Sokunkban különleges érzékenység lakozik. Pearl Buck Nobel-díjas amerikai nőíró szavaival élve: egyes emberek számára olykor „a hang éktelen zaj, a szerencsétlenség tragédia, az élvezet eksztázis, a barát szerető, a szerető isten, a kudarc pedig maga a halál.” Ha magadra ismertél, van egy jó hírünk: minél többet tudsz erről a tulajdonságodról, annál inkább meg tudod tanulni használni az előnyeit és elkerülni a hátrányait.

Mondták már neked, hogy túl intenzív vagy, mindent magadra veszel, rengeteget agyalsz? Manapság egyre többet lehet olvasni az ún. szuperérzékenységről, amellyel korábbi cikkünkben mi is részletesen foglalkoztunk. A szuperérzékenység nem betegség, hanem teljesen természetes emberi sajátosság: vannak köztünk olyanok, akik biológiai okoknál fogva szenzitívebben tapasztalják meg a világot, a legenyhébb ingereket is felerősödve észlelik, az agyuk pedig rendkívül alaposan dolgozza fel az információkat. Bár gyakran empatikus, figyelmes, törődő emberek, ez a tulajdonságuk rendkívül sebezhetővé is teszi őket mindenféle negatív ingerrel szemben. 

Alább abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy ez ne így legyen. Imi Lo pszichoterapeuta írása alapján foglaljuk össze a szuperérzékenység tipikus előnyeit és hátrányait. Ha ezekkel tisztában vagy, újfajta módokon tudsz kapcsolódni a képességeidhez és a világhoz. Az olvasottak hasznosak lehetnek abban is, hogy támogatni tudd azokat a szeretteidet vagy ismerőseidet, akikre igaznak véled a lenti jellemzést.

#1 Szokatlanul mélyen, komplexen, intenzíven élsz meg érzéseket

ELŐNY: Sokszor elevennek érzed magad, időnként túlcsordulnak benned a pozitív érzések, képes vagy szárnyalni a boldogságtól. Élvezed a szépséget, ismerős számodra az elragadtatás állapota. A művészet, a filmek, a természet látványa teljesen magával ragad, szinte eksztázisba kerülsz egy-egy élmény hatására. Szenvedélyes vagy, erős érzelmi kapocs fűz más emberekhez, helyekhez, dolgokhoz. 

HÁTRÁNY: Folyamatosan áramlanak benned az érzések, néha egyszerre, néha rövid időn belül váltakozva, ami nagyon megterhelő tud lenni. Amikor éppen lent vagy, az a mocsár legalja, néha teljesen el tud önteni a kétségbeesés. A horrorfilmek és erőszakos jelenetek hatására fizikai rosszullét fog el. Mivel ezer szállal tudsz kötődni másokhoz, kifejezetten nehezen éled meg a tőlük való szeparációt, fáj elszakadni tőlük. 

Időnként szárnyalni tudsz a boldogságtól
Időnként szárnyalni tudsz a boldogságtólFotó: martin-dm / Getty Images Hungary

#2 Extrém módon fogékony vagy mások érzéseire

ELŐNY: Amióta az eszedet tudod, érzed a többiekből áradó energiákat, és ezek hatnak rád. Mivel képes vagy rezonálni mások érzéseire, általában mély, jelentésteli emberi kapcsolataid vannak. Hűséges vagy, idealista, romantikus, nyitott a többi ember tapasztalataira. Intenzíven tudod megélni a különböző érzékszerveidhez kapcsolódó élményeidet: teljesen le tud nyűgözni a látványból, a hangokból, az ízekből, a tapintásból, az illatokból nyert öröm. 

HÁTRÁNY: Kiskorod óta komolyan aggódsz másokért és a világért. Ha valakivel rosszul bánnak, úgy érzed, mintha veled történne. Társas helyzetekben hamar magadra veszed mások borús hangulatát és nehézségeit, gyakran teljesen kimerülsz ezektől a hatásoktól. Az érzékenységed miatt különösen ki vagy téve a kapcsolati sérülések veszélyének, az átlagosnál jobban megvisel az elutasítás. Mivel a szervezeted erősen reagál a környezet ingereire, így pillanatok alatt elárasztva érzed magad, illetve túlingerlést jelentenek számodra az élénk színek, a hangos zajok, az erős illatok, az érdes anyagok. 

Mélyen megéled mások fájdalmát
Mélyen megéled mások fájdalmátFotó: LaraBelova / Getty Images Hungary

#3 Könnyen a felszín mögé látsz

ELŐNY: Olyan dolgokat is észreveszel, amiket a többiek nem. Tudatos vagy, ami segít abban, hogy különböző mintázatokat, együttjárásokat, kapcsolódási pontokat ragadjon meg az elméd. Intuitív ember vagy, aki egyszerre képes olvasni a valóság több rétegét, így viszonylag hamar fel tudsz mérni embereket, viselkedéseket, helyzeteket. Érzékeled mások szándékait, gondolatait, mögöttes érzéseit, hamar feltűnik a következetlenség. Nem okoz problémát, hogy megkérdőjelezd a hagyományokat, ha értelmetlennek és igazságtalannak tartod őket. 

HÁTRÁNY: Nem bírod az álszentséget, a hiteltelen viselkedést és azokat a szituációkat, amikben nem lehetsz önazonos. Általában te vagy az, aki rámutat az elefántra a szobában, és kimondja a fájdalmas dolgokat. Sokszor hálátlan szerep ez, illetve az is előfordul, hogy mások tartanak tőled, mert úgy érzik, átlátsz rajtuk. Néha te vagy a család bűnbakja, mert képes vagy felhívni a figyelmet mindarra, amit a többiek a normalitás leplébe burkolva igyekeznek láthatatlanná tenni. Nagyon frusztrál a világ igazságtalansága, a korrupció, a klímakatasztrófával szembeni cselekvési képtelenség. Gyakran idősebbnek érzed magad a kortársaidnál, mintha egy sokat látott, vénségesen vén lélek lakozna benned. 

A hányinger kerülget a politikusok képmutatásától
A hányinger kerülget a politikusok képmutatásátólFotó: sekulicn / Getty Images Hungary

#4 Élénk fantáziád, gazdag belső világod van

ELŐNY: Felépítettél magadban egy párhuzamos univerzumot, ami tele van izgalmasabbnál izgalmasabb szavakkal, képekkel, metaforákkal, álmokkal. Talán ide húzódtál vissza gyerekként, amikor fenyegetve érezted magad. Kíváncsi vagy, szeretnéd megérteni a világ és az emberek működését, tágítani a horizontodat, tudást gyűjteni. Imádsz olvasni, teljesen el tudsz merülni egy jó könyvben. Szeretsz elmélkedni, gyakran elemzed a saját belső folyamataidat. 

HÁTRÁNY: Mivel a külvilág sokszor túlingerlést jelent a számodra, frusztrálónak tartod, ha nincs lehetőséged visszavonulni, önmagaddal lenni. A saját viselkedésed elemzése jellemzően önmarcangolásba csap át, a maximalizmusod néha túlságosan szigorúvá tesz önmagaddal szemben. Képes vagy hosszasan rágódni olyan dolgokon is, ami a többi ember számára rendszerint nem okoz akkora fejtörést. 

Imádsz beletemetkezni egy jó könyvbe
Imádsz beletemetkezni egy jó könyvbeFotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

#5 Érdekelnek az élet nagy kérdései 

ELŐNY: Fiatal korod óta foglalkoztatnak a létezés olyan alapvető kérdései, mint a szabadság, a felelősségvállalás, az elszigetelődés, a jelentésnélküliség vagy éppen a halandóság. Mivel tudatában vagy az élet végességének, érzel egyfajta sürgetést, hogy valamilyen nyomot hagyj a világban. Nem tudsz megelégedni a kötelességek által diktált középszerűséggel, hanem szeretnéd kibontakoztatni a benned lévő lehetőségeket. 

HÁTRÁNY: A haláltól való félelmed időnként teljesen megbénít. Blokkolódnak a kreatív energiáid, halogatsz, imposztor szindrómád van, mert rögtön azt várod magadtól, hogy valami hatalmas dologgal rukkolj elő. Nem hagysz időt magadnak a fejlődésre, a hibázásra. Akkora nyomás alá helyezed magad, hogy néha inkább neki sem kezdesz a céljaid megvalósításának, mert nem akarsz szembenézni a kezdeti kudarcokkal. Nehezen tudod megállapítani a határt a megváltoztatható megváltoztatása és a megváltoztathatatlan elfogadása között, így hajlamos vagy olyan dolgokért is felelősséget vállalni, amik nem rajtad múlnak. Szuperérzékeny emberként meg kell tanulnod olyan ügyekre fókuszálni az energiáidat, amelyekre valóban hatni tudsz.

Mustra