A Parkinson-kór előrejelezhető, a porc viszont nem nő vissza

- avagy ezek voltak idén a legolvasottabb egszség cikkek

Összegyűjtöttük azt az öt, egészség/betegség témában készült cikkünket, amelyre a Dívány olvasói leginkább kíváncsiak voltak.

Nemrég kiderült, milyen betegségekre kerestek rá a magyarok idén a legtöbbször, mi pedig ezen felbuzdulva összegyűjtöttük azt az öt, egészség/betegség témában készült cikkünket, amelyre a Dívány olvasói leginkább kíváncsiak voltak. Íme:

A tünet, ami évekkel előre jelezheti a Parkinson-kórt

Azzal eddig is tisztában voltak a kutatók, hogy a REM magatartászavar a jelenleg ismert legmegbízhatóbb előjele a Parkinson-kórnak és a demenciának, egy új kutatás eredményei azonban az eddiginél mélyebb kapcsolatot fedtek fel az alvási viselkedészavar és a 10-15 évvel annak megjelenése után kialakuló neurológiai betegségek között. A vizsgálatból kiderült, hogy a REM-fázis fenntartásáért felelős sejtek sérülése áll az összefüggés hátterében, így az új tanulmány segítségével minden bizonnyal közelebb kerültünk a betegségek kialakulásért felelős rendellenességek megértéséhez, és talán egy esetleges gyógymódhoz is. Az eredményekről alább olvashatsz részletesebben.

Hiába küzdesz, a lekopott porc nem nő vissza!

A szakemberek szerint egyre fiatalabb korra tolódik a betegség kezdete és egyre korábban van szükség csípőprotézis, térdprotézis beültetésére. Mert az alternatív gyógyászat ígéreteivel ellentétben a lekopott porc már nem nő vissza, hiába lúgosítunk, savasítunk, teázunk, vagy épp adagoljuk túl magunkat vitaminokkal. Azért nem minden étrendkiegészítő sarlatánság: vannak köztük olyanok, amik ugyan az elvesztett porcot már nem építik vissza, de a meglévőt megvédik, vagy épp más módon tudják valamelyest csökkenteni a tüneteket.

De miért kopik le? És miért szenved ettől egyre több fiatal? De leginkább mit tehetek ellene? Nemrég összeszedtük a válaszokat.

A D-vitamin-hiány öt jele

A D-vitamint a testünk is termeli, a legtöbben mégis hiányt szenvedünk belőle: a becslések szerint, mire beköszönt a tavasz, Magyarországon a lakosság csaknem kétharmadának kritikus lesz a D-vitamin szintje. A probléma egy egyszerű teszttel megállapítható ugyan, a legtöbb ember mégsem gondol rá, hogy többek között a tél vége felé egyre gyakoribbá váló levertség és depresszió mögött is az elégtelen D-vitaminbevitel állhat. De van még néhány gyakran ignorált jele a vitaminhiánynak, ami segítheti az öndiagnosztikát, ezekről itt írtunk.

Éheztesd ki a rákot!

Dr. Valter Longo 2012-ben kísérletezett először azzal, hogy a rákellenes gyógyszerek egyik hatóanyagát, a doxorubicint a rákos sejtek kiéheztetését célzó étrenddel kombinálja. A Dél-Kaliforniai Egyetem kutatójának módszerét azonban annak idején túl kockázatosnak találták ahhoz, hogy embereken is kipróbálják, annak ellenére, hogy a gyógyszerrel kombinált éhezés négyötödével csökkentette a kísérlet során felhasznált egerek esetében a rosszindulatú daganatok méretét, míg a gyógyszeres kezelés önmagában csak megfelezni tudta a daganatokat. Ezúttal viszont könnyen lehet, hogy valóban használható, a betegek egészséges sejtjeit kevésbé veszélyeztető módszerrel sikerült előállnia a kutatónak. A részleteket itt találod.

Tünetek, amikről nem is sejtenéd, hogy cukorbetegségre utalhatnak

Hazánkban lassan már minden ötödik embert érinthet a cukorbetegség, és nehezítő körülmény, hogy sok esetben évekig nincsenek tünetei, vagy olyan jelek utalnak a betegségre, amikről nem is gondolnánk, hogy közük lehet hozzá. Éppen ezért nagyon fontos a rendszeres szűrés, és persze az, hogy az emberek tudjanak róla, a 2-es típusú cukorbetegséget meg lehet előzni, sőt megfelelő életmóddal akár tünetmentesíthető is a betegség. Gondoltad volna, hogy bizonyos bőrelváltozások vagy a hallásromlás is lehet a cukorbetegség első figyelmeztető jele

Oszd meg másokkal is!
Mustra