Ezért nagyon rossz valójában „sovány kövérnek” lenni

GettyImages-1066820350
Olvasási idő kb. 4 perc

Számos tippet olvashatnak a világhálón a fogyni vágyók, temérdek diéta vált már közismertté, a komoly kihívással járóktól kezdve a kevésbé megterhelő kúrákig. A túlzott soványság azonban ugyancsak megviseli az embert, az élcelődő megjegyzéseken túl ráadásul egészségügyi kockázatokat is rejthet magában. Most pedig egy újabb veszélye derült ki: az is lehet, hogy valaki soványan is „túlsúlyos”, még ha nem is látszik rajta. Mi ez a sovány kövérség? Most kiderül!

Ha eddig azt hitted, hogy egyetlen pillantás, és meg tudod állapítani, vékony vagy túlsúlyos vagy, van egy rossz hírünk: ez közel sem biztos. Létezik ugyanis egy furcsa, köztes állapot, a sovány kövérség: akik elsőre nem is biztos, hogy túlsúlyosnak néznek ki, érintettek lehetnek benne. Nem csak a szép külső miatt érdemes nekik aggódniuk – egyes betegségek rizikója is nagyon megnő náluk.  

Mennyire rossz valójában „sovány kövérnek” lenni?

A furcsa kifejezés alapvetően azt jelenti, hogy az érintettek megjelenése megtévesztő: bár lehet, hogy ránézésre nem gondoljuk őket túlsúlyosnak, mégis pont azokkal az egészségügyi problémákkal szembesülnek, mint akiket ránézésre annak bélyegezünk.

Minden a zsírszövet mennyiségétől és minőségétől függ, mondja Eduardo L. Grunvald belgyógyász.

„Nem minden zsír egyenlő, és nem minden ember egyenlő a testösszetétel értelmében”

– folytatta a doktor.

A sovány kövéreket becsaphatja a mérleg
A sovány kövéreket becsaphatja a mérlegEmilija Manevska / Getty Images Hungary

Valójában egyes emberek, akik úgy néznek ki, mint akik elhízottak, teljesen normális vércukorszinttel, koleszterinszinttel és vérnyomással rendelkezhetnek, míg mások a testtömegindex (BMI) alapján egészségesnek számíthatnak, de érintheti őket cukorbetegség, emelkedett koleszterinszint, magas vérnyomás és metabolikus szindróma.

A sovány kövér embereknél a zsír nem oszlik el a testben, hanem általában a hasban, a szervek belsejében és környékén raktározódik a zsír a szakember szerint.

„A hasi elhízás a legveszélyesebb”

– vallja dr. Grunvald.

Amit a tudomány mond

A kutatások egyetértenek: a hasi zsír veszélyes, függetlenül attól, hogy az ember karjai és lábai milyen vékonyak vagy tónusosak. Az ektopiás zsírlerakódás következtében kialakulhat az inzulinrezisztencia (ami cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet), anyagcsere-problémák, és a demencia kockázata is nagyobb az érintettek körében.

Nem csak az számít, hány kilót mutat a mérleg
Nem csak az számít, hány kilót mutat a mérlegIryna Veklich / Getty Images Hungary

Ez az állapot negatív hatással lehet az agyra is: egy 2018. júniusi tanulmány szerint a sovány kövér testalkatúaknál gyengébb a kognitív teljesítmény.

Egy 2015 decemberében megjelent tanulmány, amelyben több mint 15 ezer ember vett részt, megállapította, hogy az állapotban érintett férfiak halálozási aránya kétszerese volt azoknak, akiknek BMI-je túlsúlyosnak vagy elhízottnak minősül. A normál súlyú, hasonló elhízásban szenvedő nőknél is magasabb volt a halálozási kockázat, bár nem ekkora mértékben.

„A hagyományos BMI-diagramok, amelyek egyszerűen figyelembe veszik az ember magasságát és súlyát, nem tükrözik a sovány testtömegét, ami negatívan torzíthatja az eredményeket.”

Sovány kövér vagyok?

A legfőbb fizikai mutató az, ha főként tested középső részén raktározódik a zsír, a derék-csípő arány pedig aggasztó.

A Harvard Medical School szerint a következőképpen találhatod meg ezt az arányt:

  • Rugalmas mérőszalag segítségével mérd meg a derekad.
  • Mérd meg a csípőd a legszélesebb ponton.
  • Az arány kiszámításához oszd el a derékméretet a csípőmérettel.
  • A 0,95 feletti arányú férfiak és a 0,85 feletti nők esetében fokozott a szívinfarktus és a szélütés kockázata.

Néha azonban nem könnyű eldönteni, hogy pusztán ezen arány alapján sovány kövérnek minősül-e valaki. Dr. Grunvald szerint fontos, hogy vérvételt is végezzenek ilyenkor, és az érintett beszéljen orvosával életmódjáról és családja egészségi állapotáról, különösen, ha rokonai körében gyakori a szívbetegség és a cukorbetegség.

Szóval, milyen rossz valójában ekképpen soványnak lenni?

Sajnos elég rossz lehet.

A kissé bántó megnevezésű sovány kövérség számos súlyos egészségügyi aggállyal járhat – még ha kívülről nem is látszik, hogy gond van. Lehet, hogy karcsúnak nézel ki, és jól érzed magad, ha könnyedén belebújhatsz vékony farmeredbe, de ha elhízással kapcsolatos egészségügyi problémákkal küzdesz, akkor itt az ideje, hogy életmódot válts.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek