Kerüljük el a „pánik-fogyókúrákat”

Nincs olyan nő, aki a jó idő beköszöntével ne tenne lépéseket azért, hogy formába lendüljön a nyárra. Akaraterő, kitartás és mindenekelőtt tudatos táplálkozás... Ez lenne a titka mindennek?

Ahogy közeledik a nyár, úgy kerülnek le rólunk a fölösleges ruhadarabok. Ki aggódva, ki beletörődve konstatálja, hogy a karcsú derék ez után a tél után is erőfeszítések árán nyerhető csak vissza. Nem újszerű tény, hogy a rendszeres, mértékletes táplálkozás és a sportos életvitel nagy szerepet tölt be alakunk és egészségünk megőrzésében, azonban ez a gyakorlatban heroikus küzdelmek nélkül is megvalósulhat változatos, élvezetes étrenddel és jóleső, energetizáló testmozgással.

Bizonyos ételcsoportoknak, nyersanyagoknak különösen nagy jelentősége lehet vonalaink megőrzésében, ilyenek elsősorban a növényi rostok. Hazai előírások szerint legalább napi 20-25g rost bevitele szükséges - akár nyers gyümölcsről vagy zöldségről beszélünk, akár a gabonaféléket vesszük alapul, tartsuk szem előtt a rost jelentőségét. Ez azt jelenti, hogy például a gyümölcsök és a zöldségek esetében spóroljunk a héj eltávolításával, azaz ha lehet, ne hámozzuk meg őket mindig, a gabonák esetében pedig részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonával készülteket. Mivel a fehérlisztet körülbelül csak 100 éve ismerjük és használjuk, emésztőrendszerünk a teljes kiőrlésű gabonákra és jóval nagyobb mennyiségű rostra van „kalibrálva” a mai napig.

A hétköznapok folyamán számos alkalmunk nyílik rostos nyersanyagok, teljes kiőrlésű gabona fogyasztására. A legjobb és egyik legfontosabb alkalom a reggeli. Az ekkor bevitt megfelelő energia nélkülözhetetlen a délelőtti szellemi és fizikai igénybevétel során. E nélkül szervezetünk a tartalékait próbálja mozgósítani, ezzel pedig kimerültséget és az oly veszélyes farkaséhséget idézünk elő. Ha nincs túl sok időnk a reggeli rohanásban, a teljes kiőrlésű gabonapelyhek nagy segítségünkre lehetnek, hiszen pár perc alatt elkészíthetők, tejjel, joghurttal, gyümölcslével vagy akár friss gyümölccsel fogyaszthatók. A teljes kiőrlésű gabonák képesek jóllakottságot biztosítani, ami lényeges az étvágy és a habzsolási kedv féken tartásában.

Európai vizsgálatok kimutatták, hogy a kiegyensúlyozott reggeli segíti az egészséges testtömeg megőrzését azáltal, hogy csökkenti a magas zsírtartalmú ételek iránti vágyat a nap későbbi szakaszaiban. Azoknak a nőknek, akik naponta háromszor fogyasztanak teljes kiőrlésű gabonát, ideálisabb a testsúlyuk és hosszú távon is kevésbé hajlamosak az elhízásra.

Tehát ha kiegyensúlyozott étrendre törekszünk, következetesen ügyeljünk a megfelelő mennyiségű rost biztosítására, amiben a teljes kiőrlésű gabonafélék nagy segítségünkre lehetnek, ráadásul ízletesek, egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek. Ha pedig hétköznapjaink során a jóleső sportolásra is időt szánunk, az első tavaszi napokon biztosan nem kell majd hasunkat behúzva kényelmetlenül érezni magunkat lenge ruháinkban.

További információ

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek