A három naptej, amit inkább ne vegyen meg

Hétvégére harminc fokot ígérnek, úgyhogy épp ideje beszerezni a naptejet, annak pedig, aki hamar leég, különösen fontos, hogy magas faktorszámú termékkel próbálja megelőzni a bőrrák kialakulásának esélyét. A szezonra a brit Which? fogyasztóvédelmi magazin is készül, gyorsan le is tesztelték 15 ismert márka 30-as faktorú védelmet ígérő termékét, hogy kiderüljön, azt nyújták-e, amit a csomagolásra írtak. A teszten három naptej megbukott, jól nézze meg őket, mert több közülük itthon is kapható.

A Which? magazin a brit egészségügyi szabványoknak megfelelően vizsgálta be a 30-as faktorú napvédelmet ígérő 15 naptejet, illetve napkrémet; a teszt során a napvédelmi faktort (SPF), illetve az UVA sugárzás elleni védelmet nézték meg 10 önkéntes részvételével, írja a BBC. A legnagyobbat a Malibu Protection Lotion (100 ml 3 fontba, azaz 1125 forinba kerül) bukott, ami sem az ígért faktorszámot, sem az UVA sugárzás elleni védelmet nem tudta hozni a teszteken. A cég szóvivője a BBC-nek adott nyilatkozatában azt mondta, kitartanak amellett, hogy termékük megbízható, és állnak egy újabb teszt elébe – feltéve, hogy azt egy elismert, megbízható labor végzi.

Az UVA sugárzás elleni védelemet ugyan mind a Hawaiian Tropic Satin Protection Ultra Radiance Sun Lotion (200 ml-ért 7 fontot, azaz 2625 forintot kérnek), és a Piz Buin Ultra Light Dry Touch Sun Fluid (100 ml 11 font, azaz 4123 forint) megfelelően biztosítja, ám a faktorszámuk nem stimmelt. Egyébként a Piz Buin volt a legdrágább tesztelt termék, tulajdonosa a Johnson&Johnson. Szóvivőjük a BBC-nek mi mást mondott volna, mint azt, hogy a naptejeknek szigorú előírásoknak kell megfelelniük és alapos vizsgálaton kell átesniük, mielőtt forgalomba helyezik őket, úgyhogy természetesen ők is ellenőrizték a napvédemi faktort, szerintük rendben is volt - már ami az EU-s ajánlásokat illeti. A szóvivő természetesen megjegyezte, hogy a fogyasztók biztosak lehetnek a termékeikben, mert akkor is az ígért védelmet biztosítják. Állításuk szerint több vizsgálatnak is alávetették a terméket, többek között humán tesztnek is, amin hozta az ígéreteket. Azt, hogy a Which? tesztje más eredményre jutott, azzal magyarázza, hogy "ez a laboronként változhat".

naptej

Hasonló véleményen van a Hawaiian Tropic is, sőt, ők azt mondják, termékük a harmincas faktorszámnál is magasabb védelmet nyújt, és azt persze csak szigorú ellenőrzések után helyezték forgalomba. Az Egyesült Királyságbeli Rákkutató Intézet munkatársa szerint a magazin tesztjének van pozitív hozadéka is, mert ismét kiderült, hogy az árnak és a márka népszerűségének semmi köze ahhoz, hogy mennyire megbízható egy termék – ugyanakkor jó volna, ha az emberek biztosak lehetnének felől, hogy azt kapják, amit a csomagolás alapján megvettek. Szóval azért jól nézzék meg, mit vásárolnak meg.

Oszd meg másokkal is!
Mustra