Meg lehet enni a joghurtot a lejárati idő után?

GettyImages-1268244718

A lejárt joghurt fogyaszthatóságának kérdése sokak számára fejtörést okoz, ezért utánanéztünk, mit javasolnak az ajánlások.

Tejtermék lévén a joghurt érzékenyebb a romlásra, mint más élelmiszerek, ám a modern gyártási technológiának hála megfelelő körülmények között viszonylag sokáig fogyasztható marad – legalábbis addig, amíg nem bontod fel csomagolását. A következőkből megtudhatod, meddig tartható el a joghurt, és honnan lehet tudni, ha megromlott.

Erre figyelj, ha joghurtot vásárolsz

„Vásárláskor mindig figyeljünk a terméken feltüntetett jelölésre, a termék minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejére, valamint a csomagolás épségére. Lejárt, sérült csomagolású készítményt sose vásároljunk meg” – tanácsolja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Csak olyan joghurtot vegyél, amit megfelelő körülmények között tárolnak a boltban
Csak olyan joghurtot vegyél, amit megfelelő körülmények között tárolnak a boltbanSDI Productions / Getty Images Hungary

Korábbi célellenőrzése kapcsán a hivatal kiemelte, csakúgy, mint általában a tejtermékeket, a joghurtot is a gyártó által előírt hőmérsékleten, hűtve kell tárolni. Ennek megfelelően a hűtendő joghurtokat csak akkor szabad megvenni, ha azokat az üzletben a hűtőtérben tárolják.

Ha el akarod kerülni az élelmiszer-biztonsági kockázatokat, akkor érdemes arra is ügyelned, hogy más hűtendő termékekkel együtt a joghurt utoljára kerüljön a kosaradba a vásárláskor, ha pedig hazaértél, a lehető leghamarabb tedd el a hűtőbe.

A gyártó által előírt tárolási és fogyasztási javaslatokat mindig tartsuk be.

Felbontásuk után a joghurtokat javasolt azonnal elfogyasztani, de ha ez mégsem történne meg, a hűtőben se maradjanak 1-2 napnál tovább. Főleg a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idő lejártát követően ne, az ugyanis bontatlan termékekre vonatkozik.

Az általános irányelvek szerint a joghurt a hűtőszekrényben (4 Celsius-fokon) 1-2 hétig, a fagyasztóban tárolva (–18 Celsius-fokon) pedig 1-2 hónapig áll el.

Ez a tejtermékek között viszonylag hosszúnak mondható eltarthatósági idő annak köszönhető, hogy miközben korábban a legtöbb joghurtot lezárás nélkül, nyitott konténerekben fermentálták, addig előállításuk manapság már modern technológiákkal, zárt rendszerben történik, így lényegesen kisebb a kívülről származó nemkívánatos mikroorganizmusok által bevitt szennyeződés kockázata.

A standardizált starter kultúrák és esetenként a bioprotektív kultúrák használata is segít a termékminőség javításában és megőrzésében.

Innen tudhatod, hogy ehető-e meg, ha lejárt

Egyes vélemények szerint a lejárati idő után a joghurt akár még 2 hétig is ehető lehet. De ha nem akarsz kellemetlen meglepetéseket, jobban jársz, ha megbizonyosodsz róla, hogy valóban nem romlott-e meg.

Ha megromlott, árulkodó lehet a szaga
Ha megromlott, árulkodó lehet a szagag-stockstudio / Getty Images Hungary

Ehhez az alábbi tényezőket kell ellenőrizned:

  • Szag: Akárcsak a tejnél, a szag itt is árulkodó lehet: ha kellemetlen, savanykás, avas hatású, akkor inkább dobd ki a joghurtot.
  • Állag: A joghurtnak sima, krémes állagúnak kell lennie. Ha felbontásakor darabosnak, csomósnak tűnik, válj meg tőle! Hasonló a teendő abban az esetben is, ha nagyobb mennyiségű folyadék csapódik ki a tetejére.
  • Külső megjelenés: Ha a joghurt elszíneződött, vagy láthatóan penészes, akkor már biztosra veheted, hogy nem biztonságos elfogyasztani.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra