Családi tippek az őszi szünetre darulestől holdfénytúráig

Jó hosszú lesz idén az őszi szünet: az iskolásoknak október 23. és november 1. között tíz teljes napja lesz a semmittevésre. A látványos unatkozást megelőzendő, a családi harmóniát fenntartandó érdemes legalább egy pár napos kiruccanást betervezni a programba. Csomó szimpatikus fesztivált, családi napot szerveznek szerte az országban a szünet hetében, így önöknek már csak azt kell eldönteni, hogy inkább sütőtököt ennének, darufesztiválon madarászkodnának vagy éppen misztikus holdfénytúrára indulnának családilag.

Sütőtök, csipkebogyó és birs a Bükkben

A vadregényes Bükki Nemzeti Parkban és környékén több remek, gyerekprogramokkal tűzdelt gasztrofesztivált is tartanak. Ha kitúrázták magukat a Szalajka-völgyben, Szilvásváradon október 23-24-én Sütőtökös napokon vehetnek részt. Lesz játszóház, interaktív bábelőadás, bűvész show, családi vetélkedő és gólyalábas előadás is. A bulit tűzzsonglőrök töklámpás felvonulása zárja majd.

Sergio Dionisio / Europress / Getty

A Szilvásváradtól 16 kilométerre fekvő Szarvaskőn Csipkebogyó fesztivál lesz október 24-én, az Állomáskerti Szabadidőparkban. Kézműves bemutatók, falukerülő túra, lekvárfőzés, kistermelői vásár és ingyenes gyerekprogramok várják a látogatókat. Utóbbi a pónilovaglást és a régi nép játékokat takarja. Innen ugyancsak nem messze, Noszvajon pedig Birsünnep lesz október 24-én a Kurta Kocsma előtti téren. Itt sem csak a felnőttek fogják magukat jól érezni: a kiskorúaknak bábelőadással, családi táncházzal, játszótérrel készülnek.

Az ősz illata a Mátrában

Töltődjön fel a hosszú tél előtt a költői szépségű Mátrában, ahol a LIFESTYLE HOTEL MÁTRA****superior gazdag programokkal, egyedülálló wellness kezelésekkel, tökös-mézes és boszorkányos szaunaceremóniával, továbbá páratlanul csodálatos őszi természettel várja a kikapcsolódni vágyó családokat és párokat – mondta Hegyi Sára, a szálloda spa tanácsadója. (X)

Holdfénytúra, süllőfesztivál és tökjó napok a Balatonnál

A Balatonnál tényleg komolyan gondolják a szezonhosszabbítást: nemrég rukkoltak elő az első őszi-téli gasztrotérképpel és sokféle programot szerveznek, hogy kedvet kapjanak az emberek a magyar tengerhez októberben is. Szigligeten például Süllőfesztivált tartanak a parton október 23. és 25. között. A halételek és helyi borászatok bemutatója mellett koncertekkel szórakoztatják majd a résztvevőket. A gyerekeket a sétahajózás, az íjászat, a játékpark és a bohócműsor kötheti le itt. A fesztivál előtt vagy után pedig kiránduljanak fel a Szigligeti várba!

Szigligeti Süllőfesztivál

Badacsonyban a bagolyhuhogós, misztikus hangulatra vágyó családok fogják megtalálni a számításukat: október 24-én ugyanis holdfénytúrát rendeznek. A jelentkezés pontos részleteit itt találják. Keszthelyen október 30-án pedig tökfaragással és őszi asztaldísz készítéssel hangolódhatunk tovább a Halloweenre. Szintén kézműves programmal várja a családokat a kápolnapusztai bivalyrezervátum: október 27. és 29. között természetes anyagokból díszeket, játékokat lehet készíteni.

Állatos programok Hortobágyon

A Hortobágyi Nemzeti Parkba pedig állatmániás gyerekekkel érdemes kirándulni menni. Október 23. és 25. között a Darufesztivál keretében mindent megtudhatunk ezekről a csodálatos madarakról. A korán kelők már a hajnali kihúzást is elkaphatják, nap közben pedig daru szafarira mehetnek. A Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában kiállítás, szerepjáték, origami, tánciskola, kézműveskedés várja a gyerekeket.

Morvai Szilárd / Indafotó

Ebédre a nemzeti parkok ízeit kínálják majd: ordás palacsinta, őstulok szalámi, szatmári lekvár, öreglebbencs, betyárkrumpli – csak hogy pár elemet említsünk a menüről. Este forralt borral, sütőtökkel felszerelkezve kisvasúttal, kocsival vagy gyalogosan indulhatunk az esti daruhúzást megnézni. Október 31-én és november 1-jén pedig néphagyományokat felelevenítő, misztikus programokkal várják a családokat a Pusztai Állatparkban.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek