A manipuláció, amitől a saját valóságodat is megkérdőjelezed – ezek a gaslighting jelei

A gaslighting egy olyan manipulatív viselkedés, aminek során valaki valótlan dolgokat kezd elhitetni egy másik személlyel, és addig bizonygatja ezeket, míg a másik el nem kezd kételkedni önmagában, a saját valóságában.

A bántalmazó fél (gaslighter) gyakran saját maga hozza létre azokat a helyzeteket, amiket idővel az áldozat ellen fordíthat. Egy sértő megjegyzés, egy ígéret, amit később az áldozat előtt letagadva úgy tesz, mintha meg sem történt volna.

Az ezzel kapcsolatos kutatások viszonylag ritkák és általában leíró jellegűek, a szakemberek szerint vannak tipikus jellemzői az ilyen típusú manipulációnak. A gaslighting hatására egy idő után szorongást, depressziós tüneteket tapasztalhatsz, de jelentkezhetnek poszttraumásstressz-szindrómára utaló tünetek is. A manipuláció által előidézett krónikus stressz idővel akár a fizikai egészség romlását is eredményezheti. Melanie Greenberg pszichológus öt olyan viselkedéstípust gyűjtött össze, ami gaslightingról árulkodik.

#1 Olyan dolgokról hazudik, amikről mindketten tudjátok, hogy igazak

A gaslighterek a valóság torzításával gyakorolnak kontrollt és kerülik el a viselkedésük következményeivel történő szembesülést. Még akkor is ragaszkodik a hazugságához, ha konkrét tényekkel tudod cáfolni az általa elmondottakat. Párkapcsolati hűtlenség esetén például még akkor is tagadni fog, ha egyértelműen lebukott, más esetekben pedig elintézni annyival, hogy nem emlékszik arra, amiről beszélni szeretnél.

#2 Téged vádol azzal, amit ő tett

Ezek az emberek gyakran vetítik a problémáikat a környezetükre. Ez az a projekció, aminek következtében arra leszel figyelmes, hogy saját hibáinak beismerése helyett rád hárítja a felelősséget. Fel sem merül az a lehetőség, hogy neki kellene valamiben fejlődnie, hiszen a legtöbb esetben ő csak áldozat.

#3 Őrültnek, érzelmileg instabilnak, túlérzékenynek nevez

A gaslighternek természetesen nincsenek problémái, ellentétben veled. Megkérdőjelezi a mentális egészségedet, szerinte te vagy túlérzékeny, mindent túlreagálsz, amikor megpróbálsz beszélni a problémákról.

#4 A saját hibáidat fordítja ellened

Ha megnyílsz és megosztod vele a bizonytalanságaidat, előbb-utóbb ellened fogja fordítani azokat. Folyamatosan emlékeztet a hibáidra, úgy érzed, nem vagy elég jó abban, amit csinálsz. Előfordul az is, hogy belekényszerít olyan helyzetekbe, amikben magadtól nem vennél részt, majd a fejedre olvassa, hogy miért viselkedsz így.

Nem a te hibád, ha már magadban sem vagy biztos
Nem a te hibád, ha már magadban sem vagy biztostriocean / Getty Images Hungary

#5 Lehetőséged sincs megbeszélni a problémát

Amikor megpróbálsz szembeszállni a manipulációval, a gaslighter megpróbálja lekeverni a témát, vagy mindent megtesz annak érdekében, hogy meggyőzzön arról, hogy az egész a te hibád. Miattad viselkedett így, te kényszerítetted bele, és anélkül, hogy megoldást találnátok, máris a te hibáidról kezd majd el beszélni.

Mit tehetsz?

Az első lépés a manipuláció felismerése. Minél inkább tudatosítjuk magunkban a gaslighting jeleit, annál inkább tisztában leszünk a másik ember működésével és annál kevésbé fogjuk elhinni azt, amit a bántalmazó mond. Ha elbizonytalanodsz, kérj megerősítést a környezetedtől, ne hagyd, hogy egy ember véleménye hatással legyen az önbecsülésedre. Ha pedig úgy érzed, reménytelen a helyzet, a legjobb döntés, ha kilépsz a kapcsolatból. A mentális egészséged és a magadról alkotott képed is hálás lesz majd ezért.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra