Ezért félsz annyira új kapcsolatba kezdeni: a 7 leggyakoribb akadály, amit le kell győznöd

GettyImages-1295833423

Minden vágyad egy stabil párkapcsolat, azonban amikor végre rád talál a szerelem, hirtelen megrettensz, hezitálni kezdesz, és úgy gondolod, talán mégsem jó ötlet elkötelezned magad? Sokan küzdenek hasonló dilemmával, de mi tart vissza tőle, hogy belevágj egy új kapcsolatba, és miként lendülhetsz túl az akadályokon? Ebben segítünk.

1. Félsz megnyílni mások előtt

Egy párkapcsolatban a felek rengeteg mindent megosztanak a másikkal, olyan közel kerülnek egymáshoz, ahogy soha senkivel: ez az intim közelség egyesek számára riasztó lehet, félnek tőle, hogy a megnyílással túlságosan sebezhetővé válnak párjuk előtt. A megoldás azonban nem a bezárkózás, hanem a fokozatos, óvatos nyitás, melyben legfontosabb segítséged éppen a társad lehet.

2. Félsz, hogy csalódni fogsz a másikban

A tökéletes társ nem létezik, miként az éteri szerelem is csupán dajkamese – a valóságban a párkapcsolatok rengeteg kompromisszumot igényelnek mindkét fél részéről, akiknek el kell fogadniuk a másik hibáit, és közösen dolgozniuk a legjobb összhang megteremtésén. Ne félj belevágni egy kapcsolatba azért, mert jelölted nem felel meg minden általad támasztott követelménynek, és úgy érzed, biztosan csalódni fogsz benne hosszú távon: inkább ismerd fel azokat a jó tulajdonságait, melyekre közösen építhettek.

3. A múltbéli rossz tapasztalatok tartanak vissza

Sokakat megriaszthat a túlzott közelség… Getty Images Hungary
Sokakat megriaszthat a túlzott közelség… Getty Images HungaryHenrik Sorensen

Mindenkit ért már szerelmi csalódás, sőt, sokan borzalmas párkapcsolatokon is túlestek már: a negatív múltbeli tapasztalatok könnyen elriaszthatnak egy új szerelemtől, de a burokba zárkózás ezúttal sem megoldás. A múlt hibáiból és sérelmeiből rengeteget tanulhatsz, így elkerülheted, hogy a következő kapcsolatodban is ugyanazokkal a problémákkal találd szembe magad – a rossz tapasztalatok ne szegjék kedved, inkább tanuld meg hasznosítani őket.

4. Félsz átrendezni az életedet

Egy új párkapcsolat – különösen hosszabb ideig tartó egyedüllét után – fenekestül felforgatja az életed: át kell alakítanod az addig megszokott ritmusodat, máshogy kell beosztanod a mindennapjaid, és természetesen rengeteg új kötöttség szabadul rád hirtelen, nem vagy többé kizárólag a magad ura. Teljesen érthető, ha mindez rémisztően hat, a kulcs azonban itt is a kölcsönös kommunikáció és a kompromisszumok: pároddal együtt kell kidolgoznotok új, közös életetek szabályait, és úgy alakítanotok azt, hogy egyikőtök se érezze magát megkárosítva. Azt azonban felejtsd el, hogy minden ugyanúgy marad, mint addig volt: neked és a társadnak is fel kell áldoznotok valamennyit önállóságotokból, egyéni szabadságotokból a kapcsolat oltárán, csupán az nem mindegy, mennyit.

5. Félsz a fájdalomtól és a konfliktusoktól

Minden szerelemben vannak hullámvölgyek, ezt jobb, ha már a kezdetek kezdetén megtanulod és elfogadod: időnként biztosan lesznek konfliktusaid a pároddal, és érzelmi viharok is tarkítani fogják a kapcsolatotokat. Ahelyett, hogy megriadnál a kihívásoktól, és az egészet feladnád, inkább készülj fel rájuk, és kezeld megfelelően a problémákat.

Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek és konfliktusok
Minden kapcsolatban vannak hullámvölgyek és konfliktusokskynesher / Getty Images Hungary

6. Félsz tőle, hogy elveszíted a szerelmed

Előfordul, hogy azért félsz közel kerülni valakihez, mert előre tudod, hogy úgyis rossz vége lesz a dolognak, idővel szakítani fogtok, és érzelmileg meg fog viselni a kapcsolat elvesztése. Szinte minden döntésed kockázattal jár, és valóban előfordulhat, hogy a kezdeti boldogságot fájdalom követi majd, de emiatt nem szabad azonnal a legrosszabb lehetőséget látnod, és meghátrálnod. Ha így teszel, az unalmas biztonságot választod, és megfosztod magad nemcsak a (lehetséges) rossz, de a jó élményektől is.

7. A társad „csomagját” is magadra kell venned

Senki sem érkezik üres kézzel egy kapcsolatba: te és a párod is rengeteg múltbéli trauma, csalódás emlékét cipelitek magatokkal, a rossz szokásokról, káros előítéletekről, beidegződésekről, furcsa hobbikról és problémás családtagokról nem is beszélve. Könnyen megriaszthat a gondolat, hogy mekkora terheket vállalsz magadra egy új szerelemmel, de ezúttal sem szabad, hogy a félelmek már a kezdetek kezdetén megriasszanak: a dolog nyitja ismét a közös munka, egymás rossz oldalainak megismerése és feldolgozása, és a kölcsönös kompromisszumkötés. Tartsd szem előtt, hogy nem csak neked, a párodnak is ugyanolyan nehéz dolga van – hiszen te is ugyanakkora „csomagot” cipelsz, mint ő.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra