Teszt: innen rendeljen növényeket!

Ezeket kerestük

Kerria japonica- boglárkacserje

Forsythia - aranyvessző

Prunus triloba - babarózsa/szilvarózsa

Parthenocissus tricuspidata - japán vadszőlő

fenyőmulcs

Nem mindenki él kertészet vagy faiskola közelében, de azért időnként szívesen vásárolna új növényt a kertbe. Van olyan is, aki az egzotikusabb darabokat keresi, és van akinek nincs ideje a város túlvégére szaladgálni. Kiváncsiak voltunk, hogy az offline boltok mellett milyen lehetőségeket kínálnak a webáruházak, és melyik milyen árban mozog. Azt is figyeltük, mennyire felhasználóbarát az adott webshop, azaz írnak-e bármit a növényről, mennyire egyszerű az oldal kezelése, latin vagy magyar néven lehet-e benne keresni, és mennyibe kerül a házhozszállítás.

Az első meglepetés akkor ért, amikor kiderült, már nem csak 2-3 helyről lehet rendelni, hanem a Google sok-sok lapon keresztül adta a találatokat.

Fitoland online és offline is jelen van a piacon, a webshopjuk rendesen összerakott darab, latinul és magyarul is lehet keresni. Az adott növény minden fontos tulajdonságát felsorolják, piktogrammal szemléltetik, és le is írják. Az összetett keresővel a számunkra fontos tulajdonságok közül választhatunk, mint a fényigény, a fogyaszthatóság, vagy akár az illat.

1

Fizetni bankkártyától az utánvétig lehet, a virágokat a cég valamelyik üzletébe is kérhetjük, és felárral esti kiszállításra is van lehetőség.

Sieberz szintén elég nagy cég, emlékszem megboldogult anyósom milyen lelkesen karikázta be, mit kell megrendelnie tavasszal, hogy szép legyen a kertje. A cég az oldalán négy fő kategóriába sorolja a növényeket, a neveket azonban hol magyarul, hol az angol fantázianevén tüntetik fel. Nagy hátrány, hogy méretet nem írnak a növények mellé, így fogalmunk sincs, hány cm-es babarózsát fogunk kapni 6850 forintért. Az árak a honlap szerint tavaly júniusig voltak érvényesek, a szállítást ültetési időben végzik.

2

Tuja.hu-ról bevallom sosem hallottam, de ezt betudom annak, hogy nem vagyok egy zöldujj, aki minden növényt megment az enyészettől. A cég Komáromban üzemeltet egy kertészetet, emelett pedig egy elég jól használható webshopot is készítettek. A keresőjükben ültetési időtől virágzási időig szűrhetünk, de ha konkrét magasságot keresünk, az sem jelent gondot. Természetesen termékcsoportonként eltérnek a keresési feltételek, egy gyümölcsfa esetén teljesen más fontos, mint mondjuk egy rózsánál. Az is tetszik, hogy megjelenik, hány darab van még készleten, és azt is megmondják, hogy ha most rendelünk, mikor számíthatunk a csomag érkezésére. Egyetlen dolog nem derült ki, hogy milyen módon lehet fizetni, erre utaló bejegyzést nem találtunk. De azt nagyon pontosan leírták minden növény mellé, mit szeret és mit nem, ez itt sokkal profibban sikerült, mint a hat országban jelen lévő Sieberznél.

3

Starkl szintén nagy cég, látványos honlappal várja a vásárlókat. A honlap keresőfunkciói jól működik, latinul és magyarul is kidobja a találatokat. A növények tartásáról sok mindent meg lehet találni, de hogy mekkora méretű darabot fogunk kapni pénzünkért, azt például nem, és azt sem, mit kell csinálni a megkapott aranyvesszővel - hová érdemes ültetni, mennyit kell locsolni stb.. Sokáig kerestem, de nem kaptam választ a fizetési lehetőségekről, a GYIK résznél pedig olyan kérdésekre kaptam választ, mint, hogy mikor kell trágyázni, és milyen földkeverék a legjobb egy balkonládába. A szűrési funkciók teljesen rendben vannak, nagyon sok lehetőséget ajánl fel a szűrésre, a szedésérettségtől a téliesitésig.

4

Novenyshop.hu könnyen kezelhető oldalt hozott létre, ami számomra kicsit túlzsúfolt, de nélkülük sosem tudtam volna meg, hogy létezik olyan oldal, ahol hattyúkat lehet vásárolni, hogy mást ne mondjak. A kereső a kéttagú latin szavak mindegyik egyezésére kidob valamit, de nem feltétlenül azt amit pontosan keresünk. A képek melletti szövegek pontosak, jelzik mekkora növényt kapunk, milyen a vízigénye, és mennyire kedveli a napot. A növényi enciklopédia jó ötlet, de amig csak annyi van oda írva, hogy hívják az adott növényt, és hogy néz ki, nem sokat ér. Sajnos mulcsot nem tartanak, pedig ha valamit, azt például biztosan online rendelném, mert lusta lennék hazacipelni, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül.

5

Megyeri Szabolcsról annyit tudok, hogy egy kertész, aki jól brandelte önmagát, és többek közt van egy webáruháza is, és gyakran szembe jön velem újságok oldalain, vagy valamelyik tévéműsorban. A megyeriszabolcskerteszete.hu-n szinte mindent megtaláltam amit kerestem, ezért már jár neki a jópont. Másodszor azért, mert gondolt azokra a szerencsétlenekre, akiknek kb. fogalmuk sincs a kertészkedésről, de örülnének, ha végre életbe maradnának a növényeik. Ezért Megyeri nagyon okosan a korábbi cikkeit egyyszerűen betette az adott növényhez, így videókat és cikkeket egyaránt lehet arról találni, mit kell csinálni a vadszőlővel, hogy kell elültetni, hogy fog kinézni és még azt is megírja, milyen földkeveréket ajánl hozzá. Ami nyilván neki fog bevételt hozni, mivel azt is rögtön meg lehet rendelni vadszölőstül, műtrágyaszóróstúl. Az egyetlen ami engem eléggé zavart, a nagyméretű vízjelek a képeken. Értem én, hogy sok a lopás, és feltehetően megunhatták, de ez annyira otromba, hogy csak na, meg lehet ezt oldani elegánsabban is, főleg, ha közben ilyen profi oldalt raktak össze. A cég egyedül az eddig tesztelt kertészetek közül saját autójával szállít ki (tehát nem egy futárszolgálatnak adja le a melót) országszerte, amivel garantálják a megfelelő szakértelmet.

6
   babarózsa boglárcserje aranyvessző vadszőlő fenyőkéreg(0-2cm) szállítás
Fitoland 9995.- (150 cm törzzsel)   995.- 995.- (15cm)   1950.- (60-80 cm) 695.-(10l) 1650.-1850.-
  Sieberz  n.a.   n.a.   1400.-   n.a.  n.a.   1590.-
  Tuja  n.a. 1200.- (40-60 cm)   680.-(30-40 cm)   n.a. n.a.   1850-2500.-
 Kiskert 8500.-(180 cm) 762.-(20-40 cm)    635.-(40-60cm)      2000.- (70l)   2300-2600.-
  Starkl   n.a.   n.a. 495.-    1490.-   n.a.   1480.-
  Növényshop   n.a.   n.a.   900.-(40-60cm)   2400.-(30-50cm)      1900.-
  Megyeri Szabolcs   9590.-(150cm törzzsel)   n.a.   1090.-(60-80cm)   1890.-(80-100cm)   2290.-(70l) 800-2500.- 
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek