Ez történik a testeddel, ha nyers tejet iszol: meglepő a válasz

GettyImages-1214776551

A nyers tej fogyasztásának valójában igen súlyos következményei lehetnek.

Vannak, akik szerint a nyers tejben több a tápanyag, vagyis egészségesebbnek kell lennie, arra azonban nem gondolnak, hogy a hőkezelésnek fontos szerepe van, ami minden más szempontot felülírhat. Lássuk, hogy milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha ellenérzéseidet félretéve nyers tejet iszol.

Mi a különbség a nyers és a pasztörizált tej között?

A nyers tej attól nyers, hogy nem esik át semmilyen élelmiszeripari eljáráson, így lényegében közvetlenül a tehén tőgyéből kerül a fogyasztóhoz. Ezzel szemben a boltokban kapható pasztörizált tejet hőkezelésnek vetik alá, ami biztonságosabbá teszi fogyasztását, hiszen elpusztítja az emberi egészségre káros baktériumokat, illetve a termék eltarthatósági idejét is javítja.

A nyers tejben veszélyes baktériumok lehetnek
A nyers tejben veszélyes baktériumok lehetnekSimonSkafar / Getty Images Hungary

A tej pasztőrözősének gyakorlatát az 1920-as években az Egyesült Államokban vezették be, ami a szennyeződések és az emberi megbetegedések csökkentése érdekében 1950-re széles körben elterjedt.

Melyik az egészségesebb?

Egyesek váltig állítják, hogy a nyers tej sokkal egészségesebb és táplálóbb, a szakértők viszont úgy vélik, hogy potenciális előnyeit messze meghaladják a felmerülő egészségügyi kockázatok. Bár való igaz, hogy a pasztőrözési folyamat a tejben található vitaminok százalékos arányát is csökkenti, ez valójában nem olyan drasztikus, mint ahogy hangzik.

A hő hatására kevesebb B12-vitamin, E-vitamin, C-vitamin, folsav és B2-vitamin (riboflavin) marad benne, de a pasztőrözés csak minimálisan befolyásolja a tej tápértékét.

Már csak azért sem, mert több vitamin enélkül is viszonylag csekély mennyiségben van jelen a tejben.

Milyen veszélyei lehetnek a nyers tejnek?

A nyers tej olyan káros baktériumokat hordozhat, mint például a Campylobacter, a Cryptosporidium, az E. coli, a Listeria, a Brucella vagy a Salmonella, amelyek az emberi szervezetbe kerülve élelmiszer-eredetű betegségeket okozhatnak.

A gyakran ételmérgezésnek is nevezett állapot hasmenéssel, hányingerrel, hányással, fáradtsággal és lázzal járhat, szélsőséges esetben pedig vesekárosodást, agykárosodást, krónikus kiszáradást vagy akár halált is okozhat.

A pasztörizálás jelentősen csökkenti az egészségügyi kockázatokat
A pasztörizálás jelentősen csökkenti az egészségügyi kockázatokatdusanpetkovic / Getty Images Hungary

Az 1930-as években, amikor a pasztőrözést még nem írták elő, a tömeges megbetegedések 25 százalékát a nyers tejre vezették vissza, ami a 21. század elejére, az eljárás elterjedésével kevesebb mint 1 százalékra szorult vissza.

Statisztikák szerint a nyers tejtermékek 840-szer nagyobb valószínűséggel okoznak betegséget, mint pasztőrözött változataik.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a nyers tejben található kórokozók némelyike súlyos, életveszélyes betegségek forrása is lehet. Ilyen például a Guillain–Barré-szindróma és a hemolitikus urémiás szindróma.

Szakemberek szerint a nyers tej népszerűségének egyik fő oka a közösségi média, ahol rengeteg téves információ terjed, de szembe kell nézni a ténnyel, hogy fogyasztása akkor sem biztonságos, ha megbízható gazdaságból szerzik be.

Függetlenül attól, hogy az állatok mennyire egészségesek, vagy mennyire karbantartott a farm, még mindig megbetegíthet.

Ennek az a magyarázata, hogy a tehenek ürülékéből származó baktériumok a legnagyobb gondosság ellenére is beszennyezhetik a tejet, de hatással lehet rá az állatok tőgygyulladása és egyéb jellemző betegségei is.

A nyers tej fogyasztása fokozott kockázatot jelent a gyermekekre, a terhes nőkre, a 65 évnél idősebbekre és azokra a súlyos betegekre nézve, akiknek legyengült az immunrendszerük – figyelmeztetnek a szakértők.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra