Mégiscsak boldogít a pénz?

Úgy tűnik, igen, főleg, ha valaki élményekre költ, nem pedig tárgyakra.

"A pénz nem boldogít" mondás idővel úgy módosult, hogy boldogít az, de csak abban az esetben, ha élményekre költ valaki, vagy arra használja az anyagi javakat, hogy minél több szabadidőt gyártson magának. Az anyagi jólét és az elégedettség érzés között tehát általában mégiscsak van valamilyen kapcsolat, ha nem is számottevő. Az MTA Szociológia és Közgazdaság-tudományi Intézeteinek kutatása szintén ezt a feltevést látszik megerősíteni.

Bár az MTA kutatói, Hajdu Gábor és Hajdu Tamás szerint is fontos kiemelni, hogy az élményekre költés és az anyagi javak felhalmozása között egyértelmű a különbség, ahogy azt a Guardian szerzője is megjegyzi, a kettő különválasztása nem mindig egyszerű feladat. Egy sportautó vagy egy milliós országúti bicikli például sok kívülálló számára a magamutogatás eszközének tűnik csak, azoknak, akik szeretnek szerpentineken kanyarogni a kedvenc járművükön, viszont sok esetben valóban élményszámba megy mindez. Az is pénz kérdése persze, ki hány könyv megvásárlását engedheti meg magának egy évben, márpedig amíg valaki átrágja magát az Infinite Jesten, valószínűleg többet „utazik”, mint azok, akik inkább a klasszikus, helyváltoztatással együtt járó utazgatás hívei.

shutterstock 290498117

Ha néha nehéz is tehát különbséget tenni az említett kategóriák között, a magyar kutatás során megkérdezett nagyjából 10.000 ember válaszai alapján úgy tűnik, összességében mégis magasabb elégedettségi szinttel jár együtt az, ha valaki inkább élményekre, nem pedig tárgyakra költ. Hajduék szerint ugyanakkor mivel nem azonos minden élményekre és tárgyakra költött forint hatása, mindez csak hosszútávon igaz. Hiába azonosak ugyanis az elsőként elköltött forintok hatásai a tárgyak és az élmények esetén, a tárgyaknál megfigyelhető egyfajta telítődés, ami azt eredményezi, hogy „a tárgyak kiadási arányának növekedésével párhuzamosan a tárgyak jóllétnövelő hatása számottevően csökken.”

Egy bizonyos küszöb felett tehát már nem lesz valaki boldogabb vagy elégedetteb a harácsolástól, az élményekre, tehát az utazásokra, különböző előadásokra/programokra költött forintok viszont megőrzik az értéküket. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra