Itthon sonkát, főtt tojást és kalácsot szinte biztosan mindenki készít az ünnepi asztalra, de a magyartól jelentősen eltérő ünnepi ételekkel is készülnek a világ más tájain húsvétra. Levestől desszertig elhoztunk neked néhány ínycsiklandó finomságot, hogy legalábbis képzeletben odaülhess ezekhez az ünnepi asztalokhoz.
Zurek: a pap is megáldja

Lengyelországban nagyszombaton étellel érkeznek a hívők a templomokba: ezeket az ünnepi szertartást végző pap megáldja, majd másnap mindenki az ünnepi asztalra helyezi azokat a fogásokat, melyek alapanyagaival előző nap részt vettek a misén. A zurek, egy jellegzetes lengyel leves összetevői is ott vannak ilyenkor a szertartásokon: rozsliszt, kolbász, répa, bazsalikom és más fűszerek adják ennek a savanykás ízvilágú levesnek a gerincét, melyet húsvétvasárnap főtt tojással fogyasztanak el a lengyelek, a legtöbbször cipóban tálalva.
Fanesca: ecuadori tradíció húsvétra
Egy újabb leves, amelynek neve összefonódott az ünneppel: Ecuadorban a fanescát főzik húsvétkor. A fazékba kerül hal, tej, sajt, bab, búzaliszt, fokhagyma és 12 fajta gabona, amelyek Jézus Krisztus 12 apostolát jelképezik. A hozzávalók az ország legkülönbözőbb régióiból származnak, és a sokféleséget, valamint az egységet jelképezik.
Franciaország nem a halra szavaz
Érdekes módon a vörös húsokra épülő húsvéri menü alakult ki Franciaországban, ezen belül a bárány a valódi favorit. A háttérben a vallás áll: Jézus, Isten báránya a húsvét fő alakja, ezért kerül a tányérokra is bárány. A báránycombot burgonyával és babbal tálalják.
Tőkehal a húsvét jelképe
Brazíliában ilyenkor a tőkehal felhasználásával készített receptek az igazán népszerűek, portugál hatásra. Az egyik leggyakoribb étel a Bacalhoada, amelyben a halat zöldségekkel főzik. Emellett sok család a hagyományos portugál receptekből inspirálódva variálja a húsvéti ebéd menüjét.
Amerikai sonka édesen
A sonkának kiemelt szerep jut az amerikai húsvétokon is, de tévedés lenne azt hinni, hogy ez rokonságban van a magyar húsvéti sonkával. Az édeskés ízt társítják a sonkával, cukorral vagy mézzel vonják be, nem ritkán pedig még ananászkarikákat is helyeznek rá.
A pizza körül is minden megváltozik húsvétra
A Pizza Chiena Nápoly húsvéti csemegéje, melyet nagypénteken sütnek meg és nagyszombaton fogyasztanak el. Sem íze, sem formája nem emlékeztet pizzára: inkább egy sós pite pácolt húsokkal, sajttal és tojással töltve, pitetésztából.

Desszert teli szimbólumokkal
Az orosz paska piramis alakja Krisztus sírjára utal. A süteményt vallási szimbólumokkal díszítik, mint például az „XB” cirill betűkkel, ami a Krisztus feltámadt üzenetet rejti. Sajtból, vajból, cukorból, tojássárgájából és aszalt gyümölcsökből készül. A hagyomány szerint a paskát húsvét vasárnapján kuliccsal, egy másik jellegzetes étellel együtt fogyasztják.
Romániában ugyanezen név alatt egy édes tésztájú, a tetején keresztszimbólumot viselő sajtos-mazsolás kenyeret készítenek húsvétra, melyet pappal áldatnak meg.
Pascualina pite
Az argentin különlegességnek ligúr, azaz olasz eredete van: spenóttal, articsókával, ricottával, petrezselyemmel és egészben főtt tojással töltik meg rétesre emlékeztető tésztáját. 33 réteg tésztával készül, mely Jézus 33 életévére emlékeztet, a tojás pedig feltámadásának szimbóluma.
Cureki: mint a mi kalácsunk
A görögök húsvéti kalácsa sokban emlékeztet a magyar kalácsra: íze édeskés, sokféle formában fonják. A katolikus és a pogány tradíciókban is helye van: a pogány kultúrában elűzi a gonosz szellemeket, míg
a keresztények számára a háromszálas fonat a Szentháromságot jelképezi.
Sütés után a kenyérre pirosra festett tojást tesznek, amely Krisztus vérét jelképezi.
Mona de Páscoa a katalán gyerekeknek
Egyetlen briós, melyet főtt tojással díszítenek: a katalán édesség a helyi gyerekek nagy kedvence, igaz, modern formájában már inkább születésnapi tortára hasonlít, mint egyszerű kis péksüteményre.
Napokig készül a Mämmi
Finnország egyik jellegzetes húsvéti étele a Mämmi, egy rozslisztből, malátából, melaszból, vízből, sóból és narancshéjból készült desszert. Elkészítése időigényes, 3-4 napig is eltarthat, amíg elkészül. Aki siet, könnyen találhat belőle a szupermarketekben is.

Grillezés nagyhéten
A souvla egy bárányhúsból készült nyárs, amelyet a ciprusiak húsvétvasárnap ebédre fogyasztanak. Más európai hatású kultúrákhoz hasonlóan ez Cipruson is Isten báránya áldozatának tiszteletére szolgál.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés