Takarítasz annyit, mint az átlag magyar?

Egy friss kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek nagy része nagyon sok energiát fektet otthona tisztán tartásába, de a tavaszi nagytakarítás például tízből hat embernél kimondottan megterhelő és stresszes.

A tavaszi nagytakarítás már generációk óta fontos része az éves rutinnak. Ehhez kapcsolódóan végzett kutatást a Rendi.hu, hogy megismerje, hogyan viszonyulnak a magyarok a tavaszi nagytakarítás – és általában a takarítás – kérdéséhez.

Szeretjük a tiszta otthont

Egy tavalyi felmérés mutatott rá, hogy a magyarok egy évben 33 milliárd forintot költenek tisztító- és takarítószerekre, ám szezonális szinten a költésben nincs jelentős különbség. Tarolnak az általános és vécétisztítók, de szeretjük az eldobható háztartási tisztítókendőket is. 2017 és 2018 között 13 milliárdos éves forgalommal az általános tisztítók vitték a prímet, ezzel szemben mind nagyobb gondot fordítunk a legkisebb helyiség tisztítására: 5300 tonnányi tisztítószert húztunk le a vécén. A kategória értékbeli éves forgalma 6 százalékkal bővült, és alulról súrolja a tízmilliárd forintot. A kényelem jegyében továbbra is hódítanak az eldobható háztartási tisztítókendők is, értékbeli és mennyiségi forgalmuk egyaránt több mint harmadával nőtt, erre kétmilliárd forintnál is többet hagytunk ott a hazai kiskereskedelemben. Kisebb, ugyanakkor erőteljesen feltörekvő kategória a száraz bútorápoló kendőké, mely értékben közel 50 százalékkal növelte forgalmát, a porcicák elleni küzdelem jegyében 16 százalékkal növelték értékbeli eladásukat a poreltávolító eszközök, erre 99 millió forintot költöttünk a vizsgált időszakban.

Nem éri meg stresszelni, inkább kérjünk segítséget!
Nem éri meg stresszelni, inkább kérjünk segítséget!Fotó: Hill Street Studios / Getty Images Hungary

Nagytakarítás egész évben

Mindez talán annak is köszönhető, hogy a magyarok számára a takarítás szinte a mindennapi rutin része, sőt a legtöbb háztartásban nagytakarításra sem csak egyszer egy évben kerül sor. A kutatás alapján a magyarok 40 százaléka takarít hetente, a válaszadók több mint fele viszont úgy nyilatkozott, hogy ennél sokkal gyakrabban, két-három naponta is sort kerítenek otthonuk tisztítására. A kutatás a tavaszi nagytakarítás kérdéskörét is körbejárta. Kiderült, hogy tíz megkérdezettből alig kettő az, aki csak évente egyszer foglalkozik a kérdéssel, mindenki más sokkal nagyobb hangsúlyt fektet otthona tisztán tartására: csaknem 20 százalékuk minden hónapban végez nagytakarítást, harmaduk minden negyedévben részletesebben takarít, 30 százalékuk pedig félévente foglalkozik a nagytakarítás kérdésével.

Te milyen gyakran takarítasz?

  • Hetente 444
  • Hetente többször 185
  • Havonta 2-3 alkalommal 178
  • Havonta 55
  • Hülyék vagytok? Soha! 41
  • Negyedévente 25
  • Évente 10

Stresszelünk a tavaszi nagytakarításon

Persze a takarítás nem mindenki számára kellemes tevékenység, a tavaszi nagytakarítás pedig kimondottan stresszes tud lenni, legalábbis a megkérdezettek több mint kétharmada szerint. A folyamat a legtöbb esetben akár napokig is elhúzódik, hiszen a válaszadók több mint harmada két napig takarít ilyenkor, és ugyanennyien vannak, akik akár három vagy több napig tisztítják otthonukat. Mindennek ellenére a háziasszonyok legnagyobb része magánál tartja a tavaszi nagytakarítás feladatát, alig 8 százalékuk vesz igénybe külső segítséget és csak tízből négy otthonban fog össze a család, ha tavaszi nagytakarításról van szó.

Évente egy hűtőtakarítás

De miket szoktunk tisztítani a tavaszi nagytakarításkor? Első helyen szerepel a redőnyök és az ablakok pucolása, ezt követi a függönymosás és az ajtók letörölgetése, de van, akiknél a konyhai kisgépek és a hűtő takarítása is csak ilyenkor, tavasszal esedékes.

Mustra