Ha szuperérzékeny vagy, ebből magadra ismersz

GettyImages-872576466

Sokunkban különleges érzékenység lakozik. Pearl Buck Nobel-díjas amerikai nőíró szavaival élve: egyes emberek számára olykor „a hang éktelen zaj, a szerencsétlenség tragédia, az élvezet eksztázis, a barát szerető, a szerető isten, a kudarc pedig maga a halál.” Ha magadra ismertél, van egy jó hírünk: minél többet tudsz erről a tulajdonságodról, annál inkább meg tudod tanulni használni az előnyeit és elkerülni a hátrányait.

Mondták már neked, hogy túl intenzív vagy, mindent magadra veszel, rengeteget agyalsz? Manapság egyre többet lehet olvasni az ún. szuperérzékenységről, amellyel korábbi cikkünkben mi is részletesen foglalkoztunk. A szuperérzékenység nem betegség, hanem teljesen természetes emberi sajátosság: vannak köztünk olyanok, akik biológiai okoknál fogva szenzitívebben tapasztalják meg a világot, a legenyhébb ingereket is felerősödve észlelik, az agyuk pedig rendkívül alaposan dolgozza fel az információkat. Bár gyakran empatikus, figyelmes, törődő emberek, ez a tulajdonságuk rendkívül sebezhetővé is teszi őket mindenféle negatív ingerrel szemben. 

Alább abban próbálunk segítséget nyújtani, hogy ez ne így legyen. Imi Lo pszichoterapeuta írása alapján foglaljuk össze a szuperérzékenység tipikus előnyeit és hátrányait. Ha ezekkel tisztában vagy, újfajta módokon tudsz kapcsolódni a képességeidhez és a világhoz. Az olvasottak hasznosak lehetnek abban is, hogy támogatni tudd azokat a szeretteidet vagy ismerőseidet, akikre igaznak véled a lenti jellemzést.

#1 Szokatlanul mélyen, komplexen, intenzíven élsz meg érzéseket

ELŐNY: Sokszor elevennek érzed magad, időnként túlcsordulnak benned a pozitív érzések, képes vagy szárnyalni a boldogságtól. Élvezed a szépséget, ismerős számodra az elragadtatás állapota. A művészet, a filmek, a természet látványa teljesen magával ragad, szinte eksztázisba kerülsz egy-egy élmény hatására. Szenvedélyes vagy, erős érzelmi kapocs fűz más emberekhez, helyekhez, dolgokhoz. 

HÁTRÁNY: Folyamatosan áramlanak benned az érzések, néha egyszerre, néha rövid időn belül váltakozva, ami nagyon megterhelő tud lenni. Amikor éppen lent vagy, az a mocsár legalja, néha teljesen el tud önteni a kétségbeesés. A horrorfilmek és erőszakos jelenetek hatására fizikai rosszullét fog el. Mivel ezer szállal tudsz kötődni másokhoz, kifejezetten nehezen éled meg a tőlük való szeparációt, fáj elszakadni tőlük. 

Időnként szárnyalni tudsz a boldogságtól
Időnként szárnyalni tudsz a boldogságtólmartin-dm / Getty Images Hungary

#2 Extrém módon fogékony vagy mások érzéseire

ELŐNY: Amióta az eszedet tudod, érzed a többiekből áradó energiákat, és ezek hatnak rád. Mivel képes vagy rezonálni mások érzéseire, általában mély, jelentésteli emberi kapcsolataid vannak. Hűséges vagy, idealista, romantikus, nyitott a többi ember tapasztalataira. Intenzíven tudod megélni a különböző érzékszerveidhez kapcsolódó élményeidet: teljesen le tud nyűgözni a látványból, a hangokból, az ízekből, a tapintásból, az illatokból nyert öröm. 

HÁTRÁNY: Kiskorod óta komolyan aggódsz másokért és a világért. Ha valakivel rosszul bánnak, úgy érzed, mintha veled történne. Társas helyzetekben hamar magadra veszed mások borús hangulatát és nehézségeit, gyakran teljesen kimerülsz ezektől a hatásoktól. Az érzékenységed miatt különösen ki vagy téve a kapcsolati sérülések veszélyének, az átlagosnál jobban megvisel az elutasítás. Mivel a szervezeted erősen reagál a környezet ingereire, így pillanatok alatt elárasztva érzed magad, illetve túlingerlést jelentenek számodra az élénk színek, a hangos zajok, az erős illatok, az érdes anyagok. 

Mélyen megéled mások fájdalmát
Mélyen megéled mások fájdalmátLaraBelova / Getty Images Hungary

#3 Könnyen a felszín mögé látsz

ELŐNY: Olyan dolgokat is észreveszel, amiket a többiek nem. Tudatos vagy, ami segít abban, hogy különböző mintázatokat, együttjárásokat, kapcsolódási pontokat ragadjon meg az elméd. Intuitív ember vagy, aki egyszerre képes olvasni a valóság több rétegét, így viszonylag hamar fel tudsz mérni embereket, viselkedéseket, helyzeteket. Érzékeled mások szándékait, gondolatait, mögöttes érzéseit, hamar feltűnik a következetlenség. Nem okoz problémát, hogy megkérdőjelezd a hagyományokat, ha értelmetlennek és igazságtalannak tartod őket. 

HÁTRÁNY: Nem bírod az álszentséget, a hiteltelen viselkedést és azokat a szituációkat, amikben nem lehetsz önazonos. Általában te vagy az, aki rámutat az elefántra a szobában, és kimondja a fájdalmas dolgokat. Sokszor hálátlan szerep ez, illetve az is előfordul, hogy mások tartanak tőled, mert úgy érzik, átlátsz rajtuk. Néha te vagy a család bűnbakja, mert képes vagy felhívni a figyelmet mindarra, amit a többiek a normalitás leplébe burkolva igyekeznek láthatatlanná tenni. Nagyon frusztrál a világ igazságtalansága, a korrupció, a klímakatasztrófával szembeni cselekvési képtelenség. Gyakran idősebbnek érzed magad a kortársaidnál, mintha egy sokat látott, vénségesen vén lélek lakozna benned. 

A hányinger kerülget a politikusok képmutatásától
A hányinger kerülget a politikusok képmutatásátólsekulicn / Getty Images Hungary

#4 Élénk fantáziád, gazdag belső világod van

ELŐNY: Felépítettél magadban egy párhuzamos univerzumot, ami tele van izgalmasabbnál izgalmasabb szavakkal, képekkel, metaforákkal, álmokkal. Talán ide húzódtál vissza gyerekként, amikor fenyegetve érezted magad. Kíváncsi vagy, szeretnéd megérteni a világ és az emberek működését, tágítani a horizontodat, tudást gyűjteni. Imádsz olvasni, teljesen el tudsz merülni egy jó könyvben. Szeretsz elmélkedni, gyakran elemzed a saját belső folyamataidat. 

HÁTRÁNY: Mivel a külvilág sokszor túlingerlést jelent a számodra, frusztrálónak tartod, ha nincs lehetőséged visszavonulni, önmagaddal lenni. A saját viselkedésed elemzése jellemzően önmarcangolásba csap át, a maximalizmusod néha túlságosan szigorúvá tesz önmagaddal szemben. Képes vagy hosszasan rágódni olyan dolgokon is, ami a többi ember számára rendszerint nem okoz akkora fejtörést. 

Imádsz beletemetkezni egy jó könyvbe
Imádsz beletemetkezni egy jó könyvbeEva-Katalin / Getty Images Hungary

#5 Érdekelnek az élet nagy kérdései 

ELŐNY: Fiatal korod óta foglalkoztatnak a létezés olyan alapvető kérdései, mint a szabadság, a felelősségvállalás, az elszigetelődés, a jelentésnélküliség vagy éppen a halandóság. Mivel tudatában vagy az élet végességének, érzel egyfajta sürgetést, hogy valamilyen nyomot hagyj a világban. Nem tudsz megelégedni a kötelességek által diktált középszerűséggel, hanem szeretnéd kibontakoztatni a benned lévő lehetőségeket. 

HÁTRÁNY: A haláltól való félelmed időnként teljesen megbénít. Blokkolódnak a kreatív energiáid, halogatsz, imposztor szindrómád van, mert rögtön azt várod magadtól, hogy valami hatalmas dologgal rukkolj elő. Nem hagysz időt magadnak a fejlődésre, a hibázásra. Akkora nyomás alá helyezed magad, hogy néha inkább neki sem kezdesz a céljaid megvalósításának, mert nem akarsz szembenézni a kezdeti kudarcokkal. Nehezen tudod megállapítani a határt a megváltoztatható megváltoztatása és a megváltoztathatatlan elfogadása között, így hajlamos vagy olyan dolgokért is felelősséget vállalni, amik nem rajtad múlnak. Szuperérzékeny emberként meg kell tanulnod olyan ügyekre fókuszálni az energiáidat, amelyekre valóban hatni tudsz.

Oszd meg másokkal is!
Mustra