Könnyű lenne következtetéseket levonni egyes ételek és betegségek kapcsolatában, de tudjuk: a daganatos megbetegedések kialakulásában számos tényező szerepet játszhat, melyek nem is minden esetben ismertek. Az örökletesség mellett a környezeti hatások és az életmód sem lebecsülendő, de fontos megjegyezni, hogy annak ellenére is kialakulhat a probléma, hogy az ember odafigyel magára és az egészségére.
Mégis fontos néhány dolgot szem előtt tartani, hiszen az étkezés szoros kapcsolatot mutat az egészséggel, illetve annak hiányával is. Ezért is érdemes átolvasni a tudomány rémhíreit, hátha épp egy naponta fogyasztott kedvencedről derül ki, hogy mostantól érdemes levenni az étlapról.
Ezek a gyakran fogyasztott harapnivalók növelhetik a bélrák kockázatát a tanulmány szerint
Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, beleértve a népszerű csomagolt ételeket és a cukros italokat, növelhetik a bélrák kockázatát.
Az amerikai kutatók három nagyobb, hosszú távú egészségügyi tanulmány adatait vizsgálták meg, amelyekben több mint 46 000 férfi és csaknem 160 000 nő vett részt, akiket 24-28 évig követtek nyomon. Ebben az időszakban 3216 bélrákos esetet azonosítottak. Az akadémikusok esetekre és étrendekre vonatkozó adatokat használtak fel a bélrák kockázatának meghatározására.
Úgy találták, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, köztük az üdítőitalok; csomagolt harapnivalók; tartós kenyér, sütemények és kekszek; édességek és az előre feldolgozott, fogyasztásra kész vagy melegítést igénylő termékek többségének fogyasztása a bélrák nagyobb kockázatával járt együtt.
Azoknál a nőknél, akik a legtöbb készételt fogyasztottak, 17 százalékkal nagyobb volt a bélrák kockázata a legkevesebbet fogyasztó csoporthoz képest.
Eközben azoknál a férfiaknál, akik a legtöbb húst, baromfit vagy tenger gyümölcseit tartalmazó készételeket fogyasztották, szintén nagyobb volt a bélrák kockázata.
Tartósítószer és színezék helyett otthon elkészített ételek
A tanulmány azt is kimutatta, hogy azoknál a férfiaknál, akik a legtöbb cukorral édesített italt itták, 21 százalékkal nagyobb volt a bélrák kialakulásának esélye azokhoz képest, akik a legkevesebbet ittak.
A kutatók azt is hozzátették, hogy az amerikai felnőttek által fogyasztott napi kalóriák 57 százalékát az ultrafeldolgozott élelmiszerek teszik ki, és ez az arány az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt.
A British Medical Journal című folyóiratban egy külön tanulmányban az olaszok élelmiszer-fogyasztását is vizsgálták, és megállapították, hogy a legrosszabb minőségű étrendet és a legtöbb ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztó felnőttek halálozási aránya is rosszabb.
A kutatók közel 23 000 résztvevő adatait vizsgálták meg, akik közül 2205-en haltak meg a követési időszakban.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek olyan összetevőket is tartalmaznak, amelyeket általában nem adunk hozzá a házi készítésű ételekhez – például vegyi anyagokat, színezékeket, édesítőszereket és tartósítószereket.
A britek körében a leggyakrabban fogyasztott ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartozik a tartós kenyér, az előrecsomagolt ételek, a reggeli gabonapelyhek, a kolbászok és más húskészítmények. Az édességek, kekszek, péksütemények, zsemlék és sütemények, valamint a bolti csipsz is gyakoriak az étrendben, ahogy a sós rágcsálnivalók, üdítők és gyümölcsitalok is. Ha tehát az ember a betegség kialakulására vonatkozó esélyeit szeretné csökkenteni, érdemes ezekből keveset enni, és minél több egyáltalán nem feldolgozott fogást és otthon készített ételt fogyasztani.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés