Rettenetes retró, és design elvitelre

Ez a hétvége a különlegességek jegyében telik: az Iparművészetiben 60 magyar és lengyel alkotó kínálja egyedi cuccait, a Werk Akadémián igazán rettenetes retróval büntetnek, a II. Butoh és Előadóművészeti Fesztiválon pedig az egyszerre játékos és groteszk japán butoh-val lehet ismerkedni.

Kezdődik a Design Hét, úgyhogy a kreatív programok biztosan nem fognak hiányozni a hétvégén, de zene és színház terén is tudunk olyat ajánlani, amit nem érdemes kihagyni.

Kreatimm – Design elvitelre

A 30-án startoló Design Hét rengeteg érdekességet tartogat, ezek közül elsőként az október 2-án, vasárnap 10-18 óráig megrendezett Kreatimm vásárt ajánljuk. Az Iparművészeti Múzeumban megrendezett eseményen az Unpolished – Kortárs lengyel design kiállításhoz kapcsolódva több mint 60 magyar és lengyel alkotó köszönti az őszt.

A színes, gyermekrajzszerű lengyel játékok, szellemes és elgondolkodtató lakás-kiegészítők vagy a merész anyagpárosítású magyar ékszerek és újrahasznosított fabútorok a többi bemutatkozó munkához hasonlóan ugyanazt az irányvonalat képviselik. A művészek mindegyikénél alapvető jelentőségű a környezettudatosság, a hagyományos funkciók átértelmezése, az újszerű anyagok használata és az újrahasznosítás fontossága.

Dizájn: Kosmos Project
Dizájn: Kosmos Project

3-án, hétfőn 17 órától pedig ugyanitt izgulhatod végig a Magyar Formatervezési Díj átadóját és megnézheted a pályázatokból összeállított kiállítást. A Magyar Formatervezési Tanács által gondozott díjat négy kategóriában – termék, vizuális kommunikáció, terv és diákmunka – ítélik oda a hazai design legkiemelkedőbb teljesítményeiért.

Rettenetes retró: a Werk Akadémia visszavág

Ha viszont az újítások és korszakalkotó(nak szánt) tervek helyett inkább nosztalgiáznál, a Werk Stílus- és Kommunikációs Akadémia kiállításán azt is megteheted. Nagy Gábor György képzőművész Rettenetes retró gyűjteménye gyerekkora óta spontán szerveződik családi hagyatékból, cserékből és ajándékozásból. Nem csak gyűjti, hanem használja is a tárgyakat. A Werk Akadémia 30-án, pénteken 21 órakor megnyíló kiállításán a '60-as, '70-es és '80-as évek tárgyai egy divatbemutató keretében kelnek életre, amelyen a Szputnyik Shop retró ruhakölteményeiben vonulnak majd a modellek, és show formájában mutatják be a tárgyakat.

Szeptember 30-tól október 7-ig 18:30-19 óráig Nagy Gábor György tart tárlatvezetést kezdőknek és haladóknak formáról és funkcióról. A folyamatos vetítésnek köszönhetően életre kelnek a tárgyak a vásznon, vizuális útmutatóként a retrománok számára, eközben Pál Zsuzsanna Rebeka Budapestről készült fotóválogatása is vetítés formájában lesz látható.

Jazznosztalgia a Millenárison

Képzőművészet után egy kis zene: ezen a hétvégén több helyszínen is a muzsikáé a főszerep. 30-án és október 1-jén például a Millenáris Teátrumban zajlik a 90.9 Jazzy Rádió szervezésében megvalósuló Jazzy Fesztivál, ahol az első nap estéjén a Garami Funky Staff és Izland egyik legjelentősebb zenei exportcikke, az 1983-as Garden Party című számával a jazz-funk egyik legnagyobb slágerét megalkotó Mezzoforte lép fel. Valószínűleg nem telik el olyan nap, hogy a világ valamelyik rádióadóján ne hangzana fel a jellegzetes fúvóstéma. Október 1-jén a harmincas évek Amerikáját idéző Group'n'Swing után a jazzt és a latin popot ötvöző brit csapat, a Matt Bianco zenél.

Hangszer- és koncertarzenál

A SYMA Sport- és Rendezvényközpontban viszont kézzelfoghatóan is óriási méreteket ölt a zene: a hatodik Hangfoglalás kiállításon, szeptember 30. és október 2. között nem csak a hangszereket, de a legmodernebb hang-, fény- és stúdiótechnikát is kipróbálhatjuk, a 8000 négyzetméteres térben közel száz kiállító lesz jelen, és körülbelül 300 ingyenes esemény közül választhatunk.

Az idei Hangfoglaláson három nap alatt több tízezer billentyűs-, húros-, fúvós- és ütőhangszerrel kísérletezhetünk az A csarnokban. A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) rendezvényén a művészek közönségtalálkozókat, dedikálásokat, zenés beszélgetéseket, akusztikus bemutatókat is tartanak. A C csarnokban négy színpadon élőkoncertek zajlanak olyan fellépőkkel, mit például a Beatrice, az Anti Fitness Club, a Besh o droM, a Compact Disco vagy az Intim Torna Illegál.

Japán ínyencségek a Merlinben

Különlegességekben sem lesz hiány a hétvégén: az Érintéspont Művészeti Alapítvány idén második alkalommal rendezi meg a japán előadóművészeteket bemutató nemzetközi eseménysorozatot, a II. Butoh és Előadó-művészeti Fesztivált. A szeptember 26. és október 9. között zajló budapesti programoknak a Merlin Színház ad otthont, ezt pedig egy nemzetközi turné követi majd a pozsonyi Bratislava in Movement Festival, valamint a krakkói Manggha Muzeum együttműködésével.

Az idei fesztivál a butoh műfajával foglalkozik. A butoh a második világháború után született Japánban a nyugati táncstílusokkal szembeforduló avantgárd előadóművészeti stílusként, amely a testről alkotott konvenciókat lefejtve az érzelmi intenzitásra helyezte a hangsúlyt és erre alapozva alakította ki eszköztárát. A butoh előszeretettel használ játékos és groteszk képeket, dolgoz fel tabutémákat és választ különleges tereket helyszínül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek