Szerelem a kenyai bozótok árnyékában

Ugyan melyik nő ne kezdett volna fantáziálni egy másik kultúrából származó férfi láttán? Így történt Corinne Hofmann svájci üzletasszonnyal is, akinek az életét alaposan felforgatta egy gyönyörű testű maszáj harcos.

 

masai-ferfiJárjunk akár Egyiptomban, Kenyában vagy éppen Indiában, az európaiakétól élesen eltérő bőrszín, világító szempár vagy éppen a tradicionális ruhából kivillanó izmok sokszor megbabonázzák az európai nőket.

Amint a kompon megpillantotta a hagyományos harci öltözetet viselő férfit, már érezte, elveszett. Beleveszett a szobortestű maszáj szépségébe, és képtelen volt levenni róla a szemét, hiába állt mellette átölelve a vőlegénye. „A szenvedély elsodor, az ész a gyeplő, amely megfékez” – idézhetjük Benjamin Franklin amerikai írót, politikust, hiszen a svájci nőt annyira megbabonázta az ismeretlen, ébenfekete Adonisz a kenyai vakációja utolsó napján, hogy faképnél hagyta vőlegényét a repülőtéren, és elindult felkutatni gyönyörű testű harcosát
(a „lefékező” ész pedig csak évek múlva veszi át az irányítást).
A szőke és fehér bőrű, 27 éves Corinne most csak azt érzi, ha törik, ha szakad, a maszáj férfi mellett – pontosabban a karjaiban – kell lennie, bárhol is van. Hosszas keresgélés után Maralal városában újra összefut álmai fekete harcosával, Lemaliannal, s követi őt az afrikai vadonba, azaz a férfi falujába. A gyönyörű testű harcos iránt érzett, mindent elsöprő szenvedélye odáig fajul az üzletasszonynál, hogy felszámolja eddigi svájci életét (ruhaüzletét, lakását, családi kapcsolatait), hogy új életet kezdjen új szerelme mellett, aki immár a férje.

Ám ahogy telik-múlik az idő, Corinne egyre inkább szembesül a kultúrák közötti különbségekkel, amelyeket nehezen visel: kezdve a gyengédség, a csókok, a simogatások, az érintések hiányától a kislányok klitoriszmegcsonkításán át egészen a nők másodrangú szerepéig. Ugyan megpróbálja átnevelni büszke párját, és megtanítani egy-két újdonságra (pl. ne csak kutyapózban szexeljen vele, hanem úgy szeretkezzenek, hogy az a nőnek is jó legyen; a maszájok mindennapi eledelén, a félig nyers, füstölt kecskehúson túl is van más ennivaló), azonban nem minden erőfeszítését koronázza siker.

Hiába szül gyermeket maszáj férjének, hiába kezd üzleti vállalkozásba, hogy kivívja saját és férje elismertségét a közösségben, hiába nyit élelmiszerboltot a falusiaknak, hogy új ízekkel színesítse táplálkozásukat, a várva vár családi boldogság csak ideig-óráig tart. Helyette veszekedések, érzelmi viharok és párja féltékenységi rohamai mérgezik meg szerelmüket. S mikor már Corinne-nál betelik a pohár (csődbe megy a boltja, a férje verekszik és egyre erőszakosabb vele stb.), olyan hirtelen dönt a kislányával való hazaszökés mellett, mint amilyen váratlanul kenyai ottmaradását elhatározta.

A jelenleg Svájcban élő Corinne Hofmann önéletrajzi regénye bestsellerré vált: több mint húsz nyelvre lefordították, és világszerte mintegy négymillió példányban kelt el. A nagy sikerű német könyvből A fehér maszáj címmel (Die Weisse Massai – hazánkban Afrikai szeretők címmel került a mozikba) film is készült. Hofmann élettörténetének, azaz az Afrikai szeretők című művének két további folytatása is született: a Visszatérés Afrikába, illetve a Búcsú Afrikától című kötetek, amelyek azonban nem tudták lefölözni az első regény sikerét.

 

konyv-moly-try

Corinne Hofmann:

Afrikai szeretők (kiadó: Ulpius-ház, 2003)
Visszatérés Afrikába (kiadó: Ulpius-ház, 2006)
Búcsú Afrikától (kiadó: Ulpius-ház, 2007)

Afrikai szeretők című német film (2005, a bemutató éve: 2006., dvd-n megvásárolható),
főszereplők: Nina Hoss, Jacky Ido

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek