Az illatok, melyek megváltoztatják az életét

Feller Adrienne törékeny, vékony nő. Amikor leülök vele az irodájában beszélgetni, olyan nyugalom veszi körül, hogy rögtön úgy érzem, jó helyen járok. A szobában különösen finom illat terjed, és ahogy hallgatom, az jut eszembe, hogy ez a nő rátalált valamire, amire nagyon sokan csak szeretnénk rátalálni. Nála ez az aromaterápia. Erről beszélgettem vele.

Hogyan került kapcsolatba az aromaterápiával?

20 évesen férjhez mentem, majd Svédországba költöztem. Ott folytattam a tanulmányaimat. Először reál irányba indultam, de nagyon hamar rájöttem, hogy emberekkel akarok foglalkozni. Emlékszem a pillanatra, amikor ez megfogalmazódott bennem. Késő nyári délután volt, Stockholm utcáin sétáltam, amikor belémhasított az érzés, hogy más irányba kell mennem, teljesen téves az eddigi út. Amilyen hirtelen jött a felismerés, olyan gyorsan adtam be a felvételi kérelmemet Stockholm akkori legnevesebb Szépségterapeuta Intézetébe, mely nemzetközi (IA – International Astetisiens) oklevelet adott. Nagyon meghatározó volt az ott eltöltött tanulmányi időm. Kiváló tanáraimtól emberi és szakmai tartást egyaránt kaptam és egy olyan holisztikus szemléletet sajátíthattam el, mely a mai napig a fundamentumát adja szakmaiságomnak. Nagyon nagy szó volt abba az iskolába járni. Nem csak azért, mert sok pénzbe került, hanem legfőképpen azért, mert nehéz volt felvételt nyerni. Minden nap öröm és megtiszteltetés volt számomra, hogy oda járhattam. A szakma pedig olyan természetességgel simult a kezembe és a szívembe, hogy nem volt kérdés, jól döntöttem. Épp a szakdolgozatomra készültem, amikor egy könyvesboltban - szakirodalom után kutatva - egy könyv szabályosan rám esett. Utánanyúltam, hogy felvegyem, és ahogy be akartam csukni a szétnyílt könyvet, azt olvastam benne, hogy AROMATERAPEUTA. Nagy betűkkel volt középre írva. Ahogy elolvastam, azt éreztem, ez az, amit szeretnék. Én aromaterapeuta leszek! Furcsa érzés kerített hatalmába, hiszen fogalmam sem volt róla, hogy ez tulajdonképpen mit jelent, de – talán nem tűnik túlzásnak – mintha mindig is erre készültem volna, és szinte megrészegültem az érzéstől. Olyan volt, mintha szerelembe estem volna, flow élmény kerített hatalmába. Biztosan éreztem, hogy ez az utam, de persze hozzá kell tennem, hogy mindez ösztönös volt bennem. Nagyon fiatal voltam, és egyáltalán nem foglalkoztam semmilyen sorsszerűséggel, sem a véletleneken nem időztem el. Természetesen megvettem a könyvet, és minden erőmmel azon voltam, hogy megtaláljam azt a képzést, ahol elmélyülhetek az aromaterápia tudományában. Közben a családommal visszaköltöztünk, de az utam újra Stockholmba vezetett, mert ott indult az aromaterapeuta képzés. Ekkor még nem tudtam, hogy életem egyik legnagyobb kalandjának küszöbén állok.

DSC 0602
Egyed Péter

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia az aromás növényekből kinyert illóolajok egészségmegőrző terápiás alkalmazása. Az aromaterápia bölcsőjének Egyiptomot tekinthetjük, ahol már időszámítás előtt 4500 évvel, bizonyíthatóan alkalmazták ezt a testre és lélekre egyaránt ható terápiát.

Az angol aromaterápia az ajurvédikus gyógyászatból nőtt ki, legfőbb eleme, hogy az illóolajokat kis mennyiségben, főként masszázshoz, párologtatáshoz, és fürdőben alkalmazza. Általánosságban a gyöngéd, kontraindikációk nélküli illóolajokat helyezi előtérbe. Elsődleges célja a jó közérzet megteremtése. A francia aromaterápia nagy hangsúlyt fektet az illóolajokban lévő molekulákra, azok hatásaira. Éppen ezért kizárólag szigorúan bevizsgált illóolajokkal dolgozik. Az illóolajokat célzott terápiákban, akár nagy dózisban is alkalmazza. Fő eleme a test bedörzsölése, de a belső alkalmazás is gyakori eszköz. A francia iskola ezért is fordít kiemelt figyelmet az illóolajok tisztaságára, kontrollált minőségére. A terápiák középpontjában a testi-lelki egészség helyreállítása áll. Különbséget tesz akut és krónikus állapotok között, és ennek megfelelően alkalmazza az illóolajokat rövidebb, vagy hosszabb távon.

Hogyan folytatódott az ismerkedés az aromaterápiával?

Stockholm után, ahol az aromaterápia angol irányzatát sajátítottam el, az utam Franciaországba vezetett, ahol a francia vonalat tanulhattam meg. Több éves folyamat volt, orvosokkal és gyógyszerészekkel együtt ültem a szemináriumokon. Egy teljesen új világ nyílt meg előttem. Érdekes emberekkel találkoztam, újfajta szemlélettel gazdagodtam. Lelkesedésem pedig egyre csak nőtt. Talán ennek a lelkesedésnek köszönhető, hogy a környezetemben többen jelezték, szívesen elsajátítanák az aromaterápia alapjait, és szeretnék, ha ebben segíteném őket. Így történt, hogy bár sosem volt szándékom az aromaterápia tanítása, mégis mivel az érdeklődők, a tanulni vágyók száma egyre csak nőtt, tulajdonképpen engedtem a hívásnak, és 16 évvel ezelőtt férjemmel közösen életre hívtuk a Panarom Aromaterapeuta Intézetet. A tanítás és a gyógynövényekkel való gyógyítás, mondhatnám családi örökség. Az apai üknagyapám gyógyító volt, a dédnagyanyám, akiről gyerekkoromban sok történetet hallottam, rendkívül bölcs, nagy hírben álló füvesasszony volt, innen a gyógynövények iránti tisztelet. A nagyapámnak olajütő malma volt és legendásan finom olajokat préselt. Az édesanyám háziorvos mellett nővérként dolgozott. Kicsi lányként anyámon lógva, ruhájába kapaszkodva mentem vele, és néztem, hogyan segít az embereknek. Fantasztikus élmény volt, ebbe nőttem bele. Nálunk mindennapos volt, hogy becsöngettek, segítséget kértek és kaptak. Mindegy volt, hogy hajnal van vagy éjszaka. Minderre visszagondolva tulajdonképpen egyáltalán nem meglepő az életem alakulása, az emberek felé való odafordulás és segítségnyújtás természetes dolog a számomra. Úgy érzem, az egész életem mindig is ebbe az irányba mutatott.

Ebből hogyan lett egy saját illóolaj márka?

Ahogy elmélyedtem az aromaterápia francia irányzatában, egyértelművé vált, hogy az illóolajok minősége kulcsfontosságú, nem csak az alkalmazott terápia sikerében, de a káros mellékhatások elkerülése miatt is. Ezért szükségszerű volt, hogy megbízható, terápiás alkalmazásra alkalmas illóolajok forgalmazásába kezdjek, melyek többszörös bevizsgáláson átesve, megfelelnek a legszigorúbb követelményeknek is. Így született meg 15 évvel ezelőtt a Panarom márka. Mivel az illóolajok csodálatosan alkalmazhatók a szépségápolásban is, és jómagam szépségterapeutaként is működtem, magától értetődő természetességgel készültek el az aromaterápiára, és a természetes növényi hatóanyagokra épülő kozmetikumok, az Adrienne Feller szépségápolási termékek.

Milyen a jó illóolaj?

Sokszor feltett, nagyon fontos kérdés. Az első, amit mondanék, hogy a kiváló minőségű illóolaj kincs! Ahogy a növény számára az illóolaj valójában egy immunválasz, úgy az ember számára éltető erő, támogató és egészséget helyreállító, szelíd ajándék a természettől. Ajándék, amit ha kellő szakértelemmel, jól használunk, az életünk jobb, teljesebb lesz. A tiszta, jó minőségű illóolaj, mint ahogy azt korábban is említettem, alapfeltétele az aromaterápia sikerének. A prémium minőségű illóolaj a gondos termesztéssel kezdődik, majd a megfelelő időben történő begyűjtéssel, a szakértelemmel, odafigyeléssel elvégzett desztillációval folytatódik és a lelkiismeretes, gondos tárolással végződik.

Az illóolajok bevizsgálása a szakember számára azért fontos, hogy tisztában legyen a molekulák százalékos összetételével, mert ez határozza meg az illóolaj terápiás hatását. A laikus felhasználó számára pedig biztonság, mely garantálja, hogy hamisítatlan, terápiás minőségű illóolajat tart a kezében. Felettébb gyanús, ha az illóolajok 300 Ft-os egységárban vannak. Biztosak lehetünk abban, hogy kémiailag előállított illatanyaggal van dolgunk, ami nem illóolaj! A szervezetre minden formában káros, még belélegezve is! Az is árulkodó jel, ha minden illóolaj hasonló áron van. Ebben az esetben is valami nem kívánt turpisság van a dologban, hiszen minden növény más, mindegyiknek más az illóolajhozama, innentől kezdve lehetetlen, hogy egy áron kerüljenek forgalomba.

Ugyancsak árulkodó jel, ha minden illóolaj víztiszta, könnyen folyó, hiszen az illóolajok színe a sötét barnától, a kikerics sárgáig variálódik és sűrűségükből adódóan különbözőképpen cseppennek ki az üvegből is. A hamisításnak sokféle fajtája létezik, egymással keverik - például a rózsát pálmarózsával és gerániummal, majd rózsa illóolajként adják el -, vagy harmadlepárlású illóolajat első lepárlásúként árulnak, de a legrosszabb, amikor színtelen, szagtalan folyadékkal hígítják, amit nagyon nehéz, majdhogynem lehetetlen szakavatatlan orrnak kiszűrni. A legbiztonságosabb módja a beszerzésnek éppen ezért, ha aromaterapeutától kérünk tanácsot. A mi palettánkon jelenleg 120 illóolaj van, kizárólag a legjobb helyekről kerülnek hozzánk, és mielőtt a polcra helyeznénk őket, bevizsgáltatjuk őket. Így a vásárló biztos lehet abban, hogy a legkiválóbb minőségű illóolajat kínáljuk neki.

DSC 0549
Egyed Péter

Hogyan történik egy aromaterápiás kezelés?

Minden kezelés egyénre szabott. Első lépésként egy átfogó beszélgetés során anamnézist veszünk fel. Felmérjük az esetleges kontraindikációkat és azt, hogy miben, és hogyan tudunk segíteni. Ha például valakit migrén gyötör, akkor két úton haladunk. Mivel a fájdalom a legtöbb esetben pangást jelez a testben, a fejfájás pedig sokszor az emésztőrendszerrel kapcsolható össze, adott esetben a máj és az epe működésének zavarára utaló jel, ezért az emésztés támogatása lesz a cél, továbbá a stresszoldás. A fejfájásra is adunk helyileg fájdalomcsillapító, enyhítő hatású illóolajokat. Fejfájásra az előbb említettek miatt, például adhatjuk a borsmentát, mert epeműködést serkentő és fájdalomcsillapító, valamint az orvosi levendulát, mert a benne lévő linalil-acetát miatt kiváló stresszoldó, és az édesköményt az emésztést támogató, könnyítő hatása miatt.

Ezek az olajok azért nem olcsók. A kiváló illóolajnak a ráfordított energia és egyéb más tényezők (kézzel gyűjtik be, kisebb illóolajhozam stb.) miatt ára van. Azonban a végeredményt illetően mindenképpen ár-érték arányos! Egy csepp prémium illóolaj az illatával betölti a teret, a terápiás hatása pedig mindig igazolja magát. A minőség alapvetően nem alku tárgya. Ez nem luxus, mert ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük, ahhoz a legjobb minőség szükséges.

Hogyan alkalmazhatóak az illóolajok a várandósság és a szülés során?

Az egyik legnagyobb eredménynek tartom, hogy terjedőben van a magyarországi szülészeteken - főként Budapesten - az aromaterápia alkalmazása. Óriási köszönet jár ezért azoknak a szülésznőknek, akik nyitottak voltak erre, és eljöttek hozzánk mindezt megtanulni és azoknak az aromaterapeutáknak, akik szüléskísérésben tevékenykednek. Ez több mint 10 évre visszanyúló történet, melynek eredményeként ma már az orvosok egy része is kezd nyitottá válni a fájdalomcsillapítás ezen gyöngéd alternatívája iránt. Az egész szüléskísérés, támogatás nagyon fontos dolog. A népi hagyományban is voltak támasztóasszonyok, akik azzal, hogy jelen voltak, masszírozták a nők hátát és imádkoztak, óriási segítséget nyújtottak a szülő asszonynak és a megszülető gyermeknek. Az illóolajok vegyületei és a gyöngéd, szeretetteli érintés felszabadítja az opiátokat, az endorfint és az oxitocint, a szervezet fájdalomcsillapító morfinjait, melynek hatásaként elviselhetőbbé és bátran ki merem mondani, örömtelivé válik a szülés. Az aromaterápiát szerencsés esetben már a várandósság idején is alkalmazzuk stresszoldás, ráhangolódás, önismeret és blokkoldás gyanánt. Rendkívül előremutató, ha terapeutaként már a várandósság ideje alatt bensőséges kapcsolatot tudunk kialakítani az asszonnyal, ami teret adhat arra, hogy még a szülés előtt felszínre kerüljenek régen elfeledett, szőnyeg alá söpört félelmek, sérelmek, fájdalmak, melyek akár akadályt is jelenthetnének egy szép szülésélmény megélésében, mert meghosszabbíthatják a vajúdást, de akár meg is akaszthatják a szülés folyamatát. Az aromaterápia abban is nagy segítséget nyújt, hogy az asszony a szülés élményében, mely kórházi körülmények között, sajnos gyakran stresszként megélt történet, az ismerős illatok és érintés által hamarabb tud a szülés-születés hullámára felkerülni és könnyebben tudja átadni magát az elengedés folyamatának, a szülés csodájának.

Megfigyeltük, hogy azok a babák, akiknek az anyukái a várandósság alatt aromaterápiával találkoztak, sokkal nyitottabbak lettek az illatokra. Kicsi „orrok” születnek, akik érzékenyen fogják megélni a világ illatait. Mondok egy érdekes példát: van egy Mesélő Hold nevű illólajkeverékünk, melyet olyan kisbabáknak készítettünk, akik nehezen tudnak elaludni. Ebben nyugtató, lazító hatású illóolajok vannak. Ahogy párolog, elmondhatatlan finom illat tölti be a babaszobát. Ha ezt az olajat a mama a várandósság ideje alatt minden nap szagolgatja és közben mesét olvas, vagy énekel, akkor a magzatban összekapcsolódik ez az illat a nyugalommal, az örömmel, és amikor megszületik, és újra megérzi az illatot, akkor tulajdonképpen anyaméh élményt kap.

Mi izgatja legjobban az aromaterápiában?

Két fő terület van, ami különösen érdekel. A szülészet és a hospice. Az élet kezdete és vége. Mindkét helyzetben különösen szépen lehet az illóolajokkal segíteni, és úgy gondolom, kiváltság mindkét folyamatban kísérőként jelen lenni. Hiszem, hogy csak az a nép tud méltóképpen élni, aki megadja a tiszteletet a születésnek és az elmúlásnak.

DSC 0597
Egyed Péter

Az élet végén hogyan?

Az érintéssel, a jelenléttel, az illatok erejével. Olyan illatokkal, melyek segítik a befelé fordulást, az elengedést, a megbocsátást, a félelem oldását, melyek a „kapuig” kísérnek. Az aromaterápia komoly betegségekben is tud segíteni? Nem szabad elfelejteni, hogy a megelőzés a legfontosabb. Ma már tudjuk, hogy az állandó stressz és félelem a gyökere a betegségek kialakulásának. Az aromaterápiát pedig kiválóan lehet alkalmazni az előbb említett állapotok enyhítésére, megszüntetésére. A kialakult betegségekben is jól lehet alkalmazni az aromaterápiát, fájdalomcsillapításra, nyugtatásra illetve a szervezet öngyógyító mechanizmusának felélesztésére, az immunrendszer erősítésére is tökéletes megoldás.

Vannak illóolajok, melyek kiváló nyákoldó, köptető hatásúak, vannak, melyek gyulladáscsökkentőek, vírus-, baktériumölőek és vannak kiváló gombaölő hatású olajok is. Komolyabb betegségeknél inkább mint komplementer gyógymód jelenik meg az aromaterápia, ami szintén nem elhanyagolható.

Legnagyobb siker?

Az, hogy a szülészeteken jelen vannak az illóolajok, nagy siker. Az, hogy rengeteg ember életében pozitív változást hoztunk az elmúlt másfél évtizedben, hatalmas siker és elmondhatatlan öröm. Látni, ahogy a hallgatóink képzésről képzésre hogyan változnak, nyílnak meg és találnak önmagukra, óriási örömöt jelent. Hogy sok óvodában és iskolában használják az illóolajokat a figyelem serkentésére, stresszoldásra és a jó közérzet megteremtésére, több mint amit reméltem. El kell mondjam, hogy végtelenül hálás vagyok, és örömmel tölt el minden egyes nap, mert egy olyan igaz ügy mellett állhatok, ami az emberek életébe változást hoz. És ahogy az emberek változnak, úgy a világ is változni tud, jobbá, nemesebbé, igazabbá válik.

A Panarom cég története

Több mint 15 éve, hogy az akkor még Panarom Naturkozmetika Kft. egy három fős családi vállalkozásként elkezdte forgalmazni 100% tisztaságú prémium minőségű illóolajait, növényi olajait és kivonatait, valamint elsőként az országban elindította aromaterapeuta képzéseit. A cég 2008-ban elkezdte első bio alapanyagú szépségápolási termékei forgalmazását is, melyek Adrienne Feller néven prémium kozmetikai márkát képviselnek, illetve egy egyedülálló oktatási metódussal kiegészülve egy szépségterapeuta oktatóközponttá fejlődtek. A cég a dinamikus növekedésnek köszönhetően tavaly év vége óta Adrienne Feller Cosmetics Zrt.-ként - immár 15 embert alkalmazva - stabil szereplőként van jelen a hazai és nemzetközi natúr- és prémium professzionális kozmetikai termékek piacán.
Oszd meg másokkal is!
Mustra