Mennyire kockázatos a túlzott fehérjebevitel?

Ha nincs tejfehérje-allergiád vagy vesebetegséged, akkor nem kell aggódnod a fehérje túladagolása miatt.

Az “éjjeli” fehérje hasznát és jótékony hatásait már kiveséztük, de vajon jár-e bármilyen kockázattal a fogyasztása?

A kazeinben lévő egyik fehérje, a béta-kazein számos formában előfordul. A legtöbb tehénfajta teje A1 és A2 béta-kazein keverékéből áll, míg bizonyos tehénfajták tejében csak A2 béta-kazein található - írja a Healthline.com. És hogy ez miért is olyan lényeges?

Néhány megfigyeléses vizsgálatban összefüggést véltek felfedezni az A1 béta-kazein és bizonyos egészségügyi problémák, például a 2-es típusú diabétesz vagy az isémiás szívbetegség között. Ezek azonban közel sem megbízható eredmények, és más, szintén az A1 béta-kazeint górcső alá vevő vizsgálatok semmilyen káros hatást nem találtak. Az A1 és az A2 béta-kazeint jelenleg is kutatják, aggodalomra azonban egyelőre nincs nyomós ok.

shutterstock 398925817
Shutterstock

De mi a helyzet a túlzott fehérjebevitellel?

Egészséges emberekre nézve nincs negatív hatása, a vese- vagy májproblémákkal küzdőknek viszont valóban korlátozniuk kell a fehérjefogyasztást, és természetesen azoknak is, akik laktózérzékenyek vagy éppen a kazeinre allergiásak. Tudtad, hogy az étrend-kiegészítő formájában kapható kazein fehérje kis mennyiségben laktózt is tartalmaz?

tejérzékenység a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválaszát jelenti, amely olyan kellemetlen panaszokkal járhat, mint a hányinger, hányás, hasmenés, különböző bőrproblémák (ekcéma, csalánkiütés, vörös foltok, viszketés) véres széklet, vagy akár nehézlégzés és tartós rekedtség.

Egy tejfehérje-allergiás számára semmilyen tejszármazék fogyasztása nem javasolt, a tejcukorérzékenyek számára viszont jó hír, hogy a joghurtok vagy a kemény sajtok általában nem okoznak problémát.

Allergiás reakció különösen A1 béta-kazein esetén lép fel, és mivel a legtöbb kazein termék A1 és A2 béta-kazeint tartalmazó alapanyagból készül, ha problémáid van ezekkel, inkább kerüld a kazein fogyasztását.

Annak pedig, aki érzékenyebb a laktózra, érdemes a micelláris kazeint választania, mely a mikroszűrési technológiának köszönhetően jóval kevesebb laktózt tartalmaz, mint a kazein másik két formája. Ezekről itt írtunk. A tejsavóhoz hasonlóan tehát a kazein is teljesen biztonságos, rendszeres fogyasztásra alkalmas fehérjeforrás azok számára, akiknél a tejtermékek semmilyen panaszokat nem okoznak. Főleg, ha betartjuk az ajánlott napi mennyiségre vonatkozó előírásokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek