Szteroidok az étrend-kiegészítőkben: így kerüld el a szennyezett termékeket

Hogyan vásároljunk étrend-kiegészítő szereket? Gyógyszernek ugyan nem számítanak, viszont sok esetben rendkívül hatékony összetevőket tartalmaznak. Figyeljünk oda, hogy ne juttassunk káros anyagokat a szervezetünkbe.

Lehetnek a fitnesztermekben használt teljesítményfokozók, izomtömeg-növelők, különböző vitamintartalmú készítmények vagy éppen potencianövelő szerek is. A Laboratorium.hu legfrissebb anyagának összeállításában a WESSLING Hungary Kft. független laboratórium segített.

Hogyan és mit vizsgálnak?

Érdekes adat, hogy becslések szerint a sportolók 30 százaléka doppingol, ám ennek csak a 2 százalékát tudják kimutatni. A törvény értelmében a versenyző felelős a szervezetéből származó mintából kimutatható bármilyen tiltott szer, származék vagy marker jelenlétéért, tiltott szer használatáért, függetlenül attól, hogy a jelenlét, használat, alkalmazás szándékosan történt-e.

A laboratóriumokban meghatározott gyártási tételből származó, általában eredeti csomagolású, bontatlan termék vizsgálatát végzik. Az analitikai vizsgálatok során ellenőrzik a doppingszermentességet, meghatározzák az anabolikus hatású szereket, a narkotikumokat, valamint a stimulánsokat. A potencianövelő szerek esetében a tiltott hatóanyagokat kutatják, a táplálékkiegészítőnek is nevezett készítményeknél pedig elsősorban azt nézik meg, hogy valóban tartalmazzák-e a címkén található tápértéket (a szénhidrát, az energia, a fehérje, a cukor, a zsír és a zsírsav arányát). A vitaminkészítményeknél pedig a hozzáadott vitamintartalmat elemzik. Mindemellett megpróbálják kiszűrni az esetleges szennyező anyagokat is.

Mit találtak a laboratóriumban?

Míg a vitaminok, az ásványi anyagokat tartalmazó készítmények, a sportitalok, a probiotikumok, illetve a tejsavófehérjék alacsonyabb, addig a különböző fogyasztószerek, az izomtömeg-növelők és a testépítőknek szánt készítmények, valamint a potencianövelő szerek és a növényi kivonatok jóval magasabb kockázatú termékeknek számítanak.

Az utóbbi években már az epiandrosterone és az 1-androsterone is felkerült a listára, a WADA állásfoglalása alapján azonban a kannabidiol (CBD) 2018 óta nem tiltott. Fontos tudni, hogy a szintetikus kannabidiol nem, de a kannabisz növényből kinyert kannabidiol tartalmazhat változó mennyiségben THC-t, ami továbbra is tiltott. Cseh ellenőrzés alapján a vizsgált CBD olajok 60 százaléka tartalmazott a címkén fel nem tüntetett THC-hatóanyagot. Az étrend-kiegészítőkben kizárólag a kendermag és annak feldolgozásával nyert termékek (olaj, csíraőrlemény stb.) használhatók fel, amennyiben a gyártó/forgalmazó a termék THC-mentességét igazolja. Ami pedig a méréseket illeti: gyártói, jellemzően növényi kivonatok bevizsgálásával 271 mintából 85 pozitív esetet találtak THC-re. Ephedrin és származékai esetében 14 gyártó termékeinél a bevizsgált 65 mintából 25 volt pozitív.

Nem csak az élsportolóknak kell odafigyelni az összetevők listájára
Nem csak az élsportolóknak kell odafigyelni az összetevők listájáraMrbig_Photography / Getty Images Hungary

Anabolikus szteroidok

Az anabolikus szteroidok jelenléte az étrend-kiegészítőkben az élsportolók számára komoly problémát jelent. A sportolók biológiai útlevele a vérparaméterek mellett a vizeletmintákból meghatározott szteroidprofilt is tartalmazza, melynek változását folyamatosan monitorozzák. Az így összegyűjtött adatokból, és az akár 12 évig tárolt vizeletmintákból visszamenőleg is meghatározhatják a sportolók számára tiltott anabolikus szteroidok használatát.

Az étrend-kiegészítőként forgalomba hozott potencianövelő szerek esetében még mindig probléma a tiltott PDE-5 inhibitor jelenléte, ráadásul ezt az összetevők között sokszor nem tüntetik fel. Ezek a legtöbb esetben gyógyszerhatóanyagok, például sildenafil, vagy a gyógyszerként forgalomba hozott hatóanyagok designer drogjai.

Mit tehetünk mi?

Nagyon fontos, hogy az eredetet mindig ellenőrizzük, lehetőleg ne rendeljük az interneten, és ne vásároljunk pult alól. Nagyon nagy bajt tud okozni akár egy hamis tabletta is, ezért is lényeges rendszeresen vizsgálni ezeket a termékeket. A Doppingmentes.hu honlapon megtalálható az összes olyan, Magyarországon bevizsgált étrend-kiegészítő, amely biztos, hogy nem tartalmazza a 100 leggyakrabban előforduló tiltott anyagot, válogassunk ezek közül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra