Nézze meg a világ legkisebb házait!

Nemrég beszámoltunk a világ egyik legkisebb házáról, amit az ősszel ráadásul meg is lehetett vásárolni potom 108 millió forintért. Természetesen nemcsak Észak-Londonban vannak szokatlanul kicsi házak, a világ többi pontján is láttak már fantáziát az ökológiailag kétségkívül minimálisra csökkentett, fényűzést mellőző otthonokban. Nézze meg, hogy milyen megoldásokban gondolkodtak a leleményes tulajdonosok Kínától Texasig!

Jay Shafer 1997-ben alapította meg a Tumbleweed Tiny House Companyt, melynek fő profilja az apró méretű, de kellemes, kabinszerű otthonok értékesítése. A szűk élettérben mondhatni, hogy minden ki volt alakítva, amire egy embernek szüksége lehet: munkaterület, hálószoba valamint WC-vel és zuhanyzóval ellátott fürdőszoba. Egyes típusokhoz még tornác is tartozott, de a házak területe így sem lépte át a 24 négyzetmétert. Egy ilyen szállítható fa viskóért egyébként 57.000-66.000 dollárt (kb. 14.8- 17.2 millió forint) kérnek a piacon.

Hasonlóképpen bárhova integrálható a microcompacthome.com könnyű alumínium szerkezetes, mindössze 2.6 x 2.6 méteres alapterületű kisháza, melybe belezsúfoltak egy kétszemélyes ágyat, fürdőszobát és egy konyhával felszerelt étkezőt, ahol akár 4-5 ember is kényelmesen elfér. A készítők szerint a 2002 óta futó projectet számos formában, vendégházként, hétvégi házként és kamasz-lakásként is letesztelték már többek között New Yorkban, Münchenben és Londonban.

A kanadai Torontóban például egy alig 11 négyzetméteres, két normál méretű családi ház közé beékelt házat tartanak a legkisebbnek, míg a karlsruhei egyetem diákjai elegáns, modern hatást keltő moduláris házakban alakították ki a kis életterüket. A ház egyfajta mókuskerékként működik, a háztulajdonos ugyanis sétálás közben akár meg is változtathatja annak szerkezetét, ha akarja. Egy kis testmozgással ágyat, nappalit, asztalt, zuhanyzót, WC-t vagy konyhai mosogatót varázsolhat ugyanabba az élettérbe, ahogy el is tüntetheti azokat, ha éppen nincs valamire szüksége.

Paul Elkins eredetileg a Burning Man fesztiválra alkotta meg a lakókocsikhoz hasonló kerékpár utánfutóját, aminek lényege, hogy egy biciklivel húzzuk magunk után a fekhelyünket. A szélturbinával felszerelt hálóban a matracon kívül nagyjából semmi nem fér el, de mégis felkapott lett a bicikli-mániások körében. Persze nem akkora, mint a walesi Conwyban található turisztikai látványosság, a mindössze 10 m x 6 m területű halászház, melynél nehéz elhinni, hogy az építők egy tűzhelyet, vízcsapot, egy éjjeli szekrényt és egy ágyat is beszorítottak a csöppnyi területre. A Quay House névre keresztelt épületet, ami hivatalosan is Nagy-Brittania legkisebb épülete, 1900-ben építették a városba.

A Twelve Cubed tervezőcsapatának missziója, hogy minél többen éljenek fenntarthatóbb, de elfogadható tervezésű házakban. Ezért a sok természetes fényt beengedő apró házban helyet kapott egy mosogatógép, egy mikrohullámú sütő és egy modern kialakítású fürdőszoba illetve gardrób.Hasonlóképpen gondolkodott a Nano Living System is, akik 25 négyzetméteres lakásokat alakítottak ki négy tagú családok részére. A passzív napenergiával működő, jól szigetelt házat a kis szobák kabriójaként tartják számon a szakmában.

A texasi Lulingban található Tiny Texas Houses csapata minden egyes kisméretű házát újrahasznosított anyagokból állítja elő. „Miután az előttünk való generáció ennyit pazarolt, talán itt van az ideje, hogy fontolóra vegyük a föld sorsát és megpróbáljuk megőrizni azt, amink még van. „ – olvasható a cég honlapján. Még a texasi faházaknál is látványosabb a lengyel építésziroda, a Front Architects modern ötlete, akiknek élvonalbeli otthonai leginkább egy útszéli óriásplakát hirdetésére emlékeztetnek. A minden kihasználható helyet beépíteni kívánó tervezők természetesen nagy környezetvédők is egyben, akik több projectjükben is nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatosságra.

A kínai Yangzhou Egyetem hallgatói egy olyan kompakt lakást alkottak meg, aminek valóban hihetetlenül okos a helykihasználása és az ergonomikus kialakítása. A mindössze négy négyzetméter alapterületű lakás úgy néz ki, mintha négy szállodai kapszulaszobát halmoztak volna egymásra. A régi főiskolai kollégiumi szobákkal köszönőviszonyban sem lévő életteret a készítők körülbelül 90 ezer forintból alakították ki. Ennél azért nagyobb helyen, 36 négyzetméteren él a Huston-Tillotson Egyetem campusán az egyik professzor, Jeff Wilson, aki önszántából költözött az austini konténerbe.- írja az archdaily.com. A dumosterproject.org néven futó kutatást ide kattintva lehet követni az interneten, az oldalról többek között megtudtuk azt is, hogy a tanár nem csak azért költözött a zöld kukába, mert tudatosabban szeretett volna élni, hanem azért is, mert diákjait is szerette volna környezettudatosságra nevelni. A jó fej tanár egyébként nemrég még egy 2500 négyzetméteres területen élt feleségével.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek