból. Bár az egészségügyi kockázat igen alacsony, mégis arra kérnek mindenkit, hogy ne fogyassza a terméket, hanem vigye vissza a boltba. 

Mivel a rizs természetéből adódóan nem tartalmaz glutént (gliadint), ezért a rizsliszt csomagolásán nem lehetne feltüntetni a „gluténmentes” feliratot, hiszen azt sugallja, hogy a termék különleges tulajdonsággal rendelkezik, ez is probléma, de nem olyan jelentős, mint maga tény, hogy ennek ellenére mégiscsak jutott egy kis glutén a természetes állapotban gluténmentes termékbe. A szakemberek által megmintázott termékeknél a laboratóriumi vizsgálatok 25 és 36 mg/kg közti gluténtartalmat mutattak ki.

Mi az, hogy gluténmentes?

A „gluténmentes” felirat olyan élelmiszer jelölésére alkalmazható, amit speciális módon állítottak elő és ennek során törekedtek a gluténtartalom csökkentésére. A vonatkozó törvények alapján a „gluténmentes” kifejezés csak akkor tüntethető fel egy terméken, ha annak gluténtartalma a végső fogyasztó számára értékesített élelmiszerben nem haladja meg a 20 mg/kg-ot.

Az előállító üzemben tartott helyszíni ellenőrzés során a szakemberek mintákat vettek, mind az alapanyagokból, mind a késztermékekből további vizsgálatok céljából, valamint annak megállapításra, hogy hol történt a szennyeződés. Az üzemben egyéb élelmiszer-biztonsági problémát nem találtak az ellenőrök.

Fotó: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

 Az érintett 1 kg-os kiszerelésű tételek minőségmegőrzési ideje: 04.02.2016, 14.02.2016 és 18.02.2016, EAN kódja: 5 997061 100037. A szakemberek kérik, hogy ezeket a kiszereléseket vigyék vissza a vásárlás helyére. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra