Szexelj, ha kedves az életed!

Egy felmérés szerint sokkal jobban érezzük magunkat másnap, és az életünk is azonnal értelmesebbnek tűnik, ha szexelünk egy jót.

Az amerikai George Mason Egyetem pszichológusokból álló kutatócsoportja háromhetes, naplóvezetésre épülő felmérést végzett, mert szerintük a kelleténél sokkal kevesebb kutatás foglalkozik a szex jelentőségével. Szerintük nem csak a pillanatnyi hangulatunkra és az önbecsülésünkre van hatással a szexuális életünk minősége: aki eleget szexel, az az élet értelméről is máshogy gondolkodik - írja a Research Digest.

Az élet értelme

A pszichológusok szerint az általános elégedettséget és a jólét alapvető elemeit vizsgálgató elméletek gyakran alábecsülik vagy teljesen figyelmen kívül hagyják a pásztorórák jelentőségét. A háromhetes felmérés során minden este fel kellett jegeznie a 152 résztvevőnek, milyen szexuális jellegű élményekben volt részük (a csókolózás is számított) és hogyan változott a hangulatuk a nap során.

A szex az önbecsülésre is hat
A szex az önbecsülésre is hatFotó: Shutterstock

A kutatók szerint eddig nem lehetett egyértelműen megmondani, vajon azért szexel-e valaki, mert jó a kedve, vagy ellenkezőleg, a hancúrozás miatt repes az örömtől. A 152 napló erre is válasszal szolgált. A kamatyoló egyetemisták ugyanis sokkal jobban érezték magukat másnap és úgy érezték, értelmet nyert az életük. Fordítva ugyanakkor nem működött a dolog: a jobb hangulatban lévő és bizakodó egyetemisták nem szexeltek gyakrabban másnap.

Jó volt vagy nem?!

A részletes naplóbejegyzések tanúsága alapján úgy tűnik, nem az intimitásé, hanem az élvezeteké a főszerep: ha jó volt a szex, jobban érezték magukat a résztvevők, függetlenül attól, hogy kapcsolatban éltek-e vagy sem.

A pszichológusok szerint tehát a hedonizmus és az élvhajhászat is meghatározó abban, hogyan érezzük magunkat, fölösleges tehát úgy csinálni, mintha csak a mély kapcsolatok és aktivitások tennének minket boldoggá.

Az egyetlen kivételt azok jelentették egyébként, akik nemrég jöttek össze: ők közvetlenül szex után érezték csak jobban magukat, másnap pedig hajlamosabbak voltak rosszabbul érezni magukat.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.