Ezért olyan nehéz eltüntetni a hasi súlyfelesleget

A belső szervek közé rakódott zsírszövetek komoly kockázatot jelentenek az egészségünkre. Nem elég azonban a rendszeres mozgást beiktatni mindennapjainkba, fontos utánajárni, hogy mi a leghatékonyabb edzésforma.

Évről évre felbukkan az újévi fogadalmak között az edzőterem rendszeres látogatása, hogy minél nagyobb sikerrel szabaduljanak meg emberek az ünnepek alatt felszaladt plusz kilóktól. De vajon milyen eredményt hoz a fizikai aktivitás? Az EurekAlert! beszámolója szerint a folyamat hatékonyságában nagy szerepet játszik az interleukin-6 nevű jelzőmolekula.

Mi csökkentheti az edzés hatékonyságát?

Egy dán kutatás eredményei azt mutatják, hogy az ott alkalmazott 12 hetes, kerékpáros edzés a túlsúlyos felnőtteknél jelentősen csökkentette a viszcerális, vagyis a belső szervek között található zsír mennyiségét. Emellett azonban fontos kiemelni, hogy azok a résztvevők, akiket tocilizumabtartalmú gyógyszerrel kezeltek, nem érték el a kívánt hatást. A tocilizumab ugyanis egy olyan gyulladáscsökkentő hatóanyag, mely egy speciális immunsejtek által előállított fehérje segítségével gátolja az interleukin-6 működését.

Anne-Sophie Wedell-Neergaard, a Koppenhágai Egyetem kutatója kiemeli: az már köztudott, hogy a testmozgás jótékony hatással van az egészségünk megőrzésére, most azonban az is kiderült, hogy

a rendszeres edzés csökkenti a hasi zsír mennyiségét, ezáltal pedig potenciálisan a szív- és anyagcsere-betegségek kialakulásának kockázatát is.

Nemhogy a helyi zsírégetés nem működik, de még a mozgás sem mindig elég
Nemhogy a helyi zsírégetés nem működik, de még a mozgás sem mindig elégFotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Veszélyes zsírszövetek

A hasi zsír tehát nemcsak a szív- és anyagcsere-zavarok kockázatát növeli, hanem a rák, a demencia, és az egyéb okok miatt bekövetkező halálozás előfordulását is növeli. A fizikai aktivitás ezzel szemben csökkenti a belső szerveket körülvevő viszcerális zsírszövetet a hasüregben, az ehhez szükséges tényezők mégsem voltak teljesen egyértelműek. Egyes kutatók úgy gondolják, az edzés során termelődő adrenalin idézi elő ezt a hatást. A Koppenhágai Egyetem kutatói azonban úgy látják, a testmozgás hatására a vázizomzatból felszabaduló interleukin-6 is fontos szerepet játszhat a folyamat sikerességében, mivel szabályozza a szervezet metabolizmusát, illetve elősegíti a zsírok lebomlását.

Az elmélet már említett bringás teszteléséhez a kutatók egy 12 hetes, egyközpontú vizsgálatot végeztek, melyben elhízott felnőtteket osztottak véletlenszerűen négy csoportra. Az összesen 53 résztvevő négyhetente intravénásan tocilizumabtartalmú oldatot vagy placebóként funkcionáló sóoldatot kapott. Emellett a résztvevők egy része egyáltalán nem végzett testmozgást, más csoportok pedig hetente többször, 45 perces kerékpáros edzésen vettek részt. A szakemberek MRI használatával figyelték, hogyan alakult a résztvevők belső hasi zsírjának mennyisége.

Érdemes megnézni a szedett gyógyszerek hatóanyagát

A placebót kapó csoportokban azoknál, akik végeztek testmozgást, átlagosan 225 grammal, vagyis 8 százalékkal csökkent a belső zsírszövet. A tocilizumabkezelés azonban ezt a hatást megszüntette: azoknál a csoportoknál, ahol ezt használták, a kerékpáros edzés ellenére is átlagosan 278 grammal nőtt a viszcerális zsírszövet. Ezenkívül a tocilizumab a placebóhoz viszonyítva megnövelte a teljes koleszterinszintet is – ugyancsak függetlenül attól, hogy az egyének végeztek-e a kísérlet alatt testmozgást. Wedell-Neergaard úgy véli, ez az első tanulmány, amely kimutatja, hogy az interleukin-6 molekulának fiziológiai szerepe van a belső szervek között található zsír tömegének szabályozásában.

A testmozgás azért ártani biztosan nem árt
A testmozgás azért ártani biztosan nem ártFotó: Shutterstock

Azonos molekula válthat ki ellentétes hatásokat

A szerzők kiemelik, hogy a vizsgálat feltáró jellegű, és nem egy adott kezelés klinikai környezetben történő értékelésére irányult. Az eredményeket tovább bonyolítja, hogy az interleukin-6 a környezetétől függően látszólag ellentétes hatásokat gyakorolhat a szervezetre. Például, ha az interleukin-6 termelése krónikusan alacsony, az elhízott embereknél nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedések. Az immunsejtek és az izomsejtek közötti jelátviteli útvonalak jelentősen különböznek egymástól, ami gyulladásos vagy gyulladáscsökkentő hatásokat eredményez, így az interleukin-6 egészen más hatással lehet egészséges, illetve beteg emberek szervezetében.

A jövőbeni kutatásokkal a kutatók megvizsgálják annak lehetőségét, hogy az interleukin-6 hatással van-e a zsírok vagy szénhidrátok energiatermelésére különböző körülmények között, és a tervek szerint azt is tanulmányozzák majd, hogy milyen hatással lehet a belső zsírszövetek csökkenésére, ha injekció formájában juttatnak több interleukin-6 molekulát a szervezetbe, hiszen részletekbe menő vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megvitatható legyen a szerepe.

Fontos azonban kiemelni, hogy ha zsírégetés a cél, ne feltétlenül csak a mérlegnek higgyünk, hiszen a testmozgás megkezdésekor a megnövekedett izomtömeg növelheti a testtömeget. Emellett hasznos lehet, és talán még fontosabb is, hogy a derék kerületét mérjük meg bizonyos időközönként, hiszen amellett, hogy így a legegyszerűbb nyomon követni a viszcerális zsírszövet csökkenését, az elért eredmény nagy motivációt is adhat az edzés folytatásához.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.