Az élethez kell egy kis fűszer!

Bor, Mámor, Bénye Fesztivál – már a nevében is andalító, hát még a program, amely rátok vár Tokaj-Hegyalján! Bodrogi alias „Fűszeres” Eszter, a Dívány Gasztro rovatának egyik szerzője és a fesztivál szervezője minden hozzávalót belead.
A Bor, Mámor, Bénye Fesztivál szervezője, háziasszonya és őrangyala egyik pillanatról a másikra csöppent az eseményekbe.

 

fuszeres-eszterAki olvassa a blogodat, tudja, hogy kötődsz Erdőbényéhez. Hogyan kerültél a szervezők közé, és mit vársz ettől a fesztiváltól? Aki eljön, mindenkinek megmutatod a szíved csücskét?

Kötődésem Erdőbényéhez nem új keletű, édesapám idevalósi, gyerekkorom nyarait Tokaj-Hegyalján töltöttem. Sőt, remélem egyszer nekem is lesz ott egy pici házam. Nem is tudom, hogy lettem szervező. Egyszer Homonna Attila mesélt a fesztivál tervéről, és megkért, hogy hívjam fel Mautner Zsófit. Megtettem, aztán azt vettem észre, hogy már tolom is a szekeret. De nagyon szívesen csinálom! Azt tudni kell, hogy ezt a pikniket társadalmi munkában végezzük úgy, hogy sok szervezőnek rengeteg pénze van a szervezésben. Éppen ezért talán első alkalommal nem lesz minden tökéletesen kerek, de nem is ez a cél.
Az én álmom, hogy mire lemegy a nap, addigra már nagyon sok emberrel beszélgettem, akik sétálgatnak egy pohár borral a kezükben, végigkóstolják az ételeket egy-egy korty bor kíséretében. Végül felmennek a Mulató nevű dombra, körbenéznek, lenéznek a csodálatos falura, kisétálnak a ligetbe, leülnek a főutcán valamelyik hársfa alá, és beszélgetnek a helyiekkel vagy idegen piknikezőkkel. Olyan keveset beszélgetünk, jó lenne, ha ez a nap erről is szólna. Lehet majd jobbnál jobb zenéket hallgatni, vagy csak a fűben eldőlve nézelődni. És ami a legfontosabb: Erdőbényén a legcsodálatosabbak a csillagok!

Mennyiben lesz ez a fesztivál más, mint a többi? Ma már minden hétvégére jut 2-3 fesztivál nyáron…

Nem lesz nagy, központi rendezvény, nem lesznek a fesztiválokon megszokott egyenételek. De nem is lesz falunap: nem kell végighallgatni a polgármester köszöntőjét, nem egy bálban végződik az esemény.

Nagyon klassz ötlet, hogy a vendéglátás elmozduljon a szokásos töki pompos–gyros–lángos vonalról! Mesélj arról, mire számíthatunk a „pikniken”!

Nemrég elmentem egy borfesztiválra, és nagyon felbosszantott, hogy az utóbbi pár évben mindenhol ugyanazokat az ételeket lehet csak kapni. Hegyalján inkább a tót konyha hagyott nyomot, de annyi minden terem a környéken: erdei gombák, fűszernövények, zamatos gyümölcsök. Miért kéne itt is ugyanazt enni, amit Budapesten? Akkor otthon is maradhatnánk. Igyekszünk helyi, de legalábbis zempléni alapanyagokból dolgozni. Remélem, pár év múlva már mindent a helyi termelőktől tudunk majd beszerezni. Ez mindenkinek nagyon jó lenne: a helyiek pénzt keresnének, a vendégek pedig garantáltan a legjobb minőségű alapanyagokból elkészített ételeket ehetnék.

Milyen szempontok alapján válogattatok a fesztiválon megjelenő gasztrobloggerek között?

Olyan bloggerekre esett a választás, akiknek receptjei nagy érdeklődésre tarthatnak számot:
Zsófit (www.chiliesvanilia.blogspot.com) mindenki ismeri, és gondoltuk, hogy hagyományos alapanyagokból valami egészen újat talál majd ki. Nem is csalódtunk: krémes kukoricapüré kacsazsírban konfitált vargányával lesz az előétel.
Anna (www.malackaraj.blog.hu) egy igazi női hentes. Bár állítja magáról, hogy hetente csak háromszor eszik húst, ezt szerintem senki nem hiszi el neki! Gondoltuk, hogy tud majd mit kezdeni a helyi juhász birkáival. Bárányt grillez majd, amelyhez mazsolacsatnit kínál.
Horasz (www.horasz.blog.hu) rendszeresen főz nagy társaságnak. Tudtam, hogy ő valamilyen igazi férfias fogással rukkol majd elő, amit a hagyományosabb konyhát kedvelők is örömmel esznek majd. Ő őzpörköltet főz, mondhatnám, hogy Horasz-móda, amelyhez juhtúrós sztrapacska lesz a köret.
Bevallom, Lorientől (www.lorien.blog.hu) is valamilyen húsos levest tippeltem, de az a juhtúrós gombócleves, amit készít, csodálatos! Igazi meglepetés volt nekem.
Én maradtam a bevált erdőbényei desszertnél: bobájkát sütök vaníliafagylalttal és aszúban főtt aszalt szilvával.

Hogyan állítottátok össze a menüt, gyorsan megtaláltátok a közös hangot?

Volt egy rövid beszélgetésünk, abban állapodtunk meg, hogy ha lehet, minden étel kapcsolódjon Tokaj-Hegyaljához vagy a Zemplénhez. Azt hiszem, ezt tökéletesen sikerült elérnünk.

Milyen érzés a saját kis konyhádból hirtelen (vagy nem hirtelen?) egy ilyen nagy rendezvényen profi vendéglátósként megjelenni?

Nagyon izgulok! Főztem már ötven embernek egytálételt, de ez egészen más lesz! Nagyon szeretném, ha az emberek lennének annyira bátrak, hogy mindenből csak a picike menüadagot kérnék, és mindent végigkóstolnának. Ez azt jelenti, hogy mindenből csak egy picit vegyenek, hogy a többi ételnek is maradjon hely!

Hogyan viszonyul ehhez a profi vendéglátós szakma?

A catering cégnek, amely mögénk állt, egy nagyon szimpatikus szakácsa van. Egyáltalán nem éreztette velünk, hogy ő a főnök a konyhában, és mindenben a segítségünkre volt a próbafőzés alatt.

Szerinted mi lesz a legjobb, és mikor leszel elégedett?

A legjobb az lesz, ha már idén megkérdezik, hogy lesz-e jövőre is piknik. Akkor lennék elégedett, ha arról hallanék év közben is, hogy valaki azért vásárolt erdőbényei bort, mondjuk, novemberben, mert annyira jól érezte magát a pikniken.


A Dívány természetesen jelen lesz a Bor, Mámor, Bénye Fesztiválon – beszámolóval is jelentkezünk. Reméljük, hogy Eszter és mindenki, aki ellátogat Erdőbényére, elégedetten számolja majd vissza a napokat a 2010-es erdőbényei piknikig!


A fesztivál színhehelye: Erdőbénye.
Időpontja: 2009.08.15.


És hogy még nagyobb kedvvel vágj neki ennek a különös fesztiválnak, olvass a programokról is: Hétvégére:Bor-Mámor-Bénye!

Mustra