Ettől a két dologtól függ a leginkább, mennyire vagy boldog a munkahelyeden

Az ideális munkahely az, ahová örömmel mész be dolgozni. Munkahelyi jólléted vagy szenvedésed egész életedre kihat, ezért érdemes jól megválasztani, milyen állást keresel magadnak. De vajon mitől leszel boldog a munkádban?

Elsősorban természetesen azért jársz dolgozni, hogy megkeresd a kenyérre valót, az anyagi haszon azonban nem az egyetlen dolog, amit a munkádban keresel. A túlélés mellett az embernek pszichológiai szükségletei is vannak, melyek kielégítése ugyanolyan fontos. A fizetés rendkívül motiváló, de egy ideális munka legalább annyira nyújt örömet és hasznosságérzetet, mint anyagi biztonságot – állítja a The Cut írása.

Érezd, hogy te irányítasz

Julian Rotter amerikai pszichológus az 1960-as években megkülönböztette egymástól a külső és a belső kontrollos személyiségeket. Az első kategóriába tartozók úgy gondolják, bármi történik velük, azért rajtuk kívülálló okok a felelősek. Életüket az időjárás, a főnök, a szomszéd, a kormány, a sors irányítja kénye-kedve szerint. A belső kontrollos személyek ellenben képesek saját kezükbe venni életük irányítását, és úgy gondolják, aktívan képesek befolyásolni az eseményeket.

Így lelhetsz örömet a munkádban
Így lelhetsz örömet a munkádbanPekic / Getty Images Hungary

Munkád során egyaránt érezheted, hogy te irányítod a dolgok menetét, és azt is, hogy a fejed felett dől el minden. Utóbbi gyakran vezet stresszhez – mikor úgy érzed, csupán egy láncszem vagy a gépezetben. A kereskedelemben és vendéglátásban dolgozókat gyakran megviseli a vevőnek mindig igaza van politika. A multicégek érzéketlen hierarchiája és a rendőrség, katonaság szigorú szabályai szintén sokak számára okoznak kellemetlenségeket. Akkor leszel elégedett a munkádban, ha legalább részben úgy érzed, van beleszólásod abba, mi történik veled.

Érezd kompetensnek magad

Szintén fontos tényező a kompetencia. Az agyad pontosan fel tudja mérni, milyen dolgokhoz mennyire értesz, és ennek alapján döntést tudsz hozni arról, mit csinálj és mit ne egy szituációban. Minden munkakör más és más képességeket igényel, melyekről bizonyságot kell adnod a munkádban. Ha nem rendelkezel elegendő kompetenciával egy feladat elvégzéséhez, hamar felmondólevéllel a kezedben találod magad. Főnökeid különböző visszajelzésekkel – jutalmakkal, fizetésemeléssel, „a hónap dolgozója” címmel – jelzik feléd, mennyire értesz ahhoz, amit csinálsz.

Agyadnak – különböző okokból kifolyólag – szüksége van rá, hogy azt érezze, kompetens vagy bizonyos dolgokban. Ha jól végzed a munkád, az örömérzettel tölt el, agyad ugyanis így kíván megjutalmazni téged. A különböző munkakörök a képességek fejlesztésére is remek lehetőséget kínálnak. Idővel olyan dolgokban szerezhetsz kompetenciát, melyekről nem is gondoltad volna korábban, hogy érthetsz hozzájuk. Mindemellett munkád közben ápolhatod a társas kapcsolataidat is, fejlesztheted szociális képességeidet.

Összességében tehát, ha úgy érzed, értesz ahhoz, amit csinálsz, és képes vagy kezedbe venni a gyeplőt, a munkád több lehet, mint pénzkereseti forrás és nyűglődés. Ez pedig legalább annyira fontos, mint a fizetésed.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek