Költséghatékonyabb megelőzni a bulímiát, mint kezelni

A tanulmány egy már lezajlott egészségügyi kampány hatását hasonlította össze az orvosi beavatkozással, ezek alapján mindenki jobban jár, ha csírájában fojtjuk el a problémát. Ez nem a meglepetések híre.

Egy nemrég készült tanulmány szerint sokkal költséghatékonyabb a bulímia és egyéb étkezési zavarok prevenciója, mint az orvosi beavatkozás. A bizonyításhoz olyan nőket vizsgáltak, akikhez eljutott az USA-ban működött Planet Health nevű egészséges táplálkozást és testmozgást népszerűsítő kampányt 1995 és 1997 között. A tanulmány a várható egészségügyi költségek, és nyert életévek szempontjából vizsgálta meg a két utat, a végeredmény pedig látványos.


Míg az orvosi beavatkozás után 33.999 dollárért átlagosan 0,7 évet "kap valaki vissza az életéből", addig a Planet Health esetében 46.803 dollár ellenében 4,8 életévet "korrigálnak" a szakemberek, amibe bele kell érteni a műtét utáni kóros súlyváltozások teljes hiányát is. Nem ez az első példa, amiből kitűnik, hogy a problémát időben felismervén meg lehet előzni a táplálkozási rendellenességeket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek