A férfiakat a szex, a nőket a szerelem akasztja ki

A hűtlenség általában rettenetesen fáj. Ráadásul sokaknak fáj, a statisztikák szerint legalábbis az embereknek legalább harmada megcsalta már jelenlegi vagy korábbi partnerét. Az azonban, hogy a hűtlenség mennyire fájdalmas, hogy hogyan vagyunk (vagy nem vagyunk) képesek feldolgozni, az rengeteg dologtól, így a személyiségünktől, értékinktől, korábbi tapasztalatunktól is függ. Meg függ persze a nemünktől is, az általános hiedelmeink legalábbis biztosan. Bár a pszichológiai kutatások gyakran mondanak ellent hiedelmeinknek, sztereotípiáinknak, ebben az esetben úgy tűnik, hallgathatunk rájuk. 

Egy friss tanulmányból ugyanis az derül ki, hogy a heteroszexuális férfiak kétszer annyira hajlamosak kiborulni azon, ha partnerük lefekszik mással, mint a nők. Mindeközben a heteroszexuális nők azt viselik sokkal nehezebben, ha a hűtlenség lelki természetű. Érdekes módon a meleg és biszex férfiak és nők között ilyen jellegű különbséget nem találtak a kutatók. “A heteroszexuális férfiak eléggé kilógnak a többi csoport közül: kizárólag náluk lehetett megfigyelni, hogy a szexuális hűtlenség jobban elkeseríti őket, mint az érzelmi” - állítja dr. David Frederick, a kutatás vezetője. 

shutterstock 90149077
Shutterstock

Az Archives of Sexual Behavior nevű szaklapban megjelent kutatás során 64 ezer amerikait kértek meg a kutatók arra, hogy képzeljék el, hogy éreznének, ha partnerük szerelmes lenne valaki másba, de nem feküdne le vele, majd képzeljék el azt, hogy partnerük érzelmek nélküli szexuális kapcsolatba keveredik egy harmadik féllel. A válaszokból kiderült, hogy a heteroszexuális férfiak 54 százaléka rosszabbul viselné a félredugást, mint az új szerelmet, míg a nők 65 százaléka élné meg megrázóbbnak az utóbbit. 

A pszichológusok szerint a jelenség hátterében a férfiak és a nők eltérő szocializációja, a társadalom által közvetített eltérő szerepek állhatnak. A férfiak ebben a világban azt tanulják meg, hogy a szexualitás teszi őket férfiassá, míg nőiességben az érzelmek játszanak fontos szerepet. Mindkét esetben az fáj tehát jobban, ahol a férfiasság/nőiesség dimenzióban sérül a megcsalt fél. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra