Mi esik a legjobban, ha az ember megfázik? Egy jó mézes tea és egy tányér forró leves biztosan nyerő.
Egy gazdag húsleves sok-sok zöldséggel megpakolva bármikor jólesik, de egy nehéz, hideg nap után szinte életmentő fogás lehet. Szerencsére az sem árt neki, ha egy napot állt a hűtőben, és utána felmelegíted, így nyugodtan készíthetsz belőle nagyobb adagot is. De vajon mit nem ajánlott enni, ha épp beteg vagy? Igaz lenne a legenda, hogy a cukor súlyosbítja a megfázásos tüneteket?
A cukor tényleg súlyosbíthatja a megfázást?
A cukorfogyasztás megfázás esetén nem feltétlenül rontja a tüneteket vagy késlelteti a gyógyulást. Ugyanakkor a legtöbb cukros ételnek nincs tápértéke, így nem segít talpra állni, tehát nem számítanak jó döntésnek, ha épp gyengélkedsz. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a cukor ronthatná a köhögést, vagy irritálná a torkot.
A cukor gyulladást okozó hatásai miatt közvetve azért mégis befolyásolhatja az immunrendszert. A biztonság kedvéért tehát kerüld a cukros ételeket, ha beteg vagy, hogy elősegítsd a szervezet gyorsabb felépülését.
A cukor valóban gyengíti az immunrendszer működését?
A cukorfogyasztás hozzájárul a cukorbetegség, az elhízás, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. Egy nagyszabású tanulmányban a szívbetegségek halálozása 38 százalékkal magasabb volt azoknál, akik napi kalóriájuk 17-21 százalékát fogyasztották hozzáadott cukorból. Ezenkívül ez az alattomos összetevő súlygyarapodással és egészségtelen étkezési szokásokkal hozható összefüggésbe.
Anekdotikus bizonyítékok azt állítják, hogy a cukorfogyasztás nátha esetén ronthatja a tüneteket. Úgy gondolják, hogy a cukor elnyomja az immunrendszer működését, és befolyásolja a szervezet képességét a baktériumok elleni küzdelemben és a betegségekből való felépülésben. A legtöbb tanulmány azonban ellentmondásos vagy nem meggyőző ebben a témában.
A fenti ötlet egy széles körben idézett tanulmányon alapul, amelyet az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 1973 novemberében ismertettek. A kutatók úgy találták, hogy a cukor jelentősen csökkentette a neutrofilreakciót a fogyasztást követő egy-két órán belül. A neutrofilek olyan fehérvérsejtek, amelyek lenyelik és elpusztítják a kórokozókat a fertőzés helyén, és kulcsszerepet játszanak az immunrendszer működésében.
Leegyszerűsítve, a kutatók kiderítették, hogy a cukorfogyasztás gyengítheti a természetes védekezőképességét, és megnehezítheti a megfázásból való felépülést. Egyetlen tanulmány alapján azonban nehéz határozott következtetést levonni.
Egy másik módja annak, hogy a cukor befolyásolja az immunrendszer működését, az, hogy gyulladásos választ vált ki. A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmányok egyike erős kapcsolatot jelez a cukorfogyasztás és a gyulladás között.
Az Oncotargetben megjelent 2017. decemberi áttekintés szerint a gyulladásos citokinek károsíthatják a szervezet sejtjeit és szerveit, beleértve a szívet, a májat, a tüdőt, az agyat és az emésztőrendszert, ha túlzott mennyiségben termelődnek. Ezért a cukorfogyasztás befolyásolhatja a szervek működését, ami viszont csökkentheti a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét.
Kerülje a cukrot, aki beteg
A fenti eredmények azt mutatják, hogy jobb lenne elkerülni a cukrot, ha beteg vagy. Nincs azonban bizonyíték a cukorfogyasztás és a megfázás vagy influenza tünetei közötti közvetlen kapcsolat megerősítésére.
Fontold meg helyette az összetett szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztását, hogy elkerüld a fáradtságot, és visszanyerd az energiád. A teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, keményítőtartalmú zöldségek, barna rizs és más teljes értékű élelmiszerek a lassan emészthető szénhidrátok mellett vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdagok.
A Cochrane Libraryben megjelent 2013. januári kutatási anyag szerint a C-vitamin is segíthet. Ez a tápanyag nem akadályozza meg a megfázást, de csökkentheti annak súlyosságát és időtartamát, és megerősítheti az immunrendszert.
A kaliforniai paprika, a főtt brokkoli, a vörös káposzta, a guava, a narancs és az ananász mind kiváló C-vitamin-források. Ha édesszájú vagy, válaszd a citrusféléket, a papaját, epret vagy mangót. Tele vannak C-vitaminnal, és csak néhány kalóriát tartalmaznak adagonként.
Hogyan lehet megállítani a köhögést?
A köhögés a megfázás egyik legbosszantóbb tünete, befolyásolhatja az alvást és az általános közérzetet. Mint kiderült, a méz lehet az egyik legjobb étel a torokfájás és a köhögés ellen, számol be a Mayo Klinika. A Cochrane Libraryben 2018 áprilisában megjelent áttekintés alátámasztja ezeket az állításokat.
Számos tanulmány elemzése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a méz nagyobb mértékben csökkentheti a köhögés időtartamát és súlyosságát, mint a szalbutamol (asztma, köhögés és légzési nehézség kezelésére felírt gyógyszer), a difenhidramin (antihisztamin) vagy a kezelés hiánya. Ráadásul a méznek nincs a legtöbb gyógyszerhez kapcsolódó mellékhatása.
Amint a tudósok megjegyzik, a vizsgálatok bizonyítékainak minősége alacsony vagy közepes volt, tehát némi fenntartással kell kezelni az eredményeket, és azt se feledd, hogy a méznek is lehetnek olyan mellékhatásai bizonyos esetekben, mint a hányinger, hányás, álmatlanság, álmosság és gyomorfájdalom.
Továbbá a méz nem teljesen biztonságos a csecsemők számára, mivel káros baktériumokat tartalmazhat. Az egyévesnél fiatalabb gyermekek immunrendszere gyenge, és nem biztos, hogy képes felvenni a harcot ezekkel a kórokozókkal.
Ha a megfázásról van szó, a megelőzés a legjobb védekezés. Ha pedig az ember már megfázott, forduljon orvosához, aki étrend-kiegészítőket, természetes köhögéscsillapító gyógyszereket vagy életmódbeli változtatásokat javasolhat a tünetek enyhítésére.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés