Kócos haj, leharcolt idegek: nem elég a nőknek a napi 24 óra

Gyereknevelés, házimunka, párkapcsolat, munkahely..., de mikor marad időnk magunkra? Egy kutatás vizsgálta, hogy mennyire érzik magukat túlterhelve a nők.

Átlagosan 82 plusz percre lenne szükségük a nőknek ahhoz, hogy mindent be tudjanak fejezni a nap végére – derül ki a Study Finds cikkéből. A felmérés eredményei szerint amellett, hogy a napi teendők elvégzését bepréseljék egy napba, az is kihívást jelent, hogy a nők szánjanak magukra akár csak 30 percet.

Neked mennyi énidőd van egy nap?

Folyamatos a rohanás 

Egy 2000 nőt vizsgáló kutatás megállapította, hogy a nőknek minden napi feladat elvégzéséhez átlagosan 82 plusz percre lenne szükségük. A felmérés eredményei rávilágítanak, hogy még mindig a nőkre marad a háztartási feladatok nagyobb része, és a válaszadók több mint fele érzi úgy, a nap végére nem tud az aznapra tervezett tevékenységek – mint például a gyerekkel való foglalkozás, a házimunka, a barátokkal való kapcsolat ápolása vagy a munkahelyi feladatok – végére érni. Tízből hét nő folyamatos lemaradásban van a terveihez képest, ez pedig állandó rohanáshoz és stresszhez vezet. A kutatók szerint egy nőnek egy hónap alatt átlagosan 19 olyan napja van, amikor a dolgok nem az eltervezett módon és ütemben történnek.

„Fodrászként számtalan nő számolt be nekem arról, hogy szívesen csökkentené a saját frizurájának elkészítésére szánt időt” – mondja Ashley Streicher, a Garnier sztárfodrásza.

Mindannyian arra vágynak, hogy több idejük legyen magukra.

Összességében a reggeli órákban történik a legnagyobb kapkodás, egy átlagos reggeli rutin 55 percet venne igénybe. Sajnos a válaszadók közül sokan úgy érzik, hogy egyszerűen nincs idejük arra, hogy valami olyasmivel foglalkozzanak, ami kikapcsolná vagy feltöltené őket. Tízből három nőnek nehézséget okoz a napba 30 perc énidőt sűríteni, és 38 százalékuknak több mint egy hónapja nem volt egyetlen szabad délutánjuk sem.

A feladatok állandó priorizálása növeli az otthoni feszültséget is
A feladatok állandó priorizálása növeli az otthoni feszültséget isShutterstock

De mihez kezdenének a felszabadult idővel?

A válaszadók 49 százaléka többet aludna, 36 százalékuk olvasással töltené, 29 százalékuk pedig testmozgásra fordítaná a szabad óráit. A tanulmány résztvevőinek negyede csökkentené az elfogyasztott koffeinadagját is, ha több ideje lenne pihenni. Minden tizedik nő hajlandó lenne lemondani a romantikus együttlétekről is annak érdekében, hogy több ideje legyen magára. Körülbelül minden ötödik nő szeretne valamilyen új hobbit kipróbálni vagy elsajátítani, ezek közül a legnépszerűbbek a kötés, a versek írása, valamint a fotózás.

Ha gyakran érezzük úgy, hogy az állandó rohanás mellett egy percünk sincs magunkra, ne okoljuk magunkat, hiszen a problémával egyáltalán nem vagyunk egyedül.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek