Derékfájás: milyen otthoni praktikák segíthetnek?

A felnőttek nagyjából négyötöde találkozott már derékfájdalommal. Vannak olyan szerencsések, akik pár nap alatt megszabadulnak a kellemetlen állapottól, míg mások hosszabb ideig vagy rendszeresen küzdenek vele.

Az isiász – más néven ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába – a modern kor, vagyis az ülő ember betegsége, gyakran lumbágónak is nevezik. Az ülőideg szervezetünk leghosszabb idege: csípő-fartájon lép ki a medencéből és fut le a combokba, ezért számos izmot mozgat, de felel a lábak érző beidegzéséért is.

Próbáld ki, hátha segít

Az isiász (vagy ülőidegzsába) fájdalma nem önálló betegség, hanem más egészségügyi problémák következménye, működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat. Annak ellenére, hogy egy meglehetősen kellemetlen állapotról beszélünk, van néhány dolog, amit otthon is megtehetsz a fájdalom csökkentéséért.

#1 A fájdalomcsillapító a barátod

Nyilván szteroidos gyulladáscsökkentőt kevesen kapunk elő a gyógyszeres dobozunkból, de a vény nélkül kapható, például ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítók segíthetnek a derékfájdalom enyhítésében.

#2 Borogass hideget, meleget

A hideg borogatás csökkenti az isiász okozta ideggyulladást, a meleg borogatás pedig segít ellazulni, enyhíti a kellemetlen érzést. Bármelyiket is választod, vigyázz, hogy ne közvetlenül a bőrödre tedd a borogatást, és egyszerre 15-20 percnél tovább ne hagyd az érintett területen.

#3 Változtass a testhelyzeteden

Csökkenti az idegre nehezedő nyomást (ezzel együtt pedig a fájdalmat is), ha a fájdalommal ellentétes oldalon behajlítod a térded, és így pihensz.

Nem kell együtt élned a fájdalommal
Nem kell együtt élned a fájdalommalfizkes / Getty Images Hungary

#4 Mozogj

Könnyű kísértésbe esni, hogy a kanapén fekve várd meg, amíg elmúlik a fájdalom. A szakemberek szerint, bár néhány nap pihenő indokolt lehet, gyorsabb javulást eredményez, ha kezdetben sétálsz, majd fokozatosan visszatérsz a szokásos tevékenységeidhez.

#5 Nyújts

A nyújtó gyakorlatok vagy akár a jógázás is segíthet csökkenteni a fájdalmat, és megakadályozza a probléma újbóli kialakulását.

Az isiász általában pár hét alatt, önmagától elmúlik. Ha úgy érzed, ennél komolyabb probléma áll fenn, mindenképp fordulj orvoshoz!

Oszd meg másokkal is!
Mustra