Szárított gomba: aszalás kánikulában

A tartósítás legegyszerűbb módja a napon szárítás, vagyis aszalás. Idén sok a gomba az erdőkben, mezőkőn, mert gyakran esik az eső, de meleg is van. Néhány gombafajtának kifejezetten jót tesz a szárítás.

A tartósítás télire nem egyenlő a lekvár befőzéssel természetesen. Talán  legegyszerűbb a napon szárítás, vagyis aszalás. Régen nagyanyáink a szilvát egyszerűen feltették a tetőre, ahol a forró cserépen hamar megaszalódott, de egy faluban mindig volt közösségi aszaló is, ahol ősszel nagy mennyiségű gyümölcsöt tudtak megaszalni rövid idő alatt.

Idén rengeteg gomba terem

Mostanában divatos paradicsomot aszalni, amihez a kimagozott, felszeletelt, alaposan besózott paradicsomot kell 2 napig egy tepsiben napoztatni. Ezután ízlés szerint elkészíett fűszeres olajban boldogan eláll télig és sokkal olcsóbb, mint a boltban kapható paradicsomok.

Idén sok a gomba az erdőkben, mezőkőn, mert gyakran esik az eső, de meleg is van. Nagyon fontos, hogy aki nem vizsgázott gombász, az mindig vigye el a gyűjtött gombát egy szakértőnek bemutatni, mielőtt feldolgozza, vagy megeszi.

A trombitagomba szárítva értékesebb

Gyűjtés után a gombákat érdemes küllem és állapot szerint osztályozni, majd megtisztítani. Ezután vékony szeletekre vágni, esetleg a tönkjét külön felszeletelni. Vannak olyan gombafajták, mint pl. a trombitagomba, ami szárítva sokkal értékesebb, mint frissen!

A felszeletelt gombát terítsük szét egy sütőpapíron, majd tegyük ki a napra. Néha forgassuk meg. Estére mindenképp vigyük be, nehogy magába szívja az éjszakai párát.

Akkor jó, ha „csörgősen” száraz már, vagyis nem rugalmas, hajlításra törik. fontos, hogy egyáltalán ne maradjon benne nedvesség, mert az egy idő után bedohosodik, megpenészedik.

A gomba tönkjét daráljuk le kávédarálón. Így nagyon intenzív gombaport kapunk, amit süthetünk kenyérbe, szórhatunk levesbe, vagy ízesíthetünk vele olívaolajat, esetleg rizottót.

A kész szárított gombát száraz, hűvös helyen kell tárolni, legjobb egy csavaros befőttes üvegben, így nem veszti el fantasztikus aromáját.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek