Zanza!

teszt-trappistaNem vártunk csodákat, tudtuk milyen sajtokat árulnak trappista néven, az eredmény mégis rosszabb lett a vártnál – tucatnyit megkóstoltunk, a rágható lábszagtól a jellegtelenen át a néhány ehető kivételig.

12+1 magyar "trappista" a ringben!

cikk-tipus-teszt


Rengeteg cég gyárt trappistának nevezett, gumiszerű, jellegtelen sajtokat. Nem véletlen, hiszen legtöbben soha nem merészkednek túl a trappista-edami-karaván szentháromságán, és mai napig tartja magát az az elképzelés, hogy lehet valódi sajtot vásárolni 1000 ft/kg áron.

trappista_teszt_leadAzt el kell árulnunk, hogy nem lehet! Gyakran nem is valódi tejből készült sajtot, hanem növényi zsiradékból gyártott, élénksárga, műanyag „sajtszerű izét” akarnak ránk sózni az üzletek, de ha mégis igazi tejből készült a gyanúsan olcsó sajt, akkor biztos, hogy olyan oltóenzimet használnak a gyártás során, amely extra rövid idő alatt sajttá változtatja a tejet. Mivel az idő pénz, ezek a sajtok valóban olcsók, de csak a melegszendvics tetejére reszelve állják meg a helyüket. 

Próbáltunk minél többféle trappistát vásárolni. Az első meglepetés a Váci úti Tescóban ért, ahol negyed óra várakozás után a pultos hölgy nem volt hajlandó 10 dkg-ot vágni a trappistából, mert kapható tömbben és előre felszeletelt darabban is, 30 dekás mérettől.  Nekünk elég lett volna tíz deka is! A beszélgetés folytatásaként kértem tőle 10 dkg roquefortot, mire hangosan jelezte a kolléganőjének, hogy mennyire undorító ez a sajt. 

Ennek ellenére sikerült 12+1 fajtát kóstolnunk. A +1, az a Culinárisban kapható, valódi Trappista. Ez volt az etalon, ehhez viszonyítottuk a többi sajtot. Ezt nem értékeltük, mert vidéken nem lehet beszerezni, és Budapesten is csak nagyon nehezen.

 

Milsun-Lidl szeletelt sajt

Enyhén gumi állagú, de ízre meglepően kellemes. Színre közepesen sárga, az illata jó.

Nagy meglepetés volt, meglepően hasonlított a valódi trappistához. Velünk kóstolt Lila Füge egyéves kisfia is, bátran adtunk neki belőle néhány falatot, és imádta!

tomb-pontvonal-szeles

Tolle szeletelt sajt

Ami először feltűnt, hogy sótlan. Aztán kiderült, hogy nincs illata se. A színe fakó volt, tapintása pedig nagyon-nagyon zsíros és puha.

tomb-pontvonal-szeles

Cheeseland szeletelt sajt

Egyszerűen nincs jobb szó rá, határozottan szúrós, hányásszaga volt. Ezek után nem vártunk tőle túl sokat, de még azt is sikerült alulmúlnia. A sajt kemény, porlad, törik, színe sötét sárga, íze erjedt tej íz. (Igen, tudjuk, hogy a sajt erjesztett tejből készül, de ez egészen más volt.)

tomb-pontvonal-szeles

Président szeletelt sajt

Az illata nagyon jó! Állagra kicsit kemény, ízre enyhe, de finom. Színe halványsárga. Kicsit az egész sajtot enyhének éreztük, de szerettük. Talán az a legjobb szó rá, hogy gyerekbarát trappista. 

tomb-pontvonal-szeles

Hajdúsági szeletel sajt

Miután kibontottuk a csomagolást, rögtön megcsapott minket a lábszag. A sajt íze pont olyan volt, mint a szaga: rágható, radírgumi szerű lábszag. Színe sötét sárga.

tomb-pontvonal-szeles

Bakony szeletelt sajt

Puha, kellemes tapintású, jó illatú sajt. Sajnos az íze leginkább savanyú. Színe halvány sárga.

tomb-pontvonal-szeles

Match tömb

A pontos nevére nem jöttünk rá a sajtnak, a Match saját sajtjaként árulja. Egyszerűen borzalmas! Illata nincs, a színe fakó. A sajt fűrészpor szerűen darabjaira hullik, íze mégis olyan, mintha elefántos radírt rágtunk volna. Nem mertük lenyelni.

tomb-pontvonal-szeles

Holland tömb sajt

Sokkal többet vártunk tőle! De úgy látszik, Hollandiában is gyártanak gyenge minőségű trappistákat. Meglepően gumis állag. Olyan volt a sajt, mintha a sajt ízének, illatának kispórolták volna a felét. De színre tökéletes volt.

tomb-pontvonal-szeles

BMI tömb

A sajt sós, de más íze nincs. Porlad, színes sötét sárga,de legalább az illata kellemes.

tomb-pontvonal-szeles

Bornat sajtok tömb

A sajtra rá van írva, hogy lyukas, de lyukat még csak véletlenül se találtunk benne. Igaz, a többi sajtban se, de azokra legalább rá se írták. Nagyon zsíros a tapintása, puha sajt. Illata jó, az íze is kellemes, de sós. Színe fakó.

tomb-pontvonal-szeles

Fino mini tömb

Illata kellemes. Ez a legjobb, ami elmondható róla. Zsíros puha sajt, határozottan keserű mellékízzel. Színe fakó.

tomb-pontvonal-szeles

Tolle ömlesztett háromszögletű sajt

Nem pontoztuk, hiszen a hagyományos értelemben nem trappista, de ezt írták a dobozára, és kíváncsiak lettünk.

Igazából semmi köze a trappistához. A sajt nem elég lágy, ízre ne rossz. Tipikus kockasajt illata van. Színre fakó, sokkal halványabb, mint a csomagoláson látható.

 

 

cikk-tipus-linkek

A sütemény, amelyik minden magyar cukrászdában kapható – megkíméljük az olvasót a rossz krémestől, a felesleges pénzkidobástól és gyomorrontástól: megkóstoltunk pár Budapesten kapható krémest, hogy könnyebb legyen eldönteni, hová üljünk be... 8 budapesti cukrászda krémese a ringben! | Nagy budapesti krémesteszt

 

Blogmustra