Korábban kezdjük elveszíteni a barátainkat, mint hittük

Zanza!

A szoros szociális kapcsolatok fenntartása, az, hogy ápoljuk a viszonyt családunkkal és barátainkkal, elemi szükségletünk. Ráadásul a jó kapcsolatok azok, amiktől hosszú távon igazán boldogok és egészségesek leszünk. Ennek ellenére úgy tűnik, természetes, hogy korral a baráti kapcsolataink száma csökken, és ez a folyamat valahol a családalapítás környéken kezdődik el. De pontosan mikor? Hála finn és brit kutatóknak most már tudjuk. Köszi a tippet, Quartz. 

A huszonötödik év. Ez az a kor, amikor az átlagos európai a legtöbb emberrel áll rendszeres kapcsolatban, vagyis ebben az életkorban van a legtöbb haverunk, barátunk. Huszonöt éves korunktól fogva azonban fokozatosan, a negyvenes éveink végéig csökken azoknak a száma, akikkel szoros kapcsolatot tartunk fenn. Mindezt onnan tudjuk, hogy a kutató pszichológusok néhány éve egy mobiltársaságnak köszönhetően 3,2 millió ember egy évnyi telefonálási szokásait elemezték ki. Az adatokból kiderült, hogy 25 évesen a pasik valamivel több emberrel szoktak csevegni, mint a nők, később azonban változnak az arányok, és 39 éves kortól fogva már a nők dumálnak gyakrabban különböző emberekkel. Ebben az időszakban az átlagos férfi 12, az átlagos nő 15 emberrel tartja rendszeresen a kapcsolatot. 

shutterstock 318255056

Persze nem minden barátunkkal csevegünk rendszeresen telefonon, de a szerzők szerint eredményeik egybevágnak egyéb, más kommunikációs csatornákat is érintő vizsgálatokkal. Ebben a kutatásban persze azt nem tudták mérni, hogyan változik korral a baráti kapcsolataink minősége, sem azt, hogy pontosan mi okozza a változást ott negyed évszázad környékén, mindenesetre az eredmények így is izgalmasak. 

Blogmustra