Nem akarsz hízni? Hozd közelebb a reggelit a vacsorához!

Ha a szokásosnál kevesebb idő telik el az első és az utolsó étkezésünk között, sokkal kevésbé valószínű, hogy elhízunk.

Egy kutatás szerint az elhízással, a cukorbetegséggel és más anyagcserével kapcsolatos rendellenességekkel és betegségekkel szemben is védelmet jelenthet, ha ugyanazt a kalóriamennyiséget nem egy 14-15 órás, hanem egy jóval rövidebb, 10 órás periódus alatt visszük be. A Science Daily szerint tulajdonképpen még a sejtek működését és a gének aktivitását szabályozó „belső óránknál”, azaz a cirkadián ritmusnál is jobban működik a dolog.

Böjtölő, kockás hasú egerek

Az öregedéssel egyre pontatlanabbá váló és a több műszakban dolgozók rendszertelen életvitele által összezavart cirkadián ritmusnak köszönhető, hogy reggelente az emésztésért felelős gének, éjszaka pedig a sejtek helyreállításáért felelős gének aktívabbak.

Azt már egy korábbi kutatás is bebizonyította, hogy ugyanaz a magas zsírtartalmú étrend sokkal veszélyesebb, ha a táplálékhoz éjjel-nappal hozzáférő egerek egész nap zabálhatnak. Ugyanaz a kalóriamennyiség ugyanis nem vezetett az egerek elhízásához, ha csak 8-10 óra állt az állatok rendelkezésére. Ezt a kísérletet most olyan rágcsálókon is megismételte Dr. Satchidananda Panda és csapata, amelyek esetében blokkolták a belső órát szabályozó gének működését.

Hozd közelebb a reggelit a vacsorához!
Hozd közelebb a reggelit a vacsorához!Fotó: Shutterstock

Belső rendszer nélkül is működik

A hibás gének miatt általában elhíznak és megbetegszenek a rágcsálók, a belső órák nélkül tevékenykedő kísérleti egerek azonban pont úgy reagáltak a zsíros tápra, mint nem manipulált társaik: az egész nap zabáló egerek elhíztak, az ugyanazt a kalóriamennyiséget 10 óra alatt abszolváló, majd ezután koplaló egerek testsúlya és egészségi állapota viszont ideális maradt.

A kutatók szerint valószínűleg az emberek esetében is elég lehet egy hasonló rendszer az összezavart cirkadián ritmus vagy a hibás gének okozta betegségek megelőzéséhez: a lényeg, hogy nem csak az számít, mit és mennyit eszünk, hanem az is, hogy mennyi idő telik el az első és utolsó étkezésünk között.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.