Vezethet váláshoz, hogy valaki nem tud lefogyni szülés után? Szavazz!

A héten elsöprő erejű felháborodáscunami tarolta le a netet. Nem véletlenül. Az ismert hazai fitneszpápa párkapcsolatra, vágyra, nőkre és férfiakra tett kijelentései enyhén szólva is megkérdőjelezhetők, a bántó általánosítások pedig férfiakra és nőkre nézve is igencsak degradálóak.

Nem meglepő, hogy a legtöbb netezőt felháborította az egyoldalú leegyszerűsítés, miszerint a házasságok jelentős része arra megy rá, hogy a nők szülés után nem tudják vagy nem akarják visszaszerezni lánykori alakjukat. A csúsztatás által kiváltott indulatok ugyanakkor nem csak az ellentábor véleményét hozták felszínre. Jócskán állást foglaltak olyanok is, akik szerint bőven van igazság a celebritás szavaiban. Heti kérdésünk épp annyira sarkított, mint a közfelháborodást kiváltó videó. Váláshoz vezet, ha valaki nem tud lefogyni szülés után? 

Válóokok

Ahány kapcsolat/házasság, annyiféle váló- és szakítóok, ezt tudjuk. Mindazonáltal vannak olyan gyakran felmerülő problémák, amelyek ha kezeletlenül maradnak, a párkapcsolat végét jelenthetik, vagy legalábbis nehezen legyőzhető távolságra sodorják egymástól az érintetteket. 

Az Insider magazin a tavalyi évben közölte egy NCBI kutatás eredményét, említési gyakoriság szerint sorolva a legjellemzőbb válóokokat. Lássuk a top 10-et:

1. elköteleződés hiánya (a válaszadók 75 százaléka megjelölte ezt mint a válás egyik vagy kizárólagos okát), 2. hűtlenség, 3. túl sok konfliktus, 4. túl fiatalon való házasság/elköteleződés, 5. anyagi gondok, 6. függőség, 7. családon belüli erőszak, 8. egészségügyi problémák, 9. a családi támogatás hiánya, 10. világnézeti problémák (a válaszadók 13,3 százaléka jelölte meg ezt mint egyik vagy kizárólagos okát). 

Az egyik fél külsejének (szerintünk) negatív irányba való megváltozása (bár egy érzelmileg stabil kapcsolatban is okozhat komoly nehézséget) nem volt a 10 leggyakoribb ok között, aminek alapján véleményezhetjük, hogy itthon sem elsősorban, és messze nem kizárólagosan, a nők túlsúlya miatt válnak el a párok. De elválnak: a friss statisztikák szerint minden második házasság így ér véget. Na de akkor mennyit számít mindebben a pár tagjainak külalakja? 

Miért csak a nők? Miért csak a terhesség?

Az árnyalatokat nélkülöző kinyilatkoztatás talán legtöbb indulatot kiváltó része az volt, miszerint az elhízás és ezzel a csáberő elvesztése csak a nőket – és közülük is kifejezetten a szüléssel jelentős súlytöbbletet magukra szedő nőket – fenyegeti. Az élő videó alatt kommentelők jelentős része (és a statisztikai adatok) szerint ugyanis az elhízás teljesen gendersemleges dolog, és a magyar férfiak között épp annyi, sőt, több elhízott, egészségtelen életmódot folytató van, mint a nők körében. Többen írtak olyasmit:

az lehet, hogy a nők szülnek, de hogy a férfiak ettől teljesen függetlenül is híznak, az is biztos 

Sokan kiemelték azt is, felesleges és káros volt a szülést belekeverni ebbe a dologba. Ahogyan a  gyermektelen nők között is vannak túlsúlyosak, úgy a többgyerekes anyukák között is akad bőven szuperfitt sportlady, ráadásul egy gyerek születése a családok többsége esetében olyan örömteli esemény, olyan érzelmi plusz, amit egyszerűen nem lehet egy napon említeni bármelyik fél túlsúlyának a jelentőségével.

Sokan jelezték, hogy még ha el is fogadják, hogy van olyan, amikor az elhízás egyfajta magunk iránti és párkapcsolati igénytelenségből is fakad, rengetegen vannak, akik például betegség miatt nem tudnak lefogyni, és olyanok is, akiknek más irányban változik nem előnyükre a külsejük az együtt töltött évek során. Nekik is viszlát, ha nem tudják hozni a tinikori formájukat? Mi van a kivédhetetlen, élettani csúnyulással? Azzal, hogy a végén mind ráncosak, nyúzottak, ritkásabb hajúak és puhábbak leszünk? – tették fel a kérdést sokan.

És mi van akkor, ha a terhesség során megcsinibabásodik a csajod?
És mi van akkor, ha a terhesség során megcsinibabásodik a csajod?nd3000 / Getty Images Hungary

Hallatták a hangjukat ugyanakkor azok is, akik igazat adtak a korábbi aerobikvideósnak. Ők úgy vélik, épp a túlsúllyal küzdők óriási száma, a túlsúly népbetegséggé válása adja meg az erkölcsi alapot a guru kirohanásához. Szerintük – még ha fogalmazhatott volna finomabban is – alapjában véve csak az igazat mondta el a tornacézár, és ezekkel a kijelentésekkel biztos, hogy többekhez elért, mintha az elhízás egyéb káros hatásait sorolta volna. Arra ugyanis, hogy az elhízás milyen egyéb súlyos betegségek indikátora lehet, a legtöbben teljesen süketek szoktunk lenni, még akkor is, ha ezeket a tényeket különböző statisztikai adatok és kutatások is alátámasztják.

Párkapcsolat és szex

A másik állítás, amitől sokakban felment a pumpa, az volt, hogy a házasságok többsége a vágy elmúlása okán megy tönkre (amit egyébként a nők szülés utáni túlsúlya okoz). A  guru olvasatában a hosszú távon jól működő párkapcsolat elsődleges alapja a szex, és ha ez nem stimmel, akkor bizony minden másnak lőttek. Sokan voltak, akik már ezzel a kijelentéssel is vitába szálltak, mondván, hogy egy párkapcsolat, főleg a kisgyerek megszületése utáni első hónapokban, években nem szólhat, nem függhet csak a szextől. Szerintük ha egy kapcsolat csak addig működik, amíg a szex is olajozottan megy, ha az abban megjelenő problémák törvényszerűen az egész életközösség feladáshoz vezetnek, ott messze nagyobb a baj, mint hogy valaki pocakot eresztett. 

Mások kapcsolatpszichológiai ismereteikkel hozakodtak elő, és elmondták, hogy bár a szex működése és a kapcsolat stabilitása, minősége között valóban van összefüggés, az inkább fordított irányú. Nem a rossz szextől vagy a szex hiányától romlik meg egy közösség: az intimitás hiánya inkább tünet, amely arra utal, hogy valami más (érzelmek, kötődés) döccen épp a kapcsolatban. 

Voltak azonban olyanok, akik teljes mellszélességgel kiálltak a fitneszcézár mondandójának e része mellett is. Ők úgy vélték, álságos dolog letagadni, hogy a szexualitásnak mekkora szerepe van a párkapcsolatban, és hiba lenne elkendőzni, hogy a válások mekkora részében van szerepe az (elsősorban női) elhízásnak és a külsőnkkel szembeni igénytelenségnek. 

Nagy tabuba tenyerelt bele Norbi, és hiába fejtette ki populárisan, vulgárközérthető stílusban, attól még a szülés utáni tartós elhízás egy brutális kapcsolatgyilkos.

fogalmazott valaki egy kapcsolódó cikk alatt. Az életmódcoach oldalán és más, kapcsolódó cikkek alatt is megjelentek azok, akik szerint a felhorkanóknak a kellemetlen igazság fáj: az, hogy most ki lett mondva, már nem lehet letagadni. 

Szex és vágy

A kirohanás harmadik, meglehetősen ingatag lába a férfi és női vágy természetével kapcsolatos eszmefuttatás volt, a testszaki több szempontból is körüljárta a témát. Egyik állítása szerint a terhesség során felszedett súlytöbblet automatikusan negatívan hat a férfiak „esztétikai alapú”, vizuális gyökerű vágyára, amiből az következik, hogy a jelentős súlyfelesleget felszedő nők partnere egy idő után nem képes vágyat érezni a partnernője iránt. Ezzel szemben, állítja szintén az update-vezér, a nők vágyai már más természetűek, ők tudnak egy férfi belső értékeire is rezegni, vagyis ők izgalomba jöhetnek akár egy szellemes eszmefuttatás, egy-egy okos riposzt vagy agyas okfejtés nyomán is. 

Sokan voltak, akik az állítás mindkét részét cáfolták, szerintük ugyanis nem lehet ennyire leegyszerűsíteni sem a férfiak, sem a nők vágyainak természetét. Ahogy egy férfi vágyát sem egyedül a partner számára vonzó külalakja kelti fel, úgy egy nő számára sem elhanyagolható szempont a másik fél külseje, emlegették fel azok a férfiak, akik nem terveznek lelépni asszonyosodó partnerük mellől, és olyan nők is, akik egyszerűen nem tudták már megkívánni testileg vagy szellemileg elpuhuló férjüket. 

Sokan voltak ugyanakkor, akik találónak érezték Norbi megállapításait, és magukra tekintve egyet tudtak érteni azzal, hogy a túlsúly önmagában negatívan hat a saját és a partnerük vágyára is. 

A testemhez való viszonyom sokat elmond rólam. Magamnak is. Kicsit rezeg bennem az érzés, hogy ezt senki nem tolhatja így az arcunkba… csak hát az az igazság, hogy de. És a finomkodás vezetett ide, hogy nők milliói várnak elismerést valamiért, amiért nem jár. És nem jár a kívánás, és nem jár a szerelem… de elvárjuk, mert azt mondják, fogadjam el magam kövéren is. Akkor fogadja el a világ is… nem fogja. Nem így működik.”

Sajna igazad van! Egyetértek! Darázsfészekbe nyúltál... a csajok sértődősek, büszkék, és hárítanak kegyetlenül... de semmi baj... ja és irigyek.”

El fogunk válni?

Schobert Norbi ismert ember, követőinek tábora legalább olyan nagy, mint ellenzőié, neve és az általa kiötlött különböző fogyókúrás módszerek mára igazi márkanévvé nőtték ki magukat, mondandójának emiatt nagyon nagy súlya van. Családja és ő is azokból az emberekből él, akik vevők a különböző fogyókúrás módszerekre, a táborokra, a speciálisan összeállított táplálékokra. Közöttük bizonyára különböző életkorú és családi helyzetű, különböző nemű emberek vannak, köztük olyan kismamák is, akik nemcsak a kisbabás élet nehézségeivel, de jelentős túlsúllyal is küzdenek. Az ebben az élethelyzetben lévők között biztosan lesznek olyanok, akiknek a kapcsolata rámegy az alakjukkal kapcsolatos szorongásra, az önbizalomhiányra, a rossz párkapcsolati kommunikációra, az egymáshoz való őszinteség hiányára. Ennek a sokféle tényezőnek nem gyökere, inkább egyik vetülete a túlsúly, amivel azért (egészséges keretek között és a megfelelő időben) mindenképpen érdemes lehet foglalkozni. Nem valószínű viszont, hogy a változáshoz egy szülése után túlsúllyal küzdő, fogyni vágyó nőnek a kissé viharvert exfitneszedző kéretlen szembesítésére van szüksége. Többet segíthet neki a közvetlen környezete, például egy olyan partner, akinek a számára nem kérdés, hogy épp ezekben a nehéz és elbizonytalanító helyzetekben ott legyen a másik mellett, és akinek a vágyai kicsit komplexebb módon kelnek fel. 

És te mit gondolsz? Vezethet váláshoz, hogy valaki nem tud lefogyni szülés után?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Mustra