no

Ennyit változott a fitneszipar 80 év alatt

A 30-as években magyar fitneszguru tornáztatta az angolokat, a 40-es években furcsa szerkezetekkel pakolták tele az edzőtermet, aztán 66-ban jött a fogyasztó ágy. Régen sem volt hiány extrém módszerekből, melyek ma már ránézésre is totál hatástalannak tűnnek. Schobert Norbert parasztdiétája elbújhat az Egyél zsírt! című könyv mögött, és Carmen Electra rúdtánc-fitnesze is sokkal meggyőzőbb, mint a forgó rugókon való fetrengés.

A 40-es években már javában dübörgött a reklámipar, minden női lap tele volt azzal, hogyan lehet szépen fogyni, mit kell tenni, hogy a strandon is jól mutassunk. Persze tuti módszer nem létezett, ahogy most se létezik, azon kívül, hogy keveset kell enni és sportolni kell, de már akkor is jó üzlet volt a fogyókúra. Hogy mennyire, arról az angol Pathé híradófilmgyár archívumának kisfilmjei is tanúskodnak, melyekből hivatalos blogjuk készített egy vicces válogatást.

Küzdelem a hurkákkal - 1941

Erre emlékeztetnek az alábbi videók is, melyek közül az egyik legjobb az 1941-es, „küzdj meg a hurkákkal” című, 49 másodperces reklám, mely azzal nyit: „Lányok, azután, hogy segítettetek megnyerni a háborút, egy másik csatában is helyt kell állnotok: a hurkák elleni csatában!”. A kisfilm akkoriban különösen a katonáknak lehetett nagy öröm, nem valószínű, hogy nők ezrei szerelték volna fel otthonukat fém- és gumirugókat mozgató gépekkel, de tényleg elég jó látvány, ahogy a bikinis modellek mosolyogva állnak és fetrengenek a furcsa szerkezeteken.

Zsírevés - 1958

Egy másik, 1958-as könyvreklám a strandolással próbál hatni a kerekded fogyasztókra, akik kellemetlenül érzik magukat, ha fürdőruhában kell mutatkozniuk. „Milliók akarják visszakapni fiatalkori alakjukat, de a korra jellemző vonalak maradnak. A legfrissebb teóriák szerint zsírt kell enni!” – állítja ez az 50 éves reklám. Az Atkins- (és a Paraszt-) diéta előtt is volt tehát olyan fogyókúra, mely a nulla szénhidrát, sok zsír elvet hirdette. És ahogy a diéta is népszerű még mindig, az is máig jellemző, hogy: „minden újság és magazin, melyet megvesz, arról ír, hogy fogyhat!”

Mezey Edit tornáztat - 1931

Az egyik legaranyosabb videó 1931-ből származik, és azért is tetszik különösen, mert egy magyar torna-szakértő, Mezey Edit mutatja meg a briteknek, hogyan kell edzeni. A 2 perces, zenés fitneszvideón Mezey angolul mondja el, mit kell csinálni, majd meg is mutatja a gyakorlatokat, magas sarkú cipőben, fürdődressz-szerű ruhában és bárgyú mosollyal az arcán. A helyenként kicsit szabálytalanul, de nagy lendülettel végzett láblengetések előtt jól bemelegít, majd nyújtást is láthatunk, bár mai szemmel az egész torna nem tűnik megerőltetőnek. Azt azért tegyük hozzá, hogy a Mezey által mutatott gyakorlatok ma is jelen vannak a nőknek tartott különféle erősítő tornákon, csak gyorsabban és nagyobb ismétlésszámmal végzik őket most a fogyni vágyók, mint a 30-as években.

Mozgó ágy a jobb alakért - 1966

Ahogy a zsírevés, úgy Mezey gyakorlatai sem annyira távoliak, de a legismerősebb talán a 66-os fogyasztó-ágy reklám lehet. A tévés Topshop reklámokban simán ajánlgatnak még hasonló önkínzó eszközöket, például gravitációs állványt, vagy definiálhatatlan alakformáló izét. Fogyasztóágy pont nincs, de a fél perces reklámot elnézve nem is baj: ha nem hányjuk tőle össze magunkat, akkor valószínűleg a hátunkat húzzuk meg úgy, hogy egy hétig nem tudunk járni.

1965-ben egyébként már a plus size-nak is volt kultúrája: az angol „Miss Fat and Beautiful” című szépségversenyen a molett nőket díjazták, azzal a szöveggel: fogadd el önmagad, és hagyd abba az önsanyargatást, mert az élet túl rövid!

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra