18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az orgazmus elérésének legbiztosabb módja

GettyImages-467345808

Totál fel vagyok izgulva, mégsem bírok elmenni. Már majdnem ott vagyok a csúcson, érzem, hogy milyen közel vagyok, de aztán a partnerem kicsit máshogy mozog, vagy az én figyelmem terelődik el, kizökkenek, és végül nem jutok el az orgazmusig. Nem értem, amikor maszturbálok, minden gond nélkül sikerül. Mit lehet tenni?

A fentiekben leírt panaszok a leggyakoribbak közé tartoznak azok közül, amelyekkel Petra Zebroff kutatót, szexterapeutát felkeresik a kliensei. Szerencsére nem egy ritka betegség tüneteiről van szó, nyugtatja meg őket ilyenkor a szakember, hanem egy olyan széles körben elterjedt, teljesen természetes emberi sajátosságról, amely rövidebb-hosszabb ideig bármelyikünkkel előfordulhat. Zebroff a Psychology Today nevű oldalon foglalta össze, milyen lehetséges forgatókönyvek állhatnak a háttérben.

Nem kell minden szexnek orgazmussal végződnie

A legtöbben nehezen érünk fel a csúcsra, amikor például fizikailag gyengélkedünk, valami miatt stresszesek vagyunk, szorongunk vagy gyógyszereket, mondjuk, antidepresszánst szedünk. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy az orgazmus nélküli szex nem sokadrangú vagy leértékelendő: az együttlét közben megélt pillanatok önmagukban is rengeteg örömöt, élvezetet, meghittséget nyújthatnak. Persze amikor rendszeresen nem tudsz elmenni, az egy idő után frusztrációt kelthet, és a partner önbizalmát is kikezdheti. Miért könnyebb maszturbálással elérni a gyönyört?

Ami a legjobb benne, az jelent kihívást is

Zebroff szerint egy olyan faktor van a szexben, ami mindenkinek megnehezíti az orgazmus elérését – ez pedig nem más, mint éppen a partner. Az ő jelenléte sok szempontból csodálatos: fokozza az izgalmat, növeli a kapcsolódás érzését, különféle testi érzékleteket kelt az emberben, amiket magának sosem tudna egyedül megadni. Ugyanakkor maszturbálás közben némileg könnyebb a dolgunk abból a szempontból, hogy olyankor csak magunkra fókuszálunk. Kutatások szerint nemtől függetlenül, önkielégítés által átlag 4 perc alatt élvezünk el. Amikor partnerrel szexelnek, a nők kb. háromnegyedének sosincs orgazmusa klitorális ingerlés nélkül. A nehézségek a férfiakat is érintik: a Zebroff által idézett adatok szerint csupán mintegy 25 százalékuk ejakulál rutinszerűen minden szexuális együttlét során. 

Ha tudod, mi esik jól neked, könnyebben megoszthatod a partnereddel
Ha tudod, mi esik jól neked, könnyebben megoszthatod a partnereddelIveta Vaivode / Getty Images Hungary

#1 Nem azt a stimulációt kapod, amire szükséged van

Noha a legtöbb nő önkielégítés közben szinte csak a csiklójára koncentrál, a férfiakkal történő szex során gyakran nem kap elég figyelmet ez a szerv. Nem meglepő azonban, hogy azok a nők, akik a klitoriszukra fókuszálnak, több orgazmusról számolnak be. Ezzel összefüggésben egyes vizsgálatok azt találták, hogy míg a heteró nők 61,6 százalékának van rendszeresen orgazmusa, addig ez a szám leszbikus nők esetében 74,7 százalék. Az is lehet persze, hogy az ingerlés erőssége, sebessége, ritmusa nem optimális, még ha az előjáték hatására létre is tudott jönni a kívánt nedvesedés. Férfiaknál leggyakrabban maga a pénisz van ugyan a szexuális élvezetek középpontjában, de ott is megtörténhet, hogy a nyomás vagy a súrlódás nem megfelelő. Segítsétek egymást azzal, hogy elmondjátok a másiknak, mi és hogyan esne jól nektek. 

#2 Elterelődött a figyelmed

Az erotikus ingerlésre történő koncentráció elengedhetetlen ahhoz, hogy végül el tudj menni. A betörő gondolatok, a különböző megszakítások csökkenthetik az izgalmi állapotot, mígnem végül lehetetlenné válik az orgazmus elérése az adott aktusban. A partnered jelenléte csodálatos stimulációt jelenthet, ugyanakkor néha ki is zökkenthet. Például akkor, amikor elkezdesz azon gondolkodni, hogy ő hogy érzi magát, nem fárad-e, nem unja-e, jólesik-e neki, amit csináltok. Persze ha a legkisebb jelét is adja annak, hogy nem érzi jól magát, akkor fontos, hogy azonnal megállj. De ha élvezi, hogy örömet szerezhet neked, és tudatos igent mondott az együttlétre, akkor nyugodtan engedd el magad. Ennek megfelelően, partnerként érdemes hangokkal, mozdulatokkal a másik tudtára adni, hogy jólesik a szex, akkor is, amikor inkább a másikra fókuszáltok – ha valóban így van. Persze támadhatnak más típusú zavaró gondolataid is: eszedbe juthat egy exed, a másnapi teendőid vagy az, hogy vajon mit hallanak belőletek éppen a szomszédok. Ha ezeket nem tudod elhessegetni, érdemes lehet szünetet tartani. Ilyenkor jó, ha meg tudod nyugtatni a partneredet arról, hogy szuperül csinált mindent, csak valamiért most nem tudtál figyelni. 

A megfelelő stimuláció és a koncentráció is kulcskérdésnek tűnik
A megfelelő stimuláció és a koncentráció is kulcskérdésnek tűnikHiraman / Getty Images Hungary

A tanácsok néha zavarosak

Lélegezz vs. tartsd benn a levegőt. Feszítsd meg a medence izmaidat vs. engedd el őket. Folytasd a stimulálást vs. válts benne. Fókuszálj a testi érzékleteidre vs. keress új ingert. Ezek mindegyike hasznos tipp lehet, csak sokszor nem veszik figyelembe azt, hogy szólóban vagy partnerrel szeretnél eljutni a csúcsra. Sok minden múlik az egyéni jellemzőiden, a helyzeten, a partnereden is. Mi az akkor, ami biztosan segíthet?

A legjobb kiindulópont a saját múltad

Az orgazmus elérése nem csak a nemi szerveinken múlik. Hangsúlyosan megjelennek benne azok az agyi folyamatok is, amelyeket az évek során ezekhez a tapasztalatokhoz társítottunk. Már kamaszkorunkban, a maszturbációs szokásaink elsajátításával kezdetét veszi a tanulás, amely később is folytatódik. Kiterjed azokra a pozitúrákra, mozdulatokra, amiktől jó eséllyel elmegyünk. Mikor élted át a legnagyobb orgazmusaidat? Van az élménynek olyan eleme, ami átmenthető a mostani szexuális aktusaidra? Persze az is lehet, hogy negatív tapasztalataid vannak ezen a téren: trauma ért, bántottak, megszégyenítettek. Sok munkával azonban elérheted azt, hogy ezek az emlékek tényleg a múlthoz tartozzanak. Semmi sincs kőbe vésve, az agyunk elő van huzalozva arra, hogy adaptívak legyünk. Ez azt jelenti, hogy az életünk bármely pontján képesek lehetünk az erotikához kapcsolódó új idegi hálózatokat kialakítani, az orgazmussal kapcsolatos programjaink bővíthetők, újraírhatók. 

Sosincs késő új élményeket megtapasztalni egymással
Sosincs késő új élményeket megtapasztalni egymássalwundervisuals / Getty Images Hungary

Fedezd fel, hogy mitől tudsz elmenni

Zebroff publikálás alatt levő kutatásában 3000 embert kérdezett meg arról, hogy mi segít neki a leginkább elélvezni. A válaszokban nem is az volt igazán meglepő, hogy mennyiféle technika előkerült, hanem az, hogy milyen precízen fogalmazták meg őket. Azok az emberek ugyanis, akik gyakran eljutnak a csúcsra, konkrét elképzeléssel rendelkeznek arról, hogy ez miként sikerül nekik. Pontosan tudják, hogy mire érdemes figyelniük közben, mik számukra a legbiztosabb pózok, milyen mozdulatokra van szükségük. Vannak, akiknek az segít, ha egy adott testrészt néznek, egy gondolat vagy egy fantázia jár a fejükben, netán szerepet játszanak a partnerükkel. Sokat segíthetnek azok a képzeleti képek is, amiket maszturbálás közben használ az ember. Minél nagyobb az eszköztárad, annál jobb. 

A képlet tehát viszonylag egyszerű: minél többet tudsz a saját szexualitásodról, annál többet tudsz segíteni a partnerednek, hogy örömet szerezzen neked. Ha megvan bennetek a nyitottság, persze együtt is izgalmas felfedezéseket tehettek. Őszinte kommunikációval, tiszteletteljes viszonyulással, kellő ön- és társismerettel biztosan fantasztikus szeretői lesztek egymásnak.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Mustra