18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Amikor maszturbálok, akkor megy, de a pasimmal soha

Olvasónk (nevezzük Katinak) olyan problémáról írt nekünk, melynek megoldása talán abban keresendő, hogy ne akarják mindenáron megoldani. Kati kérdéseire Csonka Balázs szexuálpszichológus válaszolt.

Kati 24 éves, néhány hónapja jár a pasijával. Elmondása szerint a szex alapvetően jó, de van egy kis bökkenő.

"Nem tudok elélvezni. Soha. Egyszer sem sikerült még, amióta járunk. Amikor maszturbálok, akkor megy, de a pasimmal soha. Engem ez kezdetben nem zavart annyira, így is jó érzés volt vele lefeküdni, de mostanában egyre inkább nyomaszt. Főleg, hogy őt is nagyon bántja a dolog, magát hibáztatja, és már előre aggódom, ha elkezdődik köztünk valami, hogy megint ki fog bukni, ha nem megyek el."

Korábbi kapcsolatában még úgy tűnik, rendben volt minden.

"A volt barátommal 4 évig jártam, vele veszítettem el a szüzességemet, és nem volt ilyen jellegű problémánk. Közösüléskor ugyan csak úgy volt orgazmusom, ha simogattam a csiklómat közben, de orális szex közben el tudtam élvezni.  Egy éve szakítottunk, azóta volt több partnerem, de senkivel nem jutottam el a csúcsra, bár nem is vettem őket komolyan. A mostani pasim más, szeretem őt, de sehogy sem akar működni a szex. Mi lehet a baj? Mit lehet ilyenkor csinálni?"

shutterstock 660441997

A szexuálpszichológus válaszol

Kedves Kati,

az, hogy önkielégítés útján sikerül elélveznie, mindenképpen jó hír. Ez annak a jele, hogy ön alapvetően képes eljutni az orgazmusig, ismeri a saját testét, a saját reakcióit, tudja, hogy milyen érintésekre van szüksége. Még jobb hír, hogy mindezt egy másik embertől is el tudja fogadni, páros helyzetben is fel tud oldódni. Nem mindegy persze, hogy milyen ez a kapcsolat, milyen ez az érintés.

Ha ez utóbbi a probléma, ha partnere valóban rosszul csinál valamit, beszéljenek róla! Mondja el neki - lehetőleg ne az együttlét során, hanem valamilyen semleges helyzetben - mire vágyik, milyen érintés esik jól a testének, mi segíti a megfelelő közelség és biztonság kialakulását.

Mindez persze magában a kapcsolatban is rendkívül fontos. Ahogy annak idején rátanult a saját testére, és arra, hogyan tudja eljuttatni magát az orgazmusig, rá tud tanulni a lelkére is. Mikor érzi magát felszabadultnak? Mi adja az ön számára az érzelmi biztonságot? Mi kell ahhoz, hogy őszintén meg tudjon nyílni egy kapcsolatban? Maradt-e önben eddigi életéből olyan érzelmi sérülés, ami ezeket megnehezíti? Van-e a jelenlegi kapcsolatában ilyen?

shutterstock 257038960

Bármi álljon is azonban a nehézségek hátterében, a sürgetettség egész biztosan sokat ront a helyzeten. Mi több, sok esetben ez önmagában is elég ahhoz, hogy egy hasonló probléma kialakuljon, és később fenn is maradjon. Ha partnere kudarcként éli meg a történteket, az ebből fakadó feszültsége a közös térbe is bekerül, és nyomásként nehezedik mindkettejükre.

Érdemes ezt a feszültséget őszinte beszélgetésekkel, az egymáshoz való támogató odafordulással oldani. És persze türelmesnek lenni, hiszen a szex több annál, hogy az emberek orgazmust csinálnak egymásnak. Le ne maradjanak a többi részéről!

Üdvözlettel, 

Csonka Balázs

Segítségre, tanácsra van szükséged? Írj nekünk!

Csonka Balázs szexuálpszichológus ezentúl szombatonként nálunk rendel. Ha problémád, nehézséged akad a szexuális életeddel, gondok vannak a párkapcsolatodban, vagy csak felmerül egy kérdés, amire jó lenne választ kapni, írj nekünk a irokaszerknek@divany.hu címre, a pszichológus pedig itt, a Díványon válaszol. (Névtelenségedet természetesen megőrizzük.) 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek