A hízáshoz elég egy stresszes partner

A Michigan Egyetem kutatása szerint akad még egy magyarázat a hízásra - mintha nem lenne rengeteg. Kapaszkodjon meg, állítólag a partner stresszszintje is befolyásolja a kilóink számát.

A kutatás a krónikus stresszre irányult, amelynek az a jellemzője, hogy több mint egy éven át tart, és azzal a veszéllyel jár, hogy meghaladja az adott személy belső erőforrásait. A vizsgálatba 2042 házas embert vontak be, és a résztvevőknek be kellett számolniuk a derékbőségükről, a házasságuk minőségéről és a stressz-szintjükről. A felmérés 2006-2010 között tartott, és a párok átlagosan 34 éve éltek együtt. 

shutterstock 197093498

A megadott információk alapján a negatív történések mind a férjek, mind a feleségek esetében növelték a derékbőséget, de rosszabbul hatottak a férfiakra. Ehhez képest az alacsonyabb szintű stressz a nők esetében váltott ki rosszabb hatást - idézte a lap Kira Birdittet , az ISR Survey Research Center vezető kutatóját. 

A felmérés elején a férjek 59 százalékát, valamint a feleségek 64 százalékát veszélyeztette az elhízás, a kutatás végeredménye alapján viszont végső szám 66 és 70 százalék lett, és a résztvevők közel tizede 10 százaléknál magasabb derékbőség növekedést tapasztalt. "A házasság hatással van az egészségre. A partner stressz szintje befolyásolja a derékbőséget. Ez még erősebb volt a házaspárok esetében" - nyilatkozta Birditt, a kutatás vezetője. 

A tanulmány arra nem nyújt iránymutatást, hogy hogyan lehetne csökkenteni a stressz szintjét, ám az biztosan kijelenthető, hogy a párok közösen könnyebben birkóznak meg a problémákkal, mind magukban.  Ha pedig most boldog, mert nem múlt el 50 éves, ne örüljön annyira. Korábbi kutatások szerint a stressz a fiatalabb párok esetében is jelen van, csak több az ellensúlyozó hatás. Még. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek