Eddig csak pizzára szórtad, pedig ez az isteni fűszer teaként is gyógyít

GettyImages-1058270134
Olvasási idő kb. 5 perc

Kevesen tudják, hogy az oregánó nemcsak fűszernövényként, de immunerősítőként is szolgálhat. Erős baktériumölő hatása van, egy kicsit természetes antibiotikumként szolgál. További előnye, hogy légúti megbetegedések esetén csökkenti a kellemetlen tüneteket, rövidíti a betegség lefolyását, és az idegeket is nyugtatja.

Olaj vagy kapszula formájában is érdemes fogyasztani oregánót, de ha naponta eszel valamilyen nyers oregánós ételt, már azzal is sokat teszel egészséged megtartása és szervezeted támogatása érdekében.

Az oregánó leginkább jellegzetes ízéről és enyhén kesernyés ízéről ismert. Ízletes kiegészítője pizzának, húsételeknek, salátáknak és leveseknek. Leveleit széles körben használják a mediterrán konyhában. Számos fajtája létezik, köztük a görög, a szír, a mexikói és a turkesztáni oregánó.

Neve a görög „oros” szavakból származik, ami „hegyet” jelent, és „ganos”, ami „öröm”-nek fordítható. Leegyszerűsítve az „oregánó” azt jelenti, hogy „az öröm hegye”. Ezt az évelő gyógynövényt nagyra értékelik intenzív aromája és jótékony tulajdonságai miatt, amely ízt és tápanyagot egyaránt kínál. Élelmiszer-tartósítószerként is használják, mivel képes megakadályozni a baktériumok szaporodását.

A cica nem biztos, hogy szeretni fogja, de az oregánó hatása embereknél azért kimutatható
A cica nem biztos, hogy szeretni fogja, de az oregánó hatása embereknél azért kimutathatóKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Ezek az oregánótea jótékony hatásai

Torokfájással vagy bakteriális fertőzésekkel küzdesz? Akkor bizony érdemes meginni egy nagy csésze oregánóteát. Ez az illóolajokban gazdag, egészséges ital elpusztítja a kórokozókat és elősegíti a gyógyulást. Ezenkívül megnyugtathatja a gyomrot, erősítheti az immunrendszert és csökkentheti a gyulladást.

Az oregánó antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatást fejt ki. Az ebből a növényből kivont olaj hatékonynak bizonyult az Escherichia coli, a Pseudomonas aeruginosa, az Acinetobacter baumannii, a Staphylococcus aureus és más baktériumtörzsek ellen. Antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően segíthet a sebekkel összefüggő fertőzések kezelésében.

Ezek az egészségügyi előnyök az oregánóban található bioaktív vegyületeknek köszönhetők, beleértve a timolt, a karvakrolt, az alfa-pinént, a linalolt és a limonént. A Carvacrol például védelmet nyújthat a rák, a fertőzések és az oxidatív károsodás ellen, a Phytotherapy Research című 2018. szeptemberi áttekintése szerint ez az erős antioxidáns elpusztíthatja az élelmiszer-eredetű kórokozókat és az antibiotikum-rezisztens baktériumokat. A timol hasonló tulajdonságokkal rendelkezik.

Az oregánó rákellenes hatását klinikai bizonyítékok igazolják. A karvakrol és a timol citotoxikus és antioxidáns hatásuk miatt elnyomhatja a daganat növekedését. E megállapítások megerősítéséhez azonban még emberekkel végzett kísérletekre is szükség van.

Miért igyunk oregánóteát?

Borsos, enyhén kesernyés ízével az oregánótea ideális a hideg téli napokra. A Plants for a Future szervezet szerint a levelek és a virágzó szárak megelőzhetik a fertőzéseket, csillapíthatják a köhögést és enyhíthetik az emésztési zavarokat. Ezenkívül ez a gyógynövény segíthet a megfázás kezelésében és csökkentheti a menstruációs fájdalmat.

A Texas A & M Egyetem kijelenti, hogy a friss növényből készült oregánótea segíthet enyhíteni a gyomorrontást és a fejfájást. Ezek az állítások azonban nagyrészt anekdotikus bizonyítékokon alapulnak. Az oregánóteával kapcsolatos néhány tanulmányt in vitro (ellenőrzött környezetben) vagy egereken végezték, így az eredmények nem feltétlenül relevánsak az emberi egészség szempontjából.

Például egy 2019 augusztusában a Biomedicines folyóiratban közzétett in vitro tanulmány a gyógynövény-infúziók hatékonyságát értékelte a torokgyulladással szemben. Ez a bakteriális fertőzés torokfájást, vörös mandulákat, lázat, testfájdalmakat és megduzzadt nyirokcsomókat okoz a nyakban. A tettes a Streptococcus pyogenes, egy fertőző baktérium.

Halakkal és olasz fogásokkal a legfinomabb
Halakkal és olasz fogásokkal a legfinomabbYagi Studio / Getty Images Hungary

A kutatók többféle teát elemeztek, köztük oregánót, kakukkfüvet, édesgyökér- és borbolyateát, és a felsoroltak közül az oregánó mutatta a legmagasabb gátló hatást a Streptococcus pyogenes ellen.

Összességében az oregánó jó forrása az antioxidánsoknak, illóolajoknak és más bioaktív vegyületeknek, amelyek jótékony hatással lehetnek az egészségre. A flavonok, az ebben a növényben található antioxidánsok egy osztálya, védelmet nyújthatnak a szívbetegségek, a cukorbetegség, a gyulladásos állapotok és a fekélyek ellen.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek