Diétáznál? Olyan étrendet válassz, amit szeretsz is!

A fogyásban számos dolog képes akadályozni, éppen ezért nemrég jó pár tippet adtunk, hogy miként tudod felvenni a harcot a felesleges evéssel. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen képtelenség betartani a diétát – a PSYBlog pedig nemrég épp ennek járt utána, és forradalmi felfedezésre jutottak. Mint kiderült, olyan étrendet kell választani, amit nemcsak betartani, hanem élvezni is tudunk.

Aki fogyókúrázott már életében, az tudja, mennyire könnyű összerakni egy kemény étrendet – és azt is, hogy aztán milyen nehéz betartani azt. Egy, a Journal of Health Psychology c. szaklapban publikált friss kutatás pedig most meg is találta ennek az okát: a legtöbben azt hiszik, hogy a tudatos gondolkozás és az elszántság majd megváltoztatja a viselkedésüket – a valóságban viszont a diétázásra a legnagyobb hatással inkább az érzelmek vannak.

„A kritikus pont a gondolatok és az érzelmek szétválasztása. A tervezés önmagában nagyon fontos, viszont igazán az utóbbiak számítanak: a rájuk történő összpontosítás és a szerepük megértése nagy előnyt jelent” – mondta dr. Marck Kiviniemi, a Buffalói Egyetem kutatója. „Éppen ezért előfordulhat, hogy mondjuk, egy olyan tervet készítesz, ami racionálisan épül fel, valóban egészséges ételeket tartalmaz, viszont amikor elérkezik az étkezés időpontja, úgyis az érzelmek döntenek” – tette hozzá.

141598984
Fotó: Tina Stallard / Europress / Getty

A legtöbbször az vezet bukáshoz, hogy a diéta vagy olyan ételeket tartalmaz, amelyeket nem kedvelünk, vagy majdhogynem nem tartalmaz semmilyen kaját. „A nélkülözés elég nyomorúságos élmény. Ha az elején nem is társítunk hozzá negatív érzelmeket, pár nap múlva fogunk. Fontos különbséget tenni azon dolgok között, amelyek erőfeszítést igényelnek, illetve amelyek maguktól jönnek. A tervezés az előbbi csoportba tartozik, az érzelmek viszont az utóbbiba. A nélkülözés és bármilyen más tevékenység, ami magas önuralmat kíván, mind-mind kognitív folyamatok. Ha olyan helyzetbe hozzuk magunkat, hogy minden egyes alkalommal az étel kiválasztására pazaroljuk el az energiánkat, akkor az pont addig fog csak kitartani” – magyarázta dr. Kiviniemi.

Mi tehát a tanulság? Olyan diétát kell választani, amely ugyanúgy az evés élvezetéről szól. „Általában mindenki azzal jön, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk. De ha valakinek negatív tapasztalatai vannak velük kapcsolatban, akkor nem biztos, hogy az a legjobb választás. Nemcsak az a fontos, hogy egészséges ételeket együnk, hanem az is, hogy olyanokat is, amelyeket amúgy is szeretünk” – foglalta össze a kutató.

 

Hozzászólnál? Facebook-oldalunkon megteheted!

Kövess minket a Facebookon is!

 
Mustra