6 apró jel, amiből felismerhet egy pszichopatát

Nem érez megbánást, bűntudatot vagy lelkiismeret-furdalást, érzelmileg felszínes, közönyös, érzéketlen. Mindeközben első ránézésre gyakran bájos, elbűvölő. Ilyen a tipikus pszichopata. Hogy milyen még? A PsyBlog segítségével összeszedtük néhány sajátos jellemzőt. Persze felismerni így sem egyszerű egy pszichopatát. 

Az empátia nem az erősségük

Minél magasabb pontszámot ér el valaki a pszichopátiát mérő személyiségteszten, annál kevésbé empatikus a környezetével szemben. Ez pedig már elemi, testi szinten is kimutatható. Ezek az emberek ugyanis a MAOA, vagyis a "harcos gén" egy rövidebb változatával rendelkeznek, és az agyműködésük alapvetően eltér az átlagtól. Náluk a homloklebeny és a halántéklebeny empátiáért, moralitásért és önkontrollért felelős egyes területei alacsonyabb aktivitást mutatnak, így jellemző rájuk az önző, manipulatív, impulzív viselkedés, gyakran dominánsak, és nem ismernek félelmet. 

shutterstock 453832783

Léteznek 'jobb', és 'rosszabb' pszichopaták is? Igen!

Amikor a pszichopatákra gondolunk, akkor általában inkább negatív tulajdonságok ugranak be, de mint mindenhol, itt is vannak kivételek. Dr. Jeremy Dean egy kutatást idéz, melyben kiderült, hogy léteznek "jó" és "rossz" pszichopaták is, és nem árt, ha meg tudjuk őket különböztetni.

Az elsődleges pszichopaták segítőkészek és barátságosak is tudnak lenni, míg a másodlagos pszichopaták általában destruktívak és nem segítőkészek, sőt abszolút nem lehet velük együttműködni. Félreértés ne essék, az elsődleges karakterjellemzésben szereplő emberek is a saját javukat akarják és önzőek, de létezik egy ún. belső fékjük, ami egy ponton leállítja őket, ha már túl messzire mennének a céljaik elérésében. Pontosan ez a belső fék hiányzik a másodlagos pszichopatáknál, ugyanis ők ezen a ponton sem állnak meg, mindenképp véghezviszik azt, amit a fejükbe vettek.

A kegyetlenség fiziológiája

A tudósokat régóta izgatja a kérdés, hogy vajon létezik-e eredendően gonosz ember. Egy korábbi cikkünkben alaposan körbejártuk az eredendő gonoszság kérdését, és sorra vettünk azokat a leghíresebb kísérleteket, melyek a kegyetlenség természetét és a pszichopátiát vizsgálták. Mi a lényeg? Röviden az, hogy a hatalom bárkiből kihozza az állatot. 

De mivel is foglalkoznak?

Ha valaha felmerült már önben, hogy a főnöke egy pszichopata barom, simán lehet, hogy nem is tévedett akkorát. Legalábbis több esély van arra, hogy a felettesei között van valódi, klinikai értelemben vett pszichopata, mint hogy az utcán találkozzon eggyel – legalábbis ez derül ki a PsyBlogon idézett kutatásból. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden ügyvéd vagy vezérigazgató pszichopata lenne, csak azt, hogy a pszichopaták gyakrabban jutnak magasra a vállalati ranglétrán. Hogy miért? Mert lelkiismeret-furdalás nélkül manipulálnak, hazudnak, miközben kockázatvállalóak és mérhetetlenül egoisták. Ezzel együtt viszont gyakran nagyon értelmesek, magas IQ-val rendelkeznek, és sokszor kedvesnek, simulékonynak tűnnek, ami mind jól jön a karrierépítésben. A kutatásból egyébként kiderült, hogy a tanárok, ápolók, önkéntesek és orvosok azok, akiknél a legkevesebb esély van arra, hogy pszichopátiás jellemzőket mutassanak.

Későn fekszenek le aludni

Tovább maradnak fent, és később fekszenek le azok az emberek, akik antiszociális személyiség jellemvonásokkal rendelkeznek, derült ki Peter K. Jonason kutatásából. Itt a pszichopaták mellett megjelennek a nárcisztikusok, és a manipuláció nagymesterei is. Jonason ezt úgy magyarázza, hogy az ilyen személyiségvonásokkal rendelkező személyek tulajdonságait a ragadozó állatokéhoz (oroszlánhoz, skorpióhoz) hasonlítja, amelyek az éjszaka teremtményei, és ilyenkor vadásznak. Ha kíváncsi, itt megnézheti miről ismerhető fel egy nárcisztikus, vagy hogy mik a leggyakoribb hazugságaik!

shutterstock 496124050

És minden pszichopata gyilkos is?

Nem, de általában azokról a pszichopatákról tudunk többet, akik törvényt sértenek, gyilkolnak, gondoljunk csak a filmekre, és könyvekre, amik róluk készültek. Arról már írtunk korábban, hogy a legtöbb elmebetegtől távol áll a fizikai erőszak, a média túlzásai és nagyításai miatt mégis úgy tűnik, hogy ezek a ritka, ám annál tragikusabb esetek hetente megtörténnek. Az egyik legnagyobb tévhit tehát, hogy a gyilkosok mind pszichopaták, és ez fordítva is így van. Igaz, hogy a pszichopátia egy kockázati tényezőt jelent a fizikai erőszak tekintetében, ami nem is meglepő, ha a lelkiismeret és az érzelmek hiányára gondolunk, de ez nem jelenti azt, hogy valamennyi pszichopata hidegvérű gyilkos is egyben.

Szeretik a keserű ételeket 

Nem biztos hogy gondolnák, hogy étkezési szokásaink, és ízlésünk sokkal többet elárulhat a személyiségünkről. Ez az alapja annak a kutatásnak, ahol 500 embernek mutattak egy étel listát, amin sós, édes, keserű és savanyú ételek is szerepeltek. A keserű ízekhez a sötétebb személyiségjegyekkel rendelkező emberek vonzódtak, így nem véletlen, hogy a pszichopatákra is jellemző lehet ez az ízlés.

Persze attól, hogy valaki magas beosztásban dolgozik, hiányzik belőle az empátia, későn fekszik és folyton tonikot vedel, még nem lesz feltétlenül pszichopata. De mindenképp nagyobb rá az esély, mint egy átlagembernél. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek