Nem biztos, hogy csak menstruációs görcs!

Március 28-án van az Endometriózis Világnapja, a Worldwide Endomarch, amely a női meddőséget okozó endometriózis betegségre hívja fel a figyelmet. Ehhez kapcsolódva Budapesten március 25-én előadásokkal és ingyenes tanácsadással készülnek a betegség szakértői az Endonap 2015 című rendezvény keretein belül. Az endometriózis felismerése és mihamarabbi kezelése kulcsfontosságú, hiszen ezáltal a nők nem csak a betegség okozta komoly fájdalmaktól szabadulhatnak meg, hanem mert sok esetben ez az oka annak is, hogy nem sikerül teherbe esniük. Ahogy pedig a rózsaszín szalag a mellrák elleni harc nemzetközi jele, úgy most már a sárga szalag is jelentéssel bír: az endometriózis elleni küzdelem szimbóluma.

540812097
Fotó: Photoalto/frederic Cirou / Europress / Getty

Mi is az az endometriózis?

Az endometriózis egy olyan kórkép, ahol a méh nyálkahártyája nem csak ott van jelen, ahol megszokott, vagyis a méhen belül. Ebben az esetben, a petevezetékeken keresztül kijutva a méhből, a leggyakrabban a hasüregbe vándorol, hozzátapad a méh külső falához, a petevezetékekhez vagy más belső szervekhez, ami komoly gondokat is okozhat. Ezek a nyálkahártya szigetek ugyanis a ciklus alatt ugyanúgy viselkednek, mint a méh üregében lévő: megduzzadnak, majd vérzés kísértében leválnak. Míg azonban a levált méhnyálkahártya a hüvelyen keresztül ki tud ürülni a menstruációkor, a hasüregben pangó elhalt nyálkahártya hatására gyulladások jöhetnek létre, a kialakult hegek pedig akár meddőséget is okozhatnak. A kórkép esetében a teljes szervezetben fellelhető endometriózis, de a leggyakrabban a kismedence szerveit, a méh izomzatát, a petefészek felületét vagy belsejét, a petevezetőket, a hashártyát, a beleket vagy a húgyhólyagot és akár a húgyvezetéket is érinti. 

„Az endometriózis betegségben szenvedő nők számát világszerte 200 milliónál is magasabbra becsülik. Magyarországon sem ismert pontos adat a betegek számáról, egyes becslések szerint közel 200 ezer nőt érinthetnek az endometriózis tünetei.  Annyit lehet biztosan tudni, hogy a meddő nők mintegy 30 százalékánál ez a betegség állhat a teherbe esés sikertelenségének hátterében” – mondjadr. Fülöp István, a Róbert Kórház Meddőségi és Endoszkópos Centrumának részlegvezető főorvosa.

Mi az az endometrium? 

Endometriumnak nevezik a méh üregét belülről bélelő nyálkahártyát, amely alkalmas a megtermékenyített petesejt befogadására. Ha nem jön létre terhesség, a menstruációs ciklusnak megfelelően az endometrium zsugorodni kezd, elhal, és vérzés kíséretében lelökődik a méhfalról – olvasható a Róbert Kórház sajtóközleményében.

530685237
Fotó: Caiaimage/martin Barraud / Europress / Getty

Fájdalom, meddőség – és a lehetőségek                     

Az endometriózis leggyakoribb tünetei: a fájdalmas menstruáció, középidős fájdalom, menses környéki görcsös bélmozgások, fájdalmas székletürítés, vagy vizelethez kapcsolódó problémák, illetve testhelyzetfüggő fájdalmas közösülés. A kín vagy a jelentkező tünetek hősies elviselése viszont nem a legjobb megoldás, hiszen ez a kórkép sajnos a gyermekvállalást is befolyásolja.

„Az endometriózist jelezheti a menstruáció ideje alatt fellépő haspuffadás is, ám a „legfájdalmasabb” tünet egy nő számára mégis az, ha nem sikerül teherbe esnie. Ez gyakran az a tünet, amely esetben leggyakrabban az endoszkópos műtéti beavatkozás a megoldás, amelynek segítségével eltávolítják az elvándorolt, felesleges szövet szigeteket a szervezetből. A betegség felismeréséig sok esetben 7-8 év is eltelik, ami sokszor rendkívül hosszú idő a babára vágyó hölgyek estében" – fűzi hozzá a szakértő.

136794465
Fotó: Peter Dazeley / Europress / Getty

A probléma kezelhető!

Bár a betegség kialakulásának pontos folyamata nem ismert, a kezelése többféleképpen is megoldható. Ezek között a gyógyszeres segítség, valamint a műtéti beavatkozás is szerepel. Előbbi esetben a fájdalomcsillapítók mellett a hormontartalmú készítmények vezethetnek célra, míg utóbbi esetben laparoszkópiás eljárással kezelhető a gond – ez a lehető legkisebb bemeneti sebbel járó műtét, így nem terheli meg jelentősen a szervezetet.

Amennyiben a betegség miatt a nő meddővé válik, akkor mindenképpen a műtét a célravezető megoldás. Ennek segítségével a teherbeesés esélye nagyban megnő, akár természetes úton fogant, illetve lombikbébi (IVF) kezelés eredményeként is.

A budapesti ingyenes rendezvény programjai

16.00-16.30 - Dr. Fülöp István meddőségi specialista előadása, majd tanácsadás
17.00-17.30 - Dr. Szabó Ferenc andrológus előadása, majd tanácsadás 
18.00-18.30 - Dr. Soltész Krisztina pszichológus, párterapeuta előadása
 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra