El sem tudjuk képzelni, mit tesz a szervezetünkkel ez a tejtermék.
A kutatás során a sokak által egészségtelennek tartott étel meglepetést okozott.
Nem tudsz dűlőre jutni, hogy megeheted-e a lejárt joghurtot? Mutatjuk, mi alapján döntheted el.
Talán naponta fogyasztasz joghurtot anélkül, hogy tisztában lennél egészségügyi szempontból pozitív hatásaival. De vajon hogyan a legjobb enni?
Sok gyümölcsjoghurtba csak mutatóban kerül gyümölcs, a cukorral viszont elég bőkezűen bánnak a gyártók.
Nem tudsz eligazodni a joghurtokon szereplő kifejezéseken? Szakember segít megfejteni őket.
Amióta a joghurtot felmosóvödörnyi bödönökben is árulják, nálunk mindig akad egy-egy jobb sorsra érdemes adag belőle.
Ha nincs otthon más, egy kevés vajba vagy olívaolajba kevert zöldfűszer és fokhagyma kerüljön a tetejére. Langyosan, egy adag meleg, fűszeres fekete tea mellett tökéletes reggeli lesz belőle.
Ha a guacamole és a hummusz mellé egy újfajta mártogatóst keresel a családi szakácskönyvbe, ezt a mogyorósat készítsd el. Tökéletes zöldségek, csipszek és gyors házi kenyerek mellett is.
A csirkének nagyon jót tesz a joghurt, akkor is, ha fokhagymás keverékben pihenteted, akkor is, ha paprikás-köményes fűszerezést választasz. Ez a fogás sült édesburgonyával és joghurtos padlizsánsaláta mellett lesz a legfinomabb.
Fura, de finom, és naná, hogy már semmi köze a hagyományos panna cottához, de a lényeg ugyanaz: a savanykás ízek az édes, ropogós pattogatott kukoricával tökéletes ízharmóniát hoznak össze.
Citrushéjakkal még finomabb ez a gyors desszert, amiből egy délutáni tea, egy reggeli kávé mellett is remek lesz egy-egy szelet. Ha még gazdagabbá tennéd, porcukorral és citrommal elkevert sajtkrémmel próbáld ki.
Nem kell minden klassz desszertnek ezer évig készülnie, ez a joghurtos-barackos fogás igazi görög csemege, amely még finomabb akkor, ha egy kis levendulás mézet is csorgatsz a tetejére.
Íme a süti, amit úgy variálsz, ahogy szeretnél: ha akarod, simán, reggelire, vagy a délutáni kávéd mellett eszed, de vajas-mézes változatban, kókuszkrémmel és gyümölcsökkel is finom. Ha te is vettél egy doboz matchát, és szeretnéd minél több fogásban kipróbálni, kanalazz a tésztájába egy keveset, így még izgalmasabb lesz a sütid.
Ez a viszonylag semleges leves remek alap ahhoz, hogy bevesd a kedvenc zöldségeid és fűszereid. Tálalhatod langyos, balzsamecetes paradicsomraguval, rózsaborssal és zsályával, de akár különleges olajokkal és magvakkal is.
Ha még tovább mennél, egy kevés cukorral felvert tejszínhabhoz adj citromhéjat és egy kevés limoncellót, és ezzel tálald egy kehelyben.
Ha ebben állnak néhány órán át a hússzeletek, egy kicsit puhábbak és omlósabbak lesznek, amellett, hogy az ízükből is kihozod a maximumot. Elég mellé egy friss paradicsom-zeller saláta egy kevés aszalt paradicsomos-joghurtos-fahéjas öntettel.
Ilyen extra aromák mellé nem is kell köretnek több, mint egy klassz, olívaolajjal meglocsolt idénysaláta vagy egy kis adag cukkinivel és mazsolával elkevert bulgur.
Egy kis mentával vagy citromfűvel a tetején látványnak is tökéletes lesz ez a finomság, amivel egy gyors reggelit is helyettesíthetsz.
Mint kiderült, eperből nem sok kerül a termékekbe, cukorból viszont annál inkább.
Ha nem, akkor épp itt az ideje!
Egy ismert gyártó terméke mosta fel a padlót a mezőnnyel, talán azért is, mert nem csak mutatóba került málna.
Mandulaliszttel és joghurttal tettük még egészségesebbé ezt az amerikai stílusú reggelit, amibe nálunk kókuszzsír került vaj helyett, a cukrot pedig xilittel helyettesítettük. Talán csak a tojás maradt tojás, de a jó kis puha palacsinták ízén ez a sok egészséges helyettesítő semmit sem rontott.
Az időjárás bekeményít, és ennek sokan megihatják a levét.
Mutatjuk, mi maradt Kádárék balatoni földi paradicsomából.