Majd akkor lesz gyerekem, ha Lady Gaga feldolgozza a Teenage Dirtbaget

„I’m just a teenage dirtbag baby” – énekelte szinte mindenki 2000-ben, együtt üvöltve a rádióval vagy a tévével. Legújabb közvéleménykutatásunk szerint a számot még ma is tízből nyolcan ismerik – ezen a Wheatus frontembere, Brendan B. Brown is meglepődött. A banda csütörtök este Szegeden, a SZIN-en lép fel.

Brendan B. Brown tud meglepetést okozni. Először akkor kerekedtek ki a szemeim, amikor amerikai idő szerint reggel háromnegyed hatkor válaszolt az e-mailemre. Kiderült: korán felkel, edzi magát az európai turnéra, hogy jó formában legyen. Másodszor akkor csodálkoztam egy nagyot, amikor elmesélte, történelem szakon tanult, így kicsit többet tud annál Magyarországról, minthogy gulyás és a szép nők...

Még mindig nem térek magamhoz attól, hogy kora reggel egy zenész e-mailre válaszol. Remélem nem a levelem ébresztett fel.

Nem, nem. Korán kelek, edzem magam a magyarországi és más európai fellépésre. Muszáj így csinálnom, mert különben nagy bajban lennék, nem tudnám a legjobb formámat hozni, az időeltolódás miatt.

Ez lesz az első alkalom, hogy Magyarországra jöttök. Tudsz valamit az országról?

Valóban, soha nem jártunk még nálatok, de azért egy kicsit tudok Magyarországról. Noha mérges vagyok magamra, mert sokat felejtettem. Történelem szakon végeztem az egyetemen, de már nem emlékszem mindenre. Tudom, hogy István volt az államalapító, emlékszem arra, hogy utána királyság volt az országban, megvan az is, hogy volt egy olyan időszak, amikor Osztrák-Magyar Monarchia létezett. Tisztában vagyok vele, hogy az utóbbi években a gazdasági helyzet nem a legjobb az országban.

Megleptél... Azért az amerikaiak a legtöbb esetben a gulyást és a szép csajokat szoktak emlegetni...

Nos, igen. Ez csupán azért van, mert én stréber vagyok.

Nagyon hirtelen jött számotokra a SZIN felkérése,  a Simple Plan helyett léptek fel nálunk. Rögtön igent mondtatok a megkeresésre?

Nem volt még semmilyen tervezett programunk, így igen. Soha nem jártunk az országban, illetve a környéken sem sokat játszottunk, ezért örültem a felkérésnek. Egy nappal a koncert előtt érkezünk, így valamennyit láthatunk majd a városból, bár nagyon körülnézni nem lesz időnk.

Amikor kiderült, hogy ti jöttök, megkérdeztem az ismerőseimet, emlékeznek-e a Teenage Dirtbag című számra. Az eredmény meglepő volt: 10-ből 8-an tudták miről beszélek. Gondoltad volna 2000-ben, hogy 11 évvel később még ilyen siker lesz a dal?

Magam is meglepődtem, azon, hogy mennyire népszerű lett. A múltkor találtam valami statisztikát, amely szerint minden idők negyedik legtöbbet játszott amerikai rockdala a Teenage Dirtbag. Megdöbbentő.

Azóta számos lemezetek megjelent, mégis talán ez az egyetlen dalotok, amelyet széles körű közönség ismer. Nem zavaró ez?

Ez összetett dolog. Egyrészt nagyon örülünk, hogy sikerült egy olyan dalt szereznünk, amelyet mondhatni világszerte mindenki ismert, és amelyet még 11 év elteltével is sokan fújnak. Az, hogy a Wheatus más szerzeménye nem lett ilyen szinten ismert, köszönhető például annak az afférnak is, amely az akkori kiadónkkal, a Sonyval történt. Miután nem vállaltunk el egy playback fellépést, megromlott a viszonyunk, amit a lemez is megsínylett. Ezek után döntöttünk úgy, hogy többet nem dolgozunk kiadóval. Nem akartunk celebek lenni és mindent elvállalni. Zenészek vagyunk, zenélni akartunk. Szerencsére megtaláltuk ennek a módját.

Valóban, az anyagaitok a weboldalatokról, illetve az iTunes-ról tölthetők le. Jövedelmező ez így?

Megélünk. Nem az a célunk, hogy új, minél nagyobb házat vehessünk, hanem az, hogy zenélhessünk. Ez pedig így is sikerül. Minden lemezt a honlapunkon lehet letölteni, a rajongók annyit fizetnek érte, amennyit ők gondolnak. Ez így egyfajta adomány, amely arra pont elég, hogy megéljünk belőle. De ezt egyáltalán nem bánom, mi művészek vagyunk és nem az a lényeg, hogy milliomosok legyünk.

Kezdetben a tesóddal együtt játszottatok a zenekarban, végül ő kiszállt mert családot szeretett volna. Neked nincsenek ilyen terveid?

Nem, nekem egyelőre nincsenek családos gondolataim. Az én gyerekeim a lemezek. A tesóm gyerkőceit nagyon szeretem, de sajáton még nem gondolkodom. Talán majd egy nap eljön az az idő is. Majd ha egyszer sok pénzem lesz.

A pénzen múlik? És hol marad a szerelem, meg ilyenek?

Amerikában a pénzen múlik. A gyerekhez sok pénz kell. Egy gyerekkel nagyobb helyre kell költözni, rengeteg mindenre szüksége van. Majd talán, ha a Lady Gaga vagy Justin Bieber feldolgozza a Teenage Dirtbaget, akkor megtehetem ezt.

Hát persze, a jó öreg jogdíj...

Pontosan.

Azért amíg vártok a feldolgozásra és a jogdíjra, terveztek további lemezt?

Várhatóan télen készítjük el a hatodik albumunkat. Bízom benne, hogy jövő nyáron meg is tud jelenni. Először ez is csak a www.wheatus.com oldalon lesz elérhető, de a megjelenés után körülbelül fél évvel az iTunes-on letölthető lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek