13 dolog, amit az erős nők megtanultak elengedni

A lelkierő a fizikai teljesítőképességhez hasonlóan működik: nem születünk vele, de sokat tehetünk a mentális izmok fejlesztéséért. Az „edzésprogram” pedig nemcsak a jó szokások gyakorlásából áll, hanem a károsak azonosításából és elhagyásából. Akkor is, ha nőként gyermekkorunktól kezdve belénk ivódnak bizonyos gondolkodásbeli minták, amelyeket olykor már észre sem veszünk.

Amy Morin pszichoterapeuta szerint az eltérő nevelés és kulturális elvárások hatására más kognitív kihívásokkal fognak küzdeni általában a nők, mint a férfiak. Legújabb könyvében azt a 13 káros mentális szokást gyűjtötte össze, amit az erős nők tudatosan felszámoltak önmagukban, hogy kiegyensúlyozottabb életet élhessenek. Rád mennyi jellemző?

#1 Nem hasonlítgatják össze magukat másokkal

Ha körbenézel a közösségi médiában, azt látod, hogy mindenkinek fantasztikus élete van: lélegzetelállító helyekre utaznak, kimagasló munkahelyi sikereket érnek el, szerető emberek körében töltik a mindennapjaikat. Ne dőlj be mindennek! A boldog képek szirupossága mögött bizonyára hasonló konfliktusok, feszültségek, nehézségek adódnak időnként, mint a te életedben. Sok energiát megspórolsz, ha megtanulsz önmagadra fókuszálni, illetve arra, ami számodra örömet okoz.

#2 Nem ragaszkodnak a tökéletességhez

A perfekcionizmusnak komoly ára van: csak ritkán vagy elégedett önmagaddal és másokkal. Akkor is, ha sikert értél el, találsz valami kivetnivalót a teljesítményedben. Ez hosszú távon nem fog boldoggá tenni. Ha magas elvárásaid is vannak bizonyos területeken, lényeges, hogy ezek ne rugaszkodjanak el a realitás talajáról. Engedd meg magadnak, hogy időnként hibázz, ne mindenben te legyél a legjobb, legyen időd fejlődni dolgokban.

#3 Nem gyengeségnek látják a sérülékenységet

Ha sírsz mások előtt, az nem a gyengeség jele, hanem hogy kapcsolatban vagy az érzéseiddel, ki mered fejezni azokat. Ismerd el a nehézségeidet és azt, hogy vannak dolgok, amikre te sem tudod a választ! Nem kell egyedül viaskodnod az életben: fordulj másokhoz segítségért, támogatásért. 

Együtt minden könnyebb.
Együtt minden könnyebb.Flashpop / Getty Images Hungary

#4 Nem hagyják, hogy úrrá legyen rajtuk a kishitűség

Előfordulhat, hogy azt tanultad meg, nem vagy elég jó, nem vagy elég okos, tehetséges, kitartó. Nem megy a matek, a sport, a programozás, az autóvezetés, mert lány vagy. Az utad során számtalan alkalommal fognak ilyesmiket mondani neked. Ha elhiszed ezeket az állításokat, akkor könnyen igazzá válhatnak. Az önbeteljesítő jóslatok helyett keresd a tanulási lehetőségeket, a beletörődés helyett válaszd az önfelfedezést!

#5 Nem agyalnak folyton

Ha újra és újra a múlt eseményein rágódsz, illetve arról fantáziálsz, hogy miként romolhat el ezerféleképpen a jövő, akkor nem marad időd, energiád átélni az itt és mostot. A folyamatos agyalás a pszichés jóllétedre is rendkívüli terheket ró. Időnként engedd el a múltat, a jövendőt, nézz körül, mi mindened van a jelenben!

#6 Nem bújnak el a nehéz kihívások elől

Feszültségek támadtak egy barátoddal, amit úgy gondoltál megoldani, hogy inkább hónapok óta nem beszélsz vele? Mindig a háttérben dolgozol, pedig a szakértelmed alapján vezető pozícióban kellene teljesítened a munkahelyeden? Ha mindig biztosra mész, a kényelem érdekében elkerülöd a kihívásokat, előbb-utóbb el fog akadni az életed. Teljesen természetes, hogy az új helyzetek és a megnövekedett felelősség szorongást kelt benned: mindig koncentrálj a következő lépésre, hogy végül elérd a céljaidat. 

#7 Nem félnek megszegni a szabályokat

A lányokat kis koruktól kezdve arra tanítják, hogy életük legfőbb célja a többi embernek való örömszerzés. A kedvességre történő nevelés gyakran együtt jár az alárendelődés iránti burkolt vagy egészen nyílt elvárásokkal. Azonban a te érzéseid, szükségleteid éppolyan jogosak, mint bárki máséi! Lázadj az egyenlőtlenségek ellen, változtasd meg a világot, legalábbis a rád eső szeletét!

#8 Nem nyomnak le másokat azért, hogy előrébb jussanak

Nőnek lenni a mai társadalomban kisebbségi létforma a nemek közti hatalmi különbségek miatt. Ez nem maradhat így. Azonban ne úgy akard növelni a státuszodat, hogy azokon taszítasz még egyet, akiknek szintén sokféle előítélettel, kirekesztéssel, hátránnyal kell sajnálatos módon szembesülniük. Ha szolidáris tudsz lenni roma, LMBTQIA, fogyatékossággal élő vagy hajléktalan emberekkel, akkor együttes erővel tudtok fellépni a számotokra fontos kérdésekben.   

#9 Nem hagyják, hogy mások korlátozzák őket

Megeshet, hogy megsemmisítő kritikát kaptál valakitől, nem vettek fel egy munkahelyre, vagy nem jelentették meg a könyvedet. Ne hagyd, hogy az első sikertelen próbálkozások elvegyék a kedvedet valami olyasmitől, ami igazán számít neked.

#10 Nem hibáztatják magukat, amikor rossz dolgok történnek

Sokszor könnyebb magunkat okolni valaminek a bekövetkeztéért, mint belátni, hogy nem mindig mi irányítunk az életben: akkor is megtörténnek balesetek, betegségek, szakítások, amikor nem rajtunk múltak a dolgok. A hibáidért persze vállalj felelősséget, de az önhibáztatás megeszi a lelkedet. 

Állj ki azért, amiben hiszel!
Állj ki azért, amiben hiszel!Shutterstock

#11 Nem maradnak csendben

Üzleti találkozóktól kezdve társas összejövetelekig, kutatások szerint a nők sokkal kevesebbszer és kevesebb ideig jutnak szóhoz, mint a férfiak. Ezt az állítást te magad is letesztelheted a következő honlap segítségével. Ha legközelebb beülsz egy munkahelyi értekezletre, nyugodtan mérd meg, hogy mennyit beszélnek férfiak és mennyit nők. Lényeges, hogy a férfiak megtanuljanak teret adni a nőknek, a nők pedig előlépjenek, hallassák a hangjukat, adják át az üzeneteiket!

#12 Nem hezitálnak, hogy megújuljanak

Ahogy telnek az évek, óhatatlanul változnak az értékeid, a tulajdonságaid, a prioritásaid. Lehet, hogy 40 éves korodra teljesen belefásulsz abba, amivel eddig foglalkoztál. Vágj bele a karrierváltásba! Előfordulhat, hogy miután a gyerekek kirepültek, nem érted, hogy mit keresel egy számodra idegen ember oldalán. Változtass ezen! Megeshet, hogy 60 éves korodban fedezed fel a spiritualitásodat, vagy a benned rejlő művészi ambíciókat. Soha ne gondold, hogy már késő! Vállalj felelősséget magadért és a boldogságodért! Ne húzd le a rolót!

#13 Nem félnek maguknak tulajdonítani a sikert

Én magam is túl sokszor láttam olyan helyzeteket, amelyekben nők a szívüket-lelküket kitették, aztán jött egy férfi, aki viszonylag könnyedén learatta a babérokat. Ne hagyd, hogy más sikerének tulajdonítsák azt a munkát, aminek az oroszlánrészét te végezted el! Ne félj, hogy túl arrogánsnak vagy ambiciózusnak tűnsz majd mások szemében. Ha valamiben értékes hozzájárulást nyújtottál, megérdemled a dicséretet – tanuld meg elfogadni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek