Száz kalóriát elégetni nem is olyan nehéz

Ha már csak száz kalóriát kell elégetnie ahhoz, hogy meglegyen a napi adag, akkor nem kell rögtön az edzőterembe rohannia.  A Marie Claire összegyűjtött néhány olyan hétköznapi tevékenységet, ami segíthet ebben. 

Sétáljon reggeli előtt!

Az sem rossz, ha fut a busz után, de a szakértők szerint már azzal is jól jár, ha 20 percet sétál reggel. "Felgyorsítja az anyagcserét, és az előző napi elmaradását is behozhatja korán reggel" - mondta Bob Harper, Jumpstart to Skinny című könyv szerzője az újságnak. Egy 20 perces közepes tempójú sétával száz kalóriát égethet el. 

Rágózzon a kilók ellen!

Kollégáit talán idegesíteni fogja, hogy folyamatosan nyammog munka közben, viszont a rágó nem csak leheletet frissíti, hanem kalóriát is égethet vele. Az újság számításai alapján egy 68 kilós nőt a rágózással 12 percenként 11 kalóriát éget el. Gondoljon bele mennyire vékonyra rágózhatja magát akkor, ha egész nap ezt csinálja!

A nevetés mégsem hizlal, sőt!

Bizony, a kacagással is kalóriát lehet égetni. A Venderbilt Egyetem kutatása szerint percenként 1,3 kalóriát éget el nevetéssel, úgyhogy itt az ideje programot csinálni a szórakoztató barátaival, vagy éppen betárazni a legviccesebb filmeket és fogyni. 

 Lépcsőzzön!

Percenként 7-10 kalóriát éget el, ha felfelé megy, és ennek harmadát ha lefelé veszi az irányt. Persze lehet, hogy kiköpi a tüdejét, de az biztos, hogy több izmát mozgatja át vele, mint mondjuk a már korábban javasolt rágózással. 

shutterstock 322034480

A kertészkedés is fogyaszt!

Nem csak azért érdemes rendben tartani a kertjét, hogy több zöldsége és gyümölcse legyen, vagy hogy ne szólják meg a szomszédok. Azért is lényeges, hogy rendszeresen kertészkedjen, mert 25 perc alatt 113 kalóriát égethet el.

Táncoljon takarítás közben!

Talán nehéz lesz a porszívó hangját túlszárnyalni a zenével, de próbálja meg, ugyanis ha egy sima takarítást összevon egy kis táncikálással, akkor egyrészt gyorsabban végezhet a zene ritmusának köszönhetően, másrészt pedig több kalóriát is éget közben.

Állon fel munka közben vagy ficeregjen!

Érdemes gyakrabban felállni a székéből, ugyanis az állással 33 százalékkal több kalóriát éget el mint mikor csak ül. Gondoljon erre akkor is, mikor legközelebb tömegközlekedési eszközre száll vagy egy váróterembe érkezik. Telefonálás közben pedig sétálgasson és égessen azzal kalóriát. Ha mégis ülve maradna, akkor pedig rázza a lábát, a kezét, vagy tegyen bármit, ezzel ugyanis megduplázhatja az elégetett kalóriák számát.

Biciklizzen a szabadban!

Persze ugyanezt egy edzőteremben is meg tudja  tenni, de sokkal szórakoztatóbb lesz tavasszal valahol a szabadban a családban. Az is elég, ha csak a környéken teker, és nem is kell nagyon megerőltetnie magát ahhoz, hogy 15 perc alatt 102 kalóriát égessen el. 

Szereljen autót!

Jó, ez nem éppen olyan dolog, amit mindennap megtehet, ráadásul azért némi háttértudomány is szükségeltetik a sikeres autószereléshez, de állítólag félóránként 102 kalóriát lehet elégetni vele. Már ha valamit csinál is, sajnos a nyitott motorháztető feletti hümmögés már nem ennyire hatékony.

shutterstock 249165466

Biliárdozzon vagy bowlingozzon!

Mikor legközelebb programot beszél meg a barátnőivel vagy éppen randira hivatalos, dobja fel a biliárdozás vagy a bowling lehetőségét is, ugyanis 35 perc alatt 99 kalóriát égethet el a biliárddal, 102 kalóriát pedig 30 perc bowlingozással, vagyis nyugodtabb lelkiismerettel fogyaszthatja közben az italát, mintha csak beszélgetne egy kocsmában. 

Evezehet és/vagy horgászhat is!

Ezen sem csodálkozunk, hiszen ahogyan lépcsőz gép vagy szobabicikli, úgy evezőgép is van a legtöbb edzőteremben, de nyilván sokkal izgalmasabb mindezt a szabadban csinálni. Főleg, hogy 30 percenként 102 kalóriát éget, ráadásul a vállait is szépen formálja. ha pedig kiköt valahol, horgásszon egy kicsit, ugyanis  25 perc alatt 99 kalóriát elégethet. Persze nem akkor, ha egy széken ülve sörözik, miközben várja a kapást, hanem akkor ha a vízben álldogál, és gyakran bedobja a csalit. 

Pingpongozza magát vékonyra!

Akár a munkahelyén, akár a parkban talál pingpongasztalt, használja rendszeresen. 25 perc alatt 113 kalóriát égethet, úgyhogy egy kiadós délutáni pingpongcsata felér egy rendes edzéssel. 

Frizbizzen vagy ugrálókötelezzen!

Nyilván kényelmesebb pihengetni a parton és olvasni, de azért szánjon egy kis időt például frizbizésre is a nyaralás alatt, hiszen 102 kalóriát égethet el fél órás mozgással. Vagy ugráló kötelezzen egy kicsit az udvaron délutánonként és 10 perc alatt 113 kalóriát égethet el. 

shutterstock 288718958

Ne pépesítse az ételeket!

Azt már említettük, hogy a rágózással kalóriát égethet, de az sem mindegy mit rág. Egy közepes alma 60 kalóriát tartalmaz és sokkal jobban jár, mintha ugyanennyi kalóriányi almalevet fogyasztana. "Mikor szilárd ételt eszik, a rágás és az emésztés miatt, a szervezete  több energiát fogyaszt" - írja Becky Henn, a téma szakértője. 

Főzzön egy jót, lehetőleg fűszereset!

Talán úgy gondolja, hogy egyszerűbb és gyorsabb ha rendel valamit vagy étterembe megy, viszont ha ön készíti el az ételt és szeletel, pucol, kavargat, 45 perc alatt 102 kalóriát is elégethet. Ha pedig előtte a bevásárlást is ön intézi, akkor talán el is tudja égetni az összes kalóriát, amit a finom vacsorával bevisz. Főleg ha valami fűszereset eszik, ugyanis olyankor a teste bemelegszik, amit érezhet is azon, hogy izzad, de az orrfolyás is ennek a jele. Egy fél teáskanálnyi Cayenne-bors felgyorsítja az anyagcserét, ezért érdemes hozzáadni a vacsorához. 

shutterstock 94396489

Meditáljon!

Ha úgy akar kalóriát égetni, hogy egyáltalán nem kell mozogni, akkor a meditálást ajánljuk. A lényege, hogy megnyugszik, kizárja a stresszt, ettől csökken kortizolszint, ami elősegíti, hogy több kalóriát égessen. 

Aludja végig az éjszakát!

Ha pihentető az éjszakája, annak rengeteg pozitív hatása mellett az egyik legfontosabb, hogy a hormonszintjére is kedvező hatást gyakorol, ezzel pedig elősegíti azt, hogy ne hízzon el. A gherlin nevű éhséghormon csökken a szervezetében, vagyis minél tovább alszik, annál tovább nem lesz éhes és nem visz be fölösleges kalóriákat. 

Mustra