Évi két hetet nézzük a tükörben, és még csak nem is tetszik, mi az?

A nők túlnyomó többsége csak akkor érzi jól magát, ha naponta legalább egy órát szépítkezéssel tölthet, és nem a családjukkal vagy az egészségükkel kapcsolatban szoronganak a legtöbbet, hanem a külsejük miatt. Pedig a TODAY/AOL által készített felmérés eredményén is lehetne aggódni, mert elég elszomorító.

Nagy különbség van aközött, hogy valaki törődik magával, vagy ha valaki megszállott módon foglakozik a külsejével, ami súlyos esetben akár mentális zavarokba is átcsúszhat.

A TODAY/AOL Ideal to Real Body Image (Az ideálistól a valós testképig) címmel végzett felmérést a témában 2000 felnőtt és 200, 16 év feletti tinédzser bevonásával, a tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ön- és testképünk nem kifejezetten a jó irányba halad.

Mennyi időt szánunk hetente a külsőnkre?

Tinilányok 7,7 óra/hét

Felnőtt nők 6,4 óra/hét

Felnőtt férfiak 4,5 óra/hét

Tini fiúk 4 óra/hét

Mint kiderült, a megkérdezett nők átlagban napi 55 percet töltenek a külsejükkel, ami évente 335 óra, vagyis két teljes hét.

A felnőtt nők 60 százaléka hetente küzd a saját magával kapcsolatos negatív gondolatokkal, ami pedig ennél is aggasztóbb, a tini lányok körében a túlzott önkritika előfordulása már 78 százalék.

A válaszok alapján úgy tűnik, a felnőtt nők mindennél többet aggódnak a külsejük miatt (67 százalékuk hetente legalább egyszer negatívan gondol a testére), a pénz, az egészség és a család/párkapcsolat témaköre csak ezután számíthat sötét gondolatokra.

tükör
Shutterstock

Ami talán meglepő, hogy a férfiak körében is egyre gyakoribb ez a jelenség, igaz, ők még mindig a pénzügyeken kattognak a legtöbbször, viszont a külsővel kapcsolatos gondok már náluk is a második helyen állnak.

Mit utálunk legjobban a testünkön?

Nők:

1. has 69 %

2. bőr 40%

3. haj 32%

4. narancsbőr 29%

Férfiak:

1. has 52%

2. haj/kopaszodás 24%

3. bőr 23%

Akár az öregedés, akár a hízás a téma, a megkérdezett felnőtt nők 77 százaléka, a tini lányoknak pedig 80 százaléka legalább egyszer panaszkodott a külsejével kapcsolatban valakinek az elmúlt hónapban.

A felmérésben résztvevő nők 78 százaléka azt vallotta, hogy legalább egy órát kell szépítkezéssel töltenie naponta, hogy „jobban érezze magát a bőrében”.

A tinilányok 80 százaléka hasonlítja magát valamilyen celebhez, és legalább felük emiatt elégedetlen a külsejével.

A 16-34 évesek közel kétharmada aggódik amiatt, hogy mások hogyan ítélik meg a külsejüket. A jó hír, hogy ez az aggodalom az életkor előrehaladtával csökken, az ötven év felettieknek már csak 35 százalékát érdekli ez.

Abban a nők és férfiak is egyetértettek, hogy a legjobb életkor a 27, ám szerencsére a ráncokkal együtt úgy tűnik, egy kis bölcsességet is kapunk azok elfogadásához. Hiszen míg a 24 év alatti nők 80 százaléka aggódik a külseje miatt, 55 felett ez már csak 52 százalék.

has
Shutterstock

A felmérés kérdéseinek összeállításában résztvevő szakemberek szerint a probléma természetesen nem az, ha valaki nincs oda minden egyes testrészéért, a gondok akkor kezdődnek, amikor ez az elégedetlenség mániákus gyűlöletté fajul.

Leggyakoribb aggodalmak

Folyton arra gondolok, hogy fogynom kéne

Nők 82%

Férfiak 53%

Nem szeretem, ha lefényképeznek

Nők 66%

Férfiak 53%

Aggódom, hogy mások hogyan ítélik meg a külsőmet

Nők: 59%

Férfiak: 41%

A pszichológusok a kérődzéshez hasonlítják, amikor egy gondolaton újra és újra rágódunk. Ha megszállottan a testünk hibáival foglalkozunk, az akár pánikbetegséghez is vezethet. Természetesen az is nagyon káros, amikor egy másik ember segítségével rágódunk, vagyis egy barátunknak szidjuk a testünket.

Így lehet kicselezni a negatív gondolatokat

Vonja el a figyelmét! Amikor érzi, hogy belekerült a teste iránt érzett gyűlöletspirálba, néha már az megoldás, hogy szándékosan eltéríti a gondolatait. Ha a gondolatok nem segítenek, akkor valami aktivitást érdemes bevetni: mondjuk mosogatást, sétát, esetleg - ha már úgyis a testünkkel van bajunk - akár egy edzést.

Váltson nézőpontot! Próbálja meg ne a külseje alapján megítélni és szeretni a testét, hanem azt figyelje, hogy mire képes. Lehet, hogy a bokája egy kicsit vastagabb, de nem ennek segítségével fut le 5 kilométert? Lehet hogy kicsit laza a hasa, de hát abban hordta ki a gyerekét! Testet cserélni úgysem tud, inkább rá kellene jönni, mennyi klassz dologra használható a meglévő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek